Bouwvergunning 2½ tot 4 maanden sneller

De gemeente wil haar inwoners een stuk sneller een omgevingsvergunning kunnen verlenen. De winst kan tweeënhalf tot vier maanden bedragen. Dat vertelde Jeroen Adolfse van de gemeente Amstelveen tijdens het rondetafelgesprek van de gemeenteraad op 16 april. “Het is een juridisch foefje, maar het gebeurt wel op een toegestane manier,” meldde de planologische adviseur erbij.

Ter geruststelling van de raadsleden voegde Adolfse er meteen aan toe dat zij hun huidige bevoegdheden behouden. Een verschil met de huidige procedure is dat de raad “veel eerder betrokken wordt” bij de bouwaanvraag en alles eromheen. Dat gebeurt door middel van een startnotitie bij elke vergunning voor een bouwplan dat in strijd is met het bestemmingsplan voor het gebied.

Sloop en nieuwbouw
Als 'proef' dient een vergunning voor de sloop van een oude bedrijfswoning op Oosteinderweg 232 en het bouwen van een nieuwe woning op nagenoeg dezelfde plek. Door gebruik te maken van de startnotitie kan de gemeente bereiken dat de aanvrager de toestemming voor de bouw op 7 juli binnen heeft. Zonder startnotitie wordt dat 14 november, ruim vier maanden later.

De gebruikelijke procedure bezorgt de gemeente veel hoofdbrekens, bekende wethouder Gertjan van der Hoeven tijdens het rondetafelgesprek. “We moeten alle zeilen bijzetten om het in 26 weken, de wettelijke termijn, te halen.” B&W liet nagaan of de procedure korter kan zodat de burger sneller verder kan.

Grote plus
Adolfse legde uit dat het foefje met de startnotitie uit de koker van de gemeente Amstelveen komt, waarmee  Aalsmeer sinds januari vorig jaar ambtelijk samenwerkt. “In Amstelveen zijn ze er tevreden over,” meldde hij. Dat moet in Aalsmeer ook lukken, suggereerde hij zonder het te zeggen.

De wethouder noemde de tijdwinst “de grote plus”. Met “regelmaat” liggen er bouwplannen op diens bureau die strijdig zijn met het bestemmingsplan. Dat betekent dat de burger in de nieuwe situatie een stuk beter af is. Volgens hem moet de raad “van geval tot geval beoordelen” of het “nieuwe instrument” een uitkomst is.

Smeermiddel
Als de startnotitie bevalt, zou die in de meeste gevallen als smeermiddel gebruikt kunnen worden. “Maar ik kan me ook voorstellen dat de raad, als het echt een politiek beladen onderwerp is, liever in een later stadium betrokken wil worden,” aldus Van der Hoeven. “Onze stelregel is: we willen de procedure niet langer maken dan strikt noodzakelijk.”

Aan het bouwplan voor Oosteinderweg 232 maakten de raadsleden in de eerste openbare discussie over de startnotitie weinig woorden vuil. VVD-woordvoerder Teun Treur zag “geen belemmeringen”. “Het is een gigantische verbetering als er een mooi huis staat. Nu is het het aanzien niet waard,” vond hij.

Geen uitnodiging
Het ging er echter even behoorlijk fel aan toe toen Treur het uitnodigingsbeleid voor de rondetafelgesprekken hekelde. Want hoewel burgers en ondernemers aan de raadstafel mogen meepraten, zat er niemand anders dan tien raadsleden en de wethouder. De opdrachtgever, die buiten Aalsmeer woont, was niet uitgenodigd.

Dat was in de ogen van voorzitter Jop Kluis (AB) terecht. “Iedereen moet zichzelf aanmelden,” lichtte hij toe. Dat staat immers in de door de raad vastgestelde spelregels voor het rondetafelgesprek. “Bovendien had u hem ook zélf kunnen uitnodigen.”

Uit eerste hand
Treur betreurde het dat de directbetrokkene er niet was. “We hadden het graag uit de eerste hand willen horen.” De VVD'er zag de bui al hangen: straks kan de vergunningaanvrager niet meer inspreken op de raadsvergadering. Dat zei hij in de wetenschap dat de beurt van de burger voorbij is na bespreking van een onderwerp in het rondetafelgesprek.

Zijn fractievoorzitter Robert van Rijn was nog wat stelliger. Hij vond het “een gemiste kans” dat de “initiatiefnemer en belanghebbende” afwezig was. Pas als de betrokkenen aan tafel meepraten, kun je je volgens hem als raad een goed beeld vormen van wat er speelt – en dat is precies de bedoeling van het rondetafelgesprek. “Ons voorstel wordt: wél actief mensen uitnodigen bij plannen die ze aangaan.”

De startnotitie voor Oosteinderweg 232 staat op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 15 mei.

Foto's: wethouder Gertjan van der Hoeven (boven) en Teun Treur, (rechts) de huidige situatie op Oosteinderweg 232, die volgens het VVD-raadslid “het aanzien niet waard is”. (portretten Patrick Spaander, woning Arjen Vos)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel