Bestuur Werkschuit luidt de noodklok

Het bestuur van Stichting De Werkschuit is radeloos en ten einde raad en zoekt daarom de publiciteit. Per juli van dit jaar moet de Werkschuit na 29 jaar haar basis in het oude PTT-gebouw aan de Baccarastraat verlaten. Ruim vijf jaar wordt er nu al gezocht naar een vervangende goed toegankelijke en betaalbare locatie waar plaats is voor twee lokalen, apparatuur en opslag van materialen. Tot nu toe zonder succes. De Werkschuit is sinds 1969 actief in Aalsmeer en verschafte duizenden mensen plezier in de creatieve vakken. Komt er niet snel een oplossing dan dreigt Aalsmeer een Instituut en een bron van creativiteit armer te worden.
 
De oorzaak voor deze kwestie moet gezocht worden in het feit dat de gemeente al haar vastgoed aan het afstoten is. Zo zijn er al geruime tijd plannen om dit voormalig PTT-gebouw geschikt te maken voor het huisvesten van jongeren. De Werkschuit en gemeente zijn daarom al een tijd bezig om andere locaties in beeld te krijgen. Zo is de kelder van het gemeentehuis besproken, was de brandweerkazerne een optie, is er twee jaar lang met de Crownstudio gepraat dat uiteindelijk tot niets leidde omdat een verbouwing te duur zou worden.
 
Verder is er ook nog even gedacht over Oude Veiling en bibliotheek. De Werkschuit in een ruimte die door meerdere partijen gebruikt wordt is niet handig, zo bleek gaandeweg. Dat komt doordat De Werkschuit met materialen als keramiek, klei en steen werkt dat veel stof kan opleveren. Verder is er ook opslag van materialen nodig.
 
Lift te duur
De Werkschuit is eigenlijk een atelier. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het Proefstation nog een serieuze optie, maar het bestuur heeft deze plek al afgewezen. Over de reden daarvan zegt Margot Tepas: “Het Proefstation is één hoog en niet toegankelijk voor mindervalide cursisten. Het materiaal is te zwaar om naar boven te brengen en een lift te duur dus hebben wij het gebouw niet geaccepteerd.” De gebouwen van basisschool De Hoeksteen en het gebouwtje van voormalig kinderopvang Sam Sam aan de Thijsselaan zijn voor het bestuur zeker opties.
 
Het duurt echter nog wel even voor deze gebouwen leeg komen en de nood is urgent. De gemeente heeft deze gebouwen overigens aangewezen als locaties voor herontwikkeling. De kans is dus wel heel klein, maar als het aan De Werkschuit ligt worden bij wijze van spreken morgen De Hoeksteen of Sam Sam betrokken als nieuwe huisvesting.
 
Tijd dringt
Als laatste mogelijkheid kwam de ruimte van de voormalige oude veilingtribune in The Beach in beeld, maar of daar iets gaat lukken is op dit moment nog niet duidelijk. Een kersverse allerlaatste optie is een kas aan de Oosteinderweg die per m2 verhuurd wordt en dan geschikt gemaakt zou moeten worden. Omdat het bestuur niet meer dan 500 euro huur per maand kan betalen is dat nog maar de vraag of het financieel haalbaar is. Dat de tijd begint te dringen spreekt voor zich. De bestuursleden Margot Tepas, Femke Lania, Chantal Smit en Marion Buckert beginnen hun vertrouwen te verliezen. Zoveel is wel duidelijk. Ze zijn zich zeer bewust dat het zonder gemeente niet zal gaan. Gesprekken met de wethouders Van Duijn en Van der Hoeven hebben tot nu toe nog niet tot iets geleid.
 
Ondanks dat denkt Margot Tepas met plezier en ter inspiratie terug aan het moment dat de moeder van oud-burgemeester Pieter Litjens hoorde dat de Werkschuit moest verkassen. Tijdens een creatief partijtje voor haar kleindochter in de Werkschuit maande ze haar zoon Pieter dat hij dat niet mocht laten gebeuren. Natuurlijk hoopt ze dat dit college er ook zo over denkt.
 
Uitgangspunten nog steeds werkbaar
Op dit moment verzorgt de Werkschuit 24 dagdelen cursus per week en wordt er samengewerkt met De Binding en het Jeugdcultuurpunt. Dat doet de Werkschuit al twintig jaar lang met dezelfde hoeveelheid subsidie van de gemeente. Desondanks is het aanbod divers en voor jong en oud. Het varieert van schilderen en tekenen tot en met boetseren, edelsmeden en vilten voor beginners.
 
Verschillende Aalsmeerse kunstenaars hebben als kind lessen bij de Werkschuit gevolgd. De recent geridderde voorzitter Margot Tepas is er trots op dat de uitgangspunten uit het begin van de Werkschuit nog steeds geldig blijken. “Wij bieden hier laagdrempelige betaalbare cursussen die gegeven worden door goed opgeleide docenten. We zijn de enige creatieve stichting in Aalsmeer en we hebben veel te bieden voor alle lagen uit de bevolking. Dat niet alleen op het creatieve vlak, maar ook op het sociale. Dat doen we in tegenstelling tot collega-instellingen uit de regio met een fanatiek bestuur dat geheel uit vrijwilligers bestaat. Wat we in die 48 jaren hebben opgebouwd krijg je niet zomaar terug. De echte zorg ligt daarom bij de huisvesting.”
 
Oproep van gemeente…
De gemeente beaamt dat er al een tijd samen wordt gezocht naar een oplossing en stelt dat er op dit moment nog drie opties zijn. The Beach, de kas aan de Oosteinderweg en het Proefstation. Formeel heeft de gemeente echter geen herhuisvestingsplicht. Volgens de woordvoerder is het belangrijk dat De Werkschuit een goed onderkomen vindt. De Werkschuit is volgens de gemeente van grote waarde onder meer omdat het belangrijk is dat iedereen de kans krijgt zich creatief te ontwikkelen. Iets waar De Werkschuit zich al jaren voor inzet samen met veel enthousiaste vrijwilligers. De woordvoerder zegt het als volgt: ”We hopen echt dat bij de laatste drie overgebleven locaties een match is tussen de wensen van de Werkschuit en het aanbod van de locaties. Mochten er nog suggesties zijn vanuit de Aalsmeerse samenleving juichen we die van harte toe. De gemeente verleent al vele jaren subsidie aan De Werkschuit en heeft zeker de wens dat deze stichting haar activiteiten kan voortzetten op een nieuwe locatie.”
 
Tekst Jan Daalman
 
Foto's (boven) het bestuur van De Werkschuit Met Chantal Smit, Femke Lania en Margot Tepas, van het huidige gebouw 'Het Stommeerkwartier', zijn de uren geteld. (Foto's bestuur Jaap Maars, foto's gebouw Arjen Vos)
 
 
(advertentie)
 
 
 

 

20 reacties

 1. Het is toch steeds weer jammer te lezen dat dit soort culturele geschiedenis zomaar dreigt te verdwijnen. Zit er in de begroting van het schipholfonds, net als bij onze nieuwe huiskamer de oude veiling, niet nog wat ruimte om wat gelden ter beschikking te stellen om de (on)mogelijkheden af te tikken?

 2. Beste mensen,
  Het gaat mij aan het hart te lezen dat er nog steeds geen passende en betaalbare ruimte te vinden is.
  Met plezier gingen mijn zusje en ik, vervolgens mijn twee oudste dochters naar de creatieve kindercursussen. Zal het er nu op uit draaien dat mijn jongste dochter niet meer zal kunnen gaan?

  Kunnen we met elkaar niet denken in creatieve
  oplossingen?
  Bijvoorbeeld een bestaande ruimte voorzien van goede afzuiging om stofoverlast te kunnen voorkomen.
  Een eenvoudige goederenlift en of personenlift laten plaatsen. Kan dit lukken door middel van sponsoring of crowdfunding?
  Er moet toch een mogelijkheid zijn? Is er geen liftenfirma die kostenloos of gereduceerd iets wil plaatsen? Of een firma die afzuiging kan plaatsen. Of een industriële stofzuiger die ter beschikking wordt gesteld en die het gemakkelijker maakt de ruimte van stof kan ontdoen?
  Of kunnen we een paar aardige en vermogende weldoeners vinden die de Werkschuit een warm hart toedragen en een handje helpen?
  Ik hoop het zo!

  Esther de Graaf – van Oorde

 3. De Werkschuit is te leuk om te laten verdwijnen. Het gevarieerde aanbod in cursussen voor kinderen en volwassenen en de mogelijkheid van creatieve verjaardagsfeestjes is een aanwinst voor Aalsmeer.
  De Gemeente Aalsmeer MOET een plek vinden om de Werkschuit te laten bestaan.

 4. Hoop dat er heel snel een oplossing komt.
  Mijn dochter heeft met heel veel plezier al 2 keer een cursus tekenen/schilderen gevolgd bij De Werkschuit en ik denk dat het in een gemeente heel belangrijk is dat creativiteit wordt en blijft gestimuleerd. Kortom zorg dat er een geschikte ruimte wordt gevonden voor De Werkschuit!

 5. dergelijke zaken dienen de politiek te overstijgen en ik hoop dan ook werkelijk van harte dat de gemeente Aalsmeer nog eens goed in alle hoeken en gaten kijkt voor een ruimte om de werkschuit te huisvesten. Mogelijke oplossing wanneer een vast locatie niet voorhanden is: mooie containers aan elkaar koppelen en aan de werkschuit vragen dit mooie kleuren te geven.

 6. Al jaren volg ik met veel plezier cursussen bij de werkschuit. Tekenen, boetseren en beeldhouwen. Het is heerlijk om een hele avond aan je werkstuk bezig te zijn en daarna met elkaar naar elkaars werk te kijken. Je leert veel, ook nieuwe mensen kennen. Hoop dat er gauw een goede en toegankelijke plek gevonden wordt voor onze Werkschuit!

 7. De Werkschuit weg omdat er al vijf (?!) jaar geen geschikte andere locatie te vinden is in Aalsmeer. Onbegrijpelijk!
  Met veel plezier maak ik al jaren regelmatig gebruik van de creatieve cursussen, waarbij ik – naast het leren van vaardigheden door deskundige docenten – ook leuke contacten opdoe.
  De Werkschuit is een belangrijk ontmoetingspunt in Aalsmeer voor creatieve ontwikkeling en uitdaging. Ondanks dat de gemeente geen herhuisvestingsplicht heeft, heeft zij wel de (morele) verplichting om een instituut dat al zolang bestaansrecht heeft voor Aalsmeer en omgeving te behouden.

 8. Reageren prima, graag wel onder uw volledige (achter)naam.

  Arjen Vos (hoofdredacteur AV)

 9. In een tijd waarin wordt gewaarschuwd voor kinderen die niet meer buitenspelen, alleen maar achter de computer of tv zitten en sociale contacten steeds minder worden, is het toch juist van belang om een veilige, warme , creatieve plek te behouden!!! Een plek die al bestaat sinds 1969; dat alleen moet toch al aangeven dat de werkschuit belangrijk en geliefd is in Aalsmeer. Een plek waar jong en oud, valide en minder valide mensen, allochtonen en niet allochtonen mensen ( om even met de huidige politiek mee te praten) elkaar ontmoeten, samenwerken en ontspannen!! Kom op gemeente, nu eens niet in kringetje ronddraaien maar doen wat je moet doen; opkomen voor de belangen van de bewoners van deze gemeente!!!

 10. Het is zo belangrijk dat de Werkschuit blijft bestaan. Mijn kinderen hebben met veel plezier veel geleerd en zich ontplooid met de basisvaardigheden van de creatieve vorming. Laagdrempelig en zeer vakkundig leiding. Ze weten het beste uit een kind te krijgen. Ik hoop dat Werkschuit nog vele jaren elders mag voortbestaan

 11. Dit mooie instituut moet behouden blijven. Ontspanning voor de een, de start van misschien wel een mooie carriere voor een ander.

 12. De Werkschuit is ook voor Amstelveners van belang! Hopelijk komt er snel een nieuwe locatie!

 13. Handen uit de mouwen zou ik zeggen en werken aan een creatieve oplossing conform het gedachtegoed van “Stichting “De Werkschuit”. De tekst hierboven geeft alleen de onmogelijkheden weer ipv de mogelijkheden.

  De gemeente heeft formeel heen herhuisvestingsplicht, maar kom op! Moreel moet je je als gemeente verantwoordelijk voelen om samen met een stichting als “De Werkschuit” een stip op de horizon te zetten en daadkrachtig te werken aan een passende oplossing. In dit digitale tijdperk is het van groot belang dat creativiteit, zelfontplooiing en ontspanning voor alle leeftijdscategorieën vanuit de gemeente maximaal ondersteund wordt.

  Stof en magazijnruimte kan het probleem niet zijn.Daar zijn oplossingen voor. Net als voor het begrotingstekort bij “De Huiskamer” van Aalsmeer. Wellicht brengt creatief buiten de genaamde paden (regels en procedures) denken voor beide partijen een snelle en genoegzame oplossing.Stop dus met hopen en wensen. Maar hak knopen en doe!

  Laat de tijdsfactor geen spelbreker worden voor alle creatieve talenten die Aalsmeer rijk is. Ik kijk reikhalzend uit naar een foto in de krant van een tevreden wethouder die samen met het bestuur van De Werkschuit de nieuwe locatie opent.

  Pak je verantwoordelijkheid, verschuil je niet achter papieren onzin, regel het!

 14. Ook mijn dochter kijkt elke zaterdag uit naar haar teken-schilderles! De werkschuit ervaren wij als zeer fijne en deskundige plek voor het ontwikkelen van creatief talent. Het zou echt te zonde zijn, als het huisvestingsprobleem niet opgelost wordt.

 15. Ook mijn dochter kijkt elke zaterdag uit naar haar teken-schilderles! De werkschuit ervaren wij als zeer fijne en deskundige plek voor het ontwikkelen van creatief talent. Het zou echt te zonde zijn, als het huisvestingsprobleem niet opgelost wordt.

 16. Heel jammer dat De Werkschuit weg moet van waar het nu zit. Ik hoop dat er zsm een andere ruimte gevonden wordt zodat De Werkschuit kan blijven bestaan. Mijn dochtertje kijkt de hele week uit naar de zaterdag dat ze weer mag komen schilderen en elke keer weer nieuwe dingen leert. Het zou toch jammer zijn als de kinderen en natuurlijk ook de volwassenen deze heerlijke creatieve plek zouden moeten missen. Ik ga duimen voor jullie! Groeten Karin

 17. … dit kan toch NIET WAAR zijn ! … dit mag / kan niet verdwijnen ! … 🙁 … onze dochters en kleindochters hebben altijd zo genoten en veel geleerd ( en leren nog } bij de Stichting de Werkschuit Aalsmeer …

  Nancy van Oorde.

 18. Dank je, Gerard. Zo denk ik er ook over. Als bewoner van de Baccarastraat zie ik bijna elke dag hoeveel mensen er naar de Werkschuit gaan en met heel veel plezier daar hun hobby uitoefenen en creatieviteit kwijt kunnen. In Aalsmeer is daar steeds minder de ruimte voor. Dus laat de Werkschuit met rust en laat ze hun ruimte behouden in het voormalige PTT-gebouwtje.

 19. Dank je Gerard Zelen, ik hoop dat er meer Aalsmeerders er ook zo over denken, dat de Werkschuit moet blijven bestaan zeker ook voor de kinderen die al jaren cursussen
  bij de Werkschuit volgen.

 20. Dit is nu precies de aanleiding, dat ik op 8 februari tijdens de brainstormsessie OPENLIJK voor De Werkschuit op kwam!
  Mijn insteek was en is nog steeds: Er is genoeg ,oude, cultuur weggegooid of weg gesaneerd. (Muziekschool, Kiunstkijken voor kinderen Oude Raadhuis enz.
  En nu ook nog de Werkschuit, waar zoveel kinderen hun eerste stappen zetten naar en met de kunst. Schande. Wel een nieuwe Oude Veiling optuigen en het bestaande aftuigen.
  LAAT DE WERKSCHUIT MET RUST!!!!
  GEEF ZE EEN FATSOENLIJKE PLEK!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin