Verdachten aanslag Biedronka startten in Korianderhof

De verdachte bij de zwarte Fiat Punto in het Korianderhof

Door: Klaas Leegwater. De politie heeft dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht camerabeelden vertoond van een auto en passagiers die hoogstwaarschijnlijk betrokken waren bij de aanslag op de Poolse winkel Biedronka in de Ophelialaan in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 december. 

Op de beelden is te zien hoe rond 03.00 uur bij een parkeerplaats op de Korianderhof hoek Spoorlaan een donkerkleurige Fiat Punto stopt. De bestuurder blijft met draaiende motor in de auto zitten, de bijrijder stapt uit en pakt uit de kofferbak twee grote tassen. De man loopt vervolgens met rustige pas via de Spoorlaan richting de Ophelialaan. De bestuurder rijdt weg en slaat linksaf de Begoniastraat in. De politie vermoedt dat de auto, waarvan het kenteken niet te zien is, daarna de Geraniumstraat inrijdt en aan het eind met de kruising van de Ophelialaan de eerder uitgestapte man even later weer oppikt om vervolgens de naastgelegen N196 op te rijden richting Hoofddorp.

Kenmerken van de man, die in geheel zwart gekleed lijkt, zijn op de niet al te duidelijke beelden moeilijk te onderscheiden. De politie hoopt dat iemand de verdachte persoon van de aanslag in combinatie met de Fiat Punto herkent of dat de beelden andere  tips opleveren.

De explosie in de vroege ochtend van 8 december veroorzaakte een enorme ravage in het pand. De complete voorgevel werd vernield en door de brand die uitbrak werd de winkel zwaar beschadigd. Ook naastgelegen winkels liepen, rook- en waterschade op.  

Jerrycans
Ongeveer een uur later die nacht was er in het Brabantse Heeswijk-Dinther eveneens een aanslag op een Poolse supermarkt. Een dag daarna en op 12 december was een winkel van Biedronka in Beverwijk het doelwit. De getroffen Poolse supermarkten hebben allemaal dezelfde eigenaar. De politie is vanaf december een grootschalig onderzoek gestart naar de aanslagen. Onder meer zijn bewakingsbeelden van de verschillende incidenten bekeken. Na de explosies zijn resten van jerrycans gevonden, het type (geel met embleem Shell) die gekocht kunnen worden bij tankstations.

Rottend vlees
Op last van burgemeester Oude Kotte is de Poolse supermarkt in de Ophelialaan voor onbepaalde tijd gesloten. Het gehele pand is dichtgetimmerd en er zijn bewakingscamera’s geplaatst. De eigenaren mogen, als ze dat al zouden willen, nog niet met de herbouw beginnen. Omwonenden klaagden in de dagen na de explosie over stankoverlast, waarschijnlijk van rottend vlees dat in de winkel door de kapotte koelinstallatie was gaan ontdooien.

Op scherp
Sinds de aanslagen op Poolse winkels in Nederland staat de politie op scherp. Dat bleek afgelopen zondag toen een buurtbewoner melding deed van een grote zwarte vuilniszak voor de deur van Polo Smak in de Zijdstraat. De politie nam geen enkel risico en schaalde groot op, onder andere de explosieven opruimingsdienst werd ingeschakeld. Uiteindelijk bleek de inhoud van de zak een pakket Poolse broodjes, in de vroege ochtend door een leverancier voor de deur geplaatst.

Bekijk hier de reportage van Opsporing Verzocht

Heeft u tips over de aanslag in Aalsmeer naar aanleiding van de beelden kunt u die doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

Beelden: screenshots Opsporing Verzocht

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel