Berber ziet nog graag bijenlint en wormenhotel

Als er geen coronacrisis was geweest, had het afscheid van de kinderburgemeester er heel anders uitgezien. Nu vond het plaats in de Raadzaal waar gisterochtend wethouder Kabout, burgemeester Oude Kotte en de plaatselijke pers met Berber Veldkamp in gesprek gingen over hoe ze terugkijkt op het afgelopen jaar. Ook werd vooruit gekeken naar de verkiezing van een opvolger voor Berber waarvoor zich niet meer dan drie kinderen hebben gemeld.

Eerst nog wat giebelend beantwoordde Berber de vraag van wethouder Bart Kabout hoe het haar dit jaar vergaan was en wat ze ervan geleerd heeft. Ga d’r maar aan staan, net twaalf jaar geworden, zittend op de plek van de burgemeester in de grote raadzaal en alle aandacht is op jou gericht. Menige volwassene zou niet verder gekomen zijn dan uh, uh, moeilijke vraag, goed wel.

Voordeel voor de tuin
Al snel gaf ze aan dat ze het ontzettend leuk had gevonden en dat ze nog een paar wensen op haar verlanglijstje had staan. Een bijenlint voor de bijen. Dat is een strook vol bloemen waar bijen en vlinders op afkomen. Ook zou ze graag willen dat er een wormenhotel komt. “Dat is een heel groot ding eigenlijk dat je in een wijk moet plaatsen met veel mensen. Je kan ernaar toe lopen om daar je groente-, fruit- en tuinafval in te gooien zodat de wormen het tot compost kunnen verwerken. De wormen kun je lenen zodat ook je eigen tuin daar voordeel bij kan hebben.” Bart Kabout gaf aan dat de gemeente al bezig is om meer voor de bijen te doen en dat ze in de toekomst Berber daarbij zullen betrekken. Hetzelfde geldt voor het wormenhotel, ook daar wil de gemeente Berber voor uitnodigen als dat gerealiseerd gaat worden.

Kinderarts
Wat ze het leukste had gevonden was wel het inhalen van Sinterklaas in Aalsmeer, met name het overhandigen van de sleutel. Ook Floriworld vond ze leuk, eigenlijk alles dat met bloemen te maken heeft. “Wil je later ook verder in de bloemen gaan,” vroeg Kabout. Momenteel gaat haar voorkeur uit naar kinderarts. Op de vraag van burgemeester Oude Kotte of ze nog reacties had gekregen op haar optreden bij de Dodenherdenking sprak ze over haar familie. Zelf had ze het niet aangekund om alles terug te zien, haar stem was zo anders.

Hilariteit
Wat Oude Kotte nogal opvallend vond is dat met name de jongeren nogal bezig zijn met gezondheid, duurzaamheid, dieren en de natuur. “Vind je dat we daar te weinig aan doen Berber, hier in de politiek?” vroeg hij haar. “Ik vind dat we daar wel iets meer aan kunnen doen, zowel als gemeente maar ook als burger thuis, meer groen en bijvoorbeeld een insectenhotel plaatsen.” Op de vraag van Oude Kotte wat ze niet leuk had gevonden kon ze geen voorbeeld noemen, ze vond alles leuk. Wel was ze zo bijdehand om een tegenvraag te stellen: “Wat vindt uzelf niet leuk?” Grote hilariteit en de reactie van Oude Kotte was een beetje voorspelbaar: “Het vele en lange vergaderen…”

Wat betreft de keuze voor een nieuwe kinderburgemeester, gaf Berber aan dat er een drietal kinderen is geselecteerd, twee jongens en één meisje. Bart Kabout legde uit dat vanwege de corona de selectieprocedure wat is ingekort. Op 10 juni wordt er een keuze gemaakt, in de jury zit Berber, Bart zelf en nog iemand van de scholen en cultuurpunt.

De burgemeester stelde daarna nog een aantal persoonlijke vragen zoals: hoe zie je de toekomst in verband met de corona en gaan jullie nog op vakantie. Berber reageerde daar zeer spontaan op. Het werd een tweegesprek alsof er echt twee burgemeesters met elkaar aan het praten waren. Als afsluiting werden er foto’s genomen.

Tekst Joop Kok, foto’s Arjen Vos

Lees vorig bericht

Online bijeenkomst ‘hoe om te gaan met RIVM adviezen’

Lees volgend bericht

‘Ik heb geleerd nooit op te geven’


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *