Bij gezellige clubavond hoort biertje – kan dat straks nog?

Mogen clubleden geen pilsje of wijntje meer drinken op hun gezellige verenigingsavond? Nooit is dat een probleem geweest, maar met de nieuwe regels voor de zogenoemde paracommerciële horeca mag dat straks misschien niet meer. Of is er een uitweg?

De vier fracties in de gemeenteraad zaten er op 23 januari flink mee in hun maag. Overmorgen, op de volgende raadsvergadering, praten ze er opnieuw over. Mogelijk hakken ze donderdagavond de knoop door. Al zal burgemeester Jobke Vonk, als portefeuillehouder openbare orde en veiligheid, waarschijnlijk nog de nodige verduidelijking moeten geven voordat de fracties zover zijn.

Geen zuippartijen
CDA-woordvoerder Ines van der Boon had het gemeentelijk adressenboekje doorgebladerd en kwam er “alleen al 56 sportverenigingen” in tegen. Dat vond ze tekenend voor de “hechte gemeenschap” die Aalsmeer vormt. “Zouden die clubs straks tijdens of na een verenigings- of oefenavond geen alcoholisch drankje meer kunnen bestellen of schenken?” vroeg ze zich af.

“Klaverjassen, sjoelen of bridgen wordt vooral door ouderen gedaan en het drankgebruik tijdens dat soort avonden loopt vast niet uit de hand,” zei Van der Boon. Een biertje drinken niet meer toestaan, zal er volgens haar in resulteren dat hoognodige extra inkomsten voor de clubkas verdwijnen. “Sommige instanties kunnen dan hun deur wel sluiten.”

Goed fatsoen
“Welk probleem willen we hiermee oplossen?” was de binnenkomer van Ronald Fransen van PACT. “Probeert B&W er iets maatschappelijks mee te bereiken?” Hij vond het overdreven, en in elk geval “ingewikkeld”, om met zulke regels de commerciële horeca te “beschermen”.

En ja, hoe ga je de regels handhaven? Zoals bij een sportevenement waar veel jongeren op afkomen. Is 25% of meer van de aanwezigen minderjarig, dan is alcohol uit den boze. Fransen vond dat je de terechte alcoholmatiging “aan het goede fatsoen” van verenigingen zelf moet overlaten.

Onwenselijk effect
Teun Treur (VVD) noemde de achterliggende argumenten van het voorstel “sympathiek”, maar was er evenmin helemaal uit. “Hoe ga je om met een ijsclub die een avond houdt in een vereniginsgebouw of kerk?”

Ook de AB-fractie voorzag problemen in de praktijk. Jop Kluis sprak van een “onwenselijk effect” van het voorstel op de Aalsmeerse gemeenschap. Onderlinge avondjes moeten volgens de AB'er vooral hartstikke gezellig kunnen blijven. Dat beperken tot vier avonden per jaar waarop alcohol mag vloeien, zoals het voorstel aangeeft, vond hij te mager. De fractie overweegt donderdag een amendement in te dienen om er tien avonden van te maken, gaf Kluis aan.

Niet oprekken
De CDA-fractie had géén en de PACT-fractie wél moeite met de regel om het alcoholgebruik in tijd te beperken. Niet eerder schenken dan één uur vóór de activiteit en niet later dan twee uur erna.

In haar repliek zei burgemeester Vonk dat het “oprekken” van de tijd voorbijgaat aan een hoeksteen van de regeling voor de paracommerciële horeca, namelijk het indammen van alcoholgebruik. Bovendien zou volgens haar de commerciële horeca verruiming ongetwijfeld aanvechten.

In haar verdere beantwoording muntte Vonk niet uit in helderheid. Dat beïnvloedde het debat, dat rommelig was. Ook waren de raadsleden onderling herhaaldelijk aan het praten. Aan het eind van de discussie stelde Vonk vast dat het erom gaat dat er “geen commerciële zaken plaatsvinden in de paracommerciële horeca”.

Komende donderdagavond het tweede bedrijf.

Foto's: boven de PACT-fractie op 23 januari met in het midden Ronald Fransen; onder de smoezende VVD'ers Wim Spaargaren en Marjanne Vleghaar (foto's Arjen Vos); midden: Ines van der Boon (CDA).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin