Aalsmeer in het landelijke nieuws

AalsmeerVandaag zou AalsmeerVandaag niet zijn als het geen aandacht zou schenken aan de verhalen over Aalsmeer in de landelijke media. Het zijn nu niet direct verhalen om blij van te worden. Dat is sowieso vaak het geval als de landelijke pers wordt gehaald. Zowel op gebied van bestuursproblemen als geluidoverlast van Schiphol werd er het nodige geschreven.

Het begon afgelopen dinsdagmorgen met een verhaal in de Volkskrant van verslaggever Margriet Oostveen. Zij was op onderzoek gegaan omdat Aalsmeerse Belangen, één van de oudste lokale politieke partijen in het land, er de brui aan had gegeven. Ze wilde onderzoeken wat het opheffen van een lokale partij over gemeentepolitiek zegt. Nou, dat blijkt niet zo fraai.

Goed verziekt
Aalsmeer is volgens Oostveen een van de vijftien gemeenten in Nederland waar de sfeer goed verziekt is. Oostveen kreeg er een harde dobber aan want vanuit Aalsmeerse Belangen bleek niemand bereid het deksel van de beerput te lichten. Het enige dat ze los kreeg was een citaat van de site van AB: ‘het bestuur van Aalsmeerse heeft moeten vaststellen dat het niet mogelijk is om voldoende verkiesbare kandidaten te vinden voor de komende verkiezingen.’

Gunnen is er niet bij
Een van de hoofdrolspelers, Dick Kuin, kreeg ze wel te spreken. Hij stapte op doordat het bestuur van AB hem op een onverkiesbare plek wilde zetten. Kuin zou te veel zijn eigen ding zou doen. Kuin erkent in de krant dat elkaar wat gunnen in de Aalsmeerse politiek er al een tijd niet meer bij is. Ook uw AalsmeerVandaag verslaggever is benaderd door Oostveen. Op haar vraag wie nu verantwoordelijk is voor die verziekte sfeer, (zelf schrijft ze: 'wie elkaar haten'), noemt ondergetekend de fractievoorzitters van de VVD, PACT en een wethouder van AB als belangrijkste hoofdrolspelers.

Zit er doorheen
Onder de kop ‘Offer is te groot geweest’ schrijft Patrick Meershoek diezelfde dag in Het Parool over de teloorgang van Aalsmeerse Belangen. Om de een of andere reden krijgt hij wel, wat de Volkskrant en ook AalsmeerVandaag niet lukte, fractievoorzitter Helma Persoon te spreken. Zij zit ziek thuis en zegt in het artikel dat ze er doorheen zit en dat de afgelopen bestuursperiode haar fractie niet in de koude kleren is gaan zitten. “Het offer is eigenlijk te groot geweest,” zegt Persoon. Volgens de Parooljournalist sleept de Aalsmeerse politiek zich zwaargehavend naar de verkiezingen van maart 2018.

Hoezo ruwe omgangsvormen?
De reactie van de fractievoorzitter van PACT, Ronald Fransen, onderstreept dit. Hij beschuldigt CDA en AB ervan dat ze elkaar baantjes hebben toegespeeld door een te smalle coalitie te smeden in 2014. Ook voormalig burgemeester Jobke Vonk krijgt en passant nog even een veeg uit de pan. In het Paroolstuk noemt hij haar onbekwaam. Dat zou volgens hem de oorzaak zijn voor twee roerige jaren in de raad waar ruwe omgangsvormen de norm leken. Interim-burgemeester Jeroen Nobel zou dat nu beter in de hand hebben volgens Fransen.

Heijstek
En dan is er nog een laatste opmerking voor Bram Heijstek, de fractievoorzitter van het eveneens lokale HAC. Fransen zegt zich wel te herkennen in het vonnis dat Heijstek deze zomer werd opgelegd. De rechter eiste een werkstraf van 240 uur vanwege identiteitsfraude en stelde toen dat Heijstek behandeld moest worden. Met dit akkefietje haalde Aalsmeer ook weer de landelijke pers. Overigens is het nog wachten op het hoger beroep dat Heijstek heeft ingediend.

500 vliegtuigen per dag
Ja en dan staat er de volgende dag een alarmerend verhaal in het Parool over het echte slachtoffer dat Aalsmeer is als het gaat om de leefbaarheid van dit voormalig bloemendorp. In een paginagroot verhaal van Herman Stil wordt verteld dat voor een deel van de bewoners de grens bereikt is over wat nog draaglijk is als het gaat om het aantal vluchten dat door het Aalsmeerse luchtruim gaat. Stil stelt in het stuk dat er al maanden gesteggeld wordt over een paar duizend vliegtuigen die straks jaarlijks hoog over Lelystad gaan vliegen, maar dat een gemeente die het zwaarst wordt getroffen door overvliegende vliegtuigen door de politiek in de steek wordt gelaten. Meer dan 100.000 vluchten gaan er over Aalsmeer. Op 1 november vlogen er in 24 uur alleen al 500 vliegtuigen op 300 meter hoogte over het dorp.

Allesbepalend overlegmonster
Schipholwethouder Robbert-Jan van Duijn wordt er uitgebreid aan de tand gevoeld. Hij stelt in het stuk dat de balans tussen de lusten en lasten ver te zoeken is en dat groei van de luchthaven de onleefbaarheid in Aalsmeer alleen maar zal vergroten. Het is niet voor niets dat er voor jongeren geen woonruimte te vinden is. Hij houdt een pleidooi voor kleinschalig overleg zonder luchtvaartsector en actiegroepen om zo het allesbepalende 'Alders overlegmonster' de das om te doen. Van Duijn pleit voor een overheid die maatwerk gaat leveren aan getroffen bewoners van Aalsmeer. Tegelijkertijd waarschuwt hij ervoor dat Aalsmeer niet langer mag verpauperen door alle regelgeving.

Zwaar gestraft
Bij elkaar opgeteld allemaal heel verontrustend als u het mij vraagt. Daarom vraag ik u. Hoe kan Aalsmeer zich nog laten gelden als het niveau van de lokale politiek is zoals geschetst in beide landelijke dagbladen? Hoe kan onze lokale politiek een vuist maken naar het landelijke als de Aalsmeerse politieke vertegenwoordigers meer energie steken in elkaar beschimpen? Hoe kan de lokale politiek er op deze manier voor zorgen dat haar inwoners goed vertegenwoordigd worden? Hoe zit dat met die leefbaarheid voor inwoners in een politiek onleefbaar landschap. Een landschap dat ook nog eens geteisterd wordt door vliegtuiglawaai, vervuiling en een waaier aan ge- en verboden. Je hoort wel eens de uitspraak dat elke gemeente de bestuurders krijgt die het verdient. Nou, dan is Aalsmeer wel heel zwaar gestraft. Misschien dat verkiezingen uitkomst bieden, maar veel van dezelfde spelers staan al weer te trappelen.

Tekst Jan Daalman

Foto's: beelden uit het artikel van Herman Stil in Het Parool van woensdag 20 december (Foto's Arjen Vos)

(advertentie)

15 reacties

  1. Bij de buren Amstelveen is het gras groener?
    Bij het samengaan met Amstelveen, houden wij dezelfde ambtenaren. Het verschil is dat de gemeenteraad dan voor twee derde bestaat uit amstelveense raadsleden.
    Met betrekking tot het Schiphol dossier gaat Wethouder Robbert-Jan van Duijn voor 100% voor de aalsmeerse zaak.
    En ik denk dat een amstelveense Wethouder toch min of meer de amstelveense belangen laat prevaleren in zake Schiphol.
    (Het voorbeeld van de 20.000 extra vliegtuigen was meer dan 4 jaar geleden)

  2. @Jan Tas. Als ik uw reacties van de afgelopen vele maanden en jaren lees moet ik altijd denken aan voormalig Amerikaans minister van Defensie Donald Rumsfeld. Niet dat ik u met hem zou willen vergelijken, ik zou niet durven. Maar Rumsfeld’s onceremoniële uitspraken over “oud Europa” vergelijk ik altijd met uw krampachtig vasthouden aan doodlopende Aalsmeerse concepten. Waarom stelt u niet eens een lijstje op van alle gemeentegrensoverschrijdende problemen, voorzien van commentaar wat de Aalsmeerse portefeuillehouder daar al van gebakken heeft, tezamen met uw plan van actie als u het in Aalsmeer voor het zeggen zou hebben? Zeker weten dat de AV-redactie zo’n lezersbrief graag zal publiceren, voorzien van een inleiding waarop de goegemeente mag reageren. Zo’n commentaar geeft in verkiezingstijd meer inzicht in wat uw kandidatuur vermag dan de losse flodder hieronder waar ik nu op reageer.

  3. De reactie van Jan van Hemmert verdient het om ingelijst te worden en ongehangen boven het bed van alle Aalsmeerse bestuurders, politici en kandidaatpolitici. Klasse.

  4. In antwoord op Jan Tas: Quod erat demonstrandum! Met andere woorden, dit voorbeeld staaft mijn (veronder)stelling, omdat – als Aalsmeer toendertijd óók Amstelveen was geweest – het wellicht anders was gelopen… Verder zegt de afwezigheid van de Aalsmeerse wethouder genoeg!

  5. In Antwoord op Jan van Hemmert.
    Het lijkt mij niet zo verstandig om met Amstelveen één te worden m.b.t. Schiphol.
    Ik weet nog dat Aalsmeer en Uithoorn vertegenwoordigd werden door de amstelveense wethouder Dhr. Pols. Er moest een verdeling komen van 80.000 extra vluchten op Schiphol
    De Aalsmeerbaan kreeg 20.000 extra vluchten en Amstelveen de Buitenveldertbaan kreeg 0 extra vluchten.

  6. Aalsmeer en de Aalsmeerse politiek zijn gewoon te klein in het spel om de grote belangen van de provincie, Schiphol, de Haarlemmermeer, Amstelveen, Amsterdam, etc. Alle politieke, economische en maatschappelijke problemen komen voort uit die onmacht.
    De oplossing is even eenvoudig als “onbespreekbaar”: if you cannot beat them, join them! Amstelveen (b)lijkt een goeie pleegouder te zijn voor kleinere buurtgemeenschappen, die tóch hun eigen karakter behouden!
    Logistiek nog maar een kleine stap; logisch toch!

  7. Ronald Fransen vergeet hierbij zijn eigen rol te vermelden. Hij wilde, hoe dicht het programma van AB ook aansloot op dat van PACT, voorkomen dat er met AB moest worden samen gewerkt. Er werden afspraken gemaakt met de VVD om elkaars hand vast te houden tijdens tijdens de onderhandelingen. Men hoopte hierdoor het CDA te dwingen om met hen in zee te gaan. Het CDA dacht, gezien de goede samenwerking met AB, daar anders over en besloot, noodgedwongen, alleen met AB een coalitie te vormen. Om nu achteraf het CDA en AB kwalijk te nemen dat er een smalle basis was, getuigt van weinig besef van waarden.

  8. Ronald Fransen vergeet hierbij zijn eigen rol te vermelden. Hij wilde, hoe dicht het programma van AB ook aansloot op dat van PACT, voorkomen dat er met AB moest worden samen gewerkt. Er werden afspraken gemaakt met de VVD om elkaars hand vast te houden tijdens tijdens de onderhandelingen. Men hoopte hierdoor het CDA te dwingen om met hen in zee te gaan. Het CDA dacht, gezien de goede samenwerking met AB, daar anders over en besloot, noodgedwongen, alleen met AB een coalitie te vormen. Om nu achteraf het CDA en AB kwalijk te nemen dat er een smalle basis was, getuigt van weinig besef van waarden.

  9. Antwoord op enkele door Jan Daalman gestelde vragen:

    Goed beschouwd is het huidige gemeentebestuur afgeschreven. Bestuurlijk Aalsmeer is een dood paard waaraan men niet moet trekken. En een toekomstig gemeentebestuur kan aan die situatie niets wezenlijks veranderen. Zoals schrijver Zelen al eerder openlijk schreef: ’wat een KUT BESTUURDERS in deze gemeente hebben we toch!’, ‘raadsleden zijn trekpoppen van het college.’ Ziehier de ziekelijke situatie van Aalsmeer.

  10. Antwoord op enkele door Jan Daalman gestelde vragen:

    Goed beschouwd is het huidige gemeentebestuur afgeschreven. Bestuurlijk Aalsmeer is een dood paard waaraan men niet moet trekken. En een toekomstig gemeentebestuur kan aan die situatie niets wezenlijks veranderen. Zoals schrijver Zelen al eerder openlijk schreef: ’wat een KUT BESTUURDERS in deze gemeente hebben we toch!’, ‘raadsleden zijn trekpoppen van het college.’ Ziehier de ziekelijke situatie van Aalsmeer.

  11. (On)bekwaamheid: Destijds wist Kudelstaarter Wim Kan ons al te vertellen waar het om ging in het politiek métier.

  12. Dhr. Zelen bekijkt het weer eens door een roze bril. Niet zo verwonderlijk als je zelf op de kieslijst van het CDA prijkt.

  13. Positieve politieke blik.
    Als ik de volle lijsten van de politieke partijen in Aalsmeer bekijk met de aspirant kandidaatsraadsleden, dan scoort Aalsmeer bijzonder goed, Juist in de landelijke politiek, heeft men moeite om nieuwe raadsleden te vinden. Dus zo erg is het met het politieke verziekte klimaat nog niet gesteld. Toegegeven de politiek in Aalsmeer heeft hier en daar wat blauwe plekken opgelopen, maar van een zwaar gehavend politiek Aalsmeer is geen spraken.
    Met nieuwe verkiezingen in aantocht, gloort ook weer nieuwe politieke hoop en kansen, voor alle oude en nieuwe raadsleden.

  14. Positieve politieke blik.
    Als ik de volle lijsten van de politieke partijen in Aalsmeer bekijk met de aspirant kandidaatsraadsleden, dan scoort Aalsmeer bijzonder goed, Juist in de landelijke politiek, heeft men moeite om nieuwe raadsleden te vinden. Dus zo erg is het met het politieke verziekte klimaat nog niet gesteld. Toegegeven de politiek in Aalsmeer heeft hier en daar wat blauwe plekken opgelopen, maar van een zwaar gehavend politiek Aalsmeer is geen spraken.
    Met nieuwe verkiezingen in aantocht, gloort ook weer nieuwe politieke hoop en kansen, voor alle oude en nieuwe raadsleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst