‘Aalsmeer doet te weinig met Westeinder’

“Een ondernemersdorp zonder VVD in het college, is als een slagroomtaart zonder slagroom. Het is eetbaar, maar het smaakt niet.” Dat was de vrolijk makende uitsmijter van gastspreker Cees Loggen vrijdagavond op de nieuwjaarsreceptie van de Aalsmeerse VVD-afdeling in Het Oude Raadhuis. Het was een onverbloemde uitnodiging aan de partijafdeling er hard aan te trekken om straks weer een plek in B&W te veroveren.

Vier jaar lang heeft de VVD immers droog gestaan. Tegenover de coalitiepartijen CDA, PACT en AB voert ze als enige oppositie. Sinds een klein jaar gebeurt dat onder leiding van  Robert van Rijn, die lijsttrekker is voor de verkiezingen 19 maart. Loggens woorden sloten naadloos aan bij wat Van Rijn in een interview met Nieuws over Aalsmeer afgelopen voorjaar zei: “Volgend jaar willen we weer in het college van B&W. We zijn immers van oudsher een bestuurderspartij. Het is belangrijk dat we als VVD in het college zitten.”

Eenvoudige, eerlijke boodschap
Voor een gezelschap van veertig man hield Van Rijn vrijdag een korte verkiezingsspeech. “Als VVD beginnen we ongeveer 1 februari onze campagne. We hebben een eenvoudige, eerlijke boodschap, geënt op drie uitgangspunten: vrijheid, veiligheid en welvaart. We beloven geen gouden bergen en zullen ook niet vertellen dat we het allemaal eventjes gaan oplossen.”

De lijsttrekker hamerde erop dat “de economische motor” in beweging gezet moet worden. “Wat vooral nodig is, is ondernemerschap. Kleine en grote ondernemers houden de economie gaande. Dat geeft inkomsten voor Aalsmeer, waardoor we welvarender worden.”

Over de actuele zorgdiscussie zei hij dat er nog heel wat aan boodschappen uit Den Haag moet komen. “Maar we moeten het in Aalsmeer wel zélf doen. Zo moeten wij zorgen voor onze opa en oma zodat ze zelfstandig kunnen blijven wonen, en voor voorzieningen voor gehandicapten.”

Ruwe diamant
Aan Loggen was de eer om als prominente VVD'er het liberale verhaal te laten horen. Hij is VVD-fractieleider in de Provinciale Staten en sinds september vorig jaar wethouder in Haarlemmermeer. Zijn opvallendste stelling was dat Aalsmeer best een tandje kan bijzetten wat de Westeinderplassen betreft.

“Aalsmeer heeft met de Westeinderplassen een ruwe diamant in handen. Maar naar mijn mening is er onvoldoende aandacht voor.” Zijn devies was die diamant “verder te slijpen”. “Haarlemmermeer en de provincie kijken er ook naar. Je moet er sámen iets moois van maken,” aldus Loggen. “Dat zou het ondernemersprofiel van Aalsmeer verder kunnen versterken.”

Voorspoed door N201
Loggen betoonde zich lyrisch over de nieuwe N201. De komst daarvan noemde hij “een randvoorwaarde voor economisch herstel van het dorp en de regio”. Volgens hem is in dit geval opnieuw gebleken hoe belangrijk het is fors te investeren in de infrastructuur.

“De nieuwe N201 brengt ons voorspoed,” verzekerde de Haarlemmermeerse wethouder. “Maar kunnen we dan zorgeloos achteroverleunen? Nee.” Als punt van zorg wees hij op veiling FloraHolland, die het “lastig krijgt”.

Rechter en beul
De media werden scherp aangevallen door Cees Loggen. Vroeger waren ze de “waakhond van de democratie”, maar die functie is met ieders toegang tot internet en de doorbraak van de sociale media in rook opgegaan. “De media zijn rechter en beul tegelijk.” Het gaat om “primeurs en trending topics“, en om die “zo snel mogelijk naar buiten te brengen”. Gedegen onderzoek en hoor en wederhoor? Dat zie je niet meer, meende hij.

En intussen eisen diezelfde media wel dat het “openbaar bestuur 100% integer” moet zijn. “En dat is terecht,” stelde Loggen prompt. “Want ook bestuurders nemen het niet zo nauw.”

Altijd de beste kandidaten
Zijn venijnige opmerkingen brachten hem tot een conclusie die ook de Aalsmeerse politiek (behalve VVD'ers zaten er vertegenwoordigers van CDA, PACT en AB in de zaal) tot nadenken kan stemmen. “Er moet meer aandacht komen voor de selectie en werving van kandidaten. We moeten altijd de beste kandidaten naar voren schuiven.” Het moet in zijn ogen niet kunnen voorkomen dat een toevallige passant een kandidaatstellingsvergadering terroriseert.

En de kiesdrempel, die mag van Loggen gerust omhoog. “Een gemeenteraad met tien, elf en zelfs dertien partijen is geen uitzondering. Daarmee wordt de kwaliteit van de gemeenteraad geweld aangedaan en de controlefunctie wordt uitgehold.”

Foto's van boven naar onder: VVD-prominent Cees Loggen speechte temidden van kunstwerken in Het Oude Raadhuis; lijsttrekker Robert van Rijn; Loggen preekte vooral voor eigen parochie, al waren er ook politieke 'concurrenten' present. (Foto's AV)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin