AalsmeerVandaag zet punt achter M-woord

[COMMENTAAR]   Nu, zoals eergisteren, ook de nieuwe raadscommissievergaderingen met het Middenweg-virus zijn besmet, neemt AalsmeerVandaag een rigoureus besluit: we stoppen met berichtgeving over de Middenweg-affaire. Weinig journalistiek misschien, maar er verschijnt bij ons geen woord meer over op digitaal papier. Ook eventuele reacties of Lezerspost-bijdragen over het beruchtste stukje weg in Aalsmeer strepen we genadeloos weg. Na dit commentaar geen wóórd meer erover.

Althans tót het moment waarop iets is gevonden wat op een breed gedragen oplossing lijkt. Op een uitweg die Aalsmeer-Oost binnen redelijke termijn zicht biedt op een snelle, directe verbinding met de N201. Want, we zouden het bijna vergeten, daar was het om begonnen. Een stukje weg dat het voor bewoners makkelijker maakt Aalsmeer in en uit te komen.

Ik zie nog de juichende gemeenteraad voor me, op donderdagavond 3 oktober 2013. Het tijdelijke wegdeel was immers een zegen voor Oost! Goede ontsluiting van de wijk is een “maatschappelijk belang,” vond voormalig CDA-raadslid Ton Smit toen. “Essentieel,” noemde oud-PACT-fractievoorzitter Willem Kikkert het op zijn beurt. De rest is geschiedenis.

Hoopvol teken
Dinsdagavond, na de raadscommissievergadering, was er zowaar een eerste hoopvol teken. In de wandelgangen nog, maar toch. Dat was voor het eerst sinds… een vol jaar geleden, het moment waarop er enkele gemeentelijke schoppen de grond ingingen in de buurt van de woning van Middenweg-bewoner Ron Hooyman.

Hoopvol teken? Hoezo, vraagt u zich natuurlijk, en terecht, af. Laat ik het voorzichtig (een broedende kip, u kent ze wel) zeggen. De slotsom – daar ontkomt niemand aan – was dat de bewoners in Oost de dupe zijn van het hele gedoe. Er zal dan ook een heuse doorbraak moeten komen, en die is alleen mogelijk met vereende krachten. Er waren dinsdagavond enkele toonaangevende raadsleden die een brede beweging willen vormen om de aanleg van een veilig Middenweg-tracé zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.

Vast patroon
Eergisteren werden er in het vragenkwartier op de commissievergadering vragen gesteld over de Middenweg. Welbeschouwd was het een vreselijke vertoning. Gelukkig zond Radio Aalsmeer niet rechtstreeks uit, gelukkig zat er maar een enkeling op de publieke tribune, gelukkig hadden diverse raadsleden vrijaf genomen.

Vast patroon. Een getergde Ronald Fransen, fractievoorzitter van oppositiepartij PACT, die het altijd net even beter weet dan de rest. Wethouder Gertjan van der Hoeven (AB), die het altijd net even beter weet dan alle raadsleden samen, inclusief Fransen. “Ik heb geen antwoord gehoord,” zegt Fransen, boos. “Ik heb antwoord gegeven,” zegt Van der Hoeven, boos.

Soap
Zo gaat dat door, op elke bijeenkomst waar het M-woord valt. Het ontbrak er nog maar aan dat de liberale fractieleider Robert van Rijn aan de raadstafel zat, ook een meester in de uitvergroting. VVD'er Erik Abbenhues, fractieassistent, wist precies hoe het zat. “Het is een beetje een soap, dit dossier. Om moedeloos van te worden.” Hij had de wethouder “zes keer” horen zeggen dat hij het unanieme raadsbesluit van 2 oktober 2013 “loyaal” zou uitvoeren.

Abbenhues zei er niet bij dat de wethouder het ook – het was lachwekkend en gênant – zesmaal had over het “zéér deskundige” adviesbureau Goudappel Coffeng, met verschrikkelijk veel nadruk op zéér. Alsof Van der Hoeven zo z'n twijfels had.

Ramkoers
Van der Hoeven, die twee jaar lang de hele Middenweg, met dank aan collega-wethouder Ad Verburg (CDA) van verkeer, voor zijn rekening nam, had ditmaal zijn maatje Verburg mee aan de raadstafel genomen. Die mocht 'alles' over de verkeersveiligheid zeggen, ook al speelde Van der Hoeven geregeld landjepik.

Toen Van der Hoeven weer niet het antwoord had gegeven dat Fransen wilde horen, was de PACT'er het zat. “Ik geef het op. Het college ligt op ramkoers in dit dossier,” foeterde Fransen.

Potje
De politiek – raadsleden, burgemeester en wethouders – hebben er een potje van gemaakt. Belanghebbende Ron Hooyman bazuint zijn mening overal rond. De rechter bemoeit zich ermee. En dan doen de media het dunnetjes over door het allemaal wereldkundig te maken (Van der Hoeven zei op een vraag van Fransen fijntjes dat je “niet alles moet geloven wat in de pers verschijnt”, een ondubbelzinnige verwijzing naar berichtgeving in deze kolommen). En de burgers? Die willen geen 'discussies' zoals die het laatste jaar over de Middenweg gevoerd worden.

Standpunten verharden zich. We moeten “juridisch doorprocederen”, beweerde de wethouder dinsdag met droge ogen. “Er rest ons niets anders,” voegde hij eraan toe. Niemand reageerde.

Privémeninkjes
Ik moet er niet aan denken: straks stelt PACT wéér vragen. Of de VVD. Of HAC. Of alledrie. Variaties op thema's. De antwoorden? Ik kan ze niet meer horen. Meningen evenmin. Ze komen me de neus uit. Ook René Martijn (AB) voegde zich eergisteren in het rijtje meningverkondigers. “Ik pleit ervoor het totale dossier openbaar te maken.” Nee, niet 'onze fractie', maar 'ik'. Privémeninkjes zijn het. Het sterft ervan, ook in reacties op Middenweg-artikelen op deze site en onze facebookpagina.

Stoppen met die ongein. Geheim of niet, het interesseert me geen snars meer. Ook het rapport van de zevende of achtste verkeersdeskundige, de alleronafhankelijkste van allen, mag van mij ongezien de prullenbak in. Waarheidsvinding? Hou toch op, man.

Remise
De Middenweg is een schaakpartij waar de stukken in het begin over het bord vlogen, maar waar het allang remise staat. En beide kemphanen (het zijn er in dit geval meer en ze zijn inwisselbaar) gáán maar door. Terwijl er geen toeschouwer meer kijkt en ook de verslaggever afdruipt.

Bij het schaakspel zijn er tenminste nog regels die de spelers met zachte hand dwingen tot een oplossing. In de huidige Aalsmeerse politiek bestaan geen regels. Hier geldt het prehistorische recht van de sterkste.

De middenweg bestaat niet, laat staan de gulden middenweg. Tot nu toe.

Han Carpay

Foto's: zoals de Middenweg er gisteren bij lag en de komende tijd waarschijnlijk ook. (Foto's Arjen Vos)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin