Verdachte aanslag Biedronka kreeg opdracht via Snapchat

Brand bij Poolse supermarkt op 8 december 2020 (Foto archief AV/Laurens Niezen Fotografie)

Door: Klaas Leegwater. Hyron A. die verdacht wordt van het plaatsen van explosieven bij Poolse supermarkten in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther en Tilburg tussen december 2020 en januari 2021 kreeg de opdracht hiervoor via Snapchat. Wie de opdrachtgever was wilde de 21-jarige verdachte niet zeggen tijdens de start van de strafzaak maandag bij de rechtbank op Schiphol waar ook drie andere verdachten terechtstonden.

De modus operandi was steeds hetzelfde. Een ruit werd kapotgeslagen, jerrycans met benzine tegen de gevel of in de zaak gezet, vervolgens werd een explosief op afstand tot ontploffing gebracht met behulp van een accu en een kabel. Hyron A. werd aangehouden in Frankrijk waar hij zijn verjaardag vierde. Aanvankelijk zweeg hij, uiteindelijk heeft hij zijn betrokkenheid bij drie aanslagen toegegeven. 

‘Achteraf heel erg’
Hyron A. werd via Snapchat benaderd of hij geld wilde verdienen. Volgens het Noordhollands Dagblad zei Hyron A. tegen de rechtbank: “Achteraf vind ik het heel erg wat ik heb gedaan.” Na lang wikken en wegen zei hij ja tegen de eerste klus. Het beloofde geld bleef uit en omdat hem werd verteld “dat ze wisten waar ik woonde”, durfde hij de tweede en derde keer geen nee te zeggen. Een andere verdachte, Sersinio D, die A. naar Aalsmeer reed, durfde eveneens geen naam van de opdrachtgever te noemen.   

Vergismoord
De mond van D. ging definitief op slot toen twee rechters de naam noemden van vermoed tussenpersoon Desharo W., die de politie zegt te hebben herkend op camerabeelden waar hij samen met A. en D. op staat. W. kreeg vorige maand 26 jaar cel voor de vergismoord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy in Beuningen. Hij is in de zaak van de Poolse supers niet vervolgd.

Zwaar explosief
In 2020 en 2021 waren er in totaal vijf aanslagen bij vier Poolse supermarkten. Drie van die vier waren van de broers Mohamed en Moshkal Mahmoud en hun compagnon. Op 8 december rond 03.00 uur ontplofte in de Ophelialaan bij Biedronka een zwaar explosief. De supermarkt raakte volledig verwoest, een voor de deur geparkeerde auto brandde uit. De bewoonster (88) van het huis boven de supermarkt raakte gewond. Nog geen 24 uur later ging er een explosief af bij een Poolse supermarkt in Beverwijk.  

Rivaliserende partijen
Ook later volgden er nog aanslagen in het land op ‘Poolse supers’. Tijdens een voorbereidende zitting zei een advocaat van een van de verdachten dat vermoedelijk sprake is van twee rivaliserende partijen “die elkaar het licht in de ogen niet gunnen”. De raadsvrouw beriep zich daarbij op informatie van het Team Criminele Inlichtingen van de politie (de ‘geheime dienst’ van de recherche) die in het dossier is beland.

Het getroffen pand wordt gerenoveerd (foto Arjen Vos)

Geen groentezaak
Het pand in de Ophelialaan is begin vorig jaar vrijgegeven door het OM, in de herfst is  de renovatie gestart. Aanvankelijk zou groente- en fruitzaak Wessels, bekend van de markt op het Praamplein, zich vestigen in de voormalige Poolse winkel. “We zijn er bijna uit, alleen de handtekening ontbreekt nog,” zei Ben Wessels in mei. Onlangs haakte Wessels af. “We zijn er niet uitgekomen, er was onenigheid met de verhuurder”, verklaart een een familielid dinsdagmiddag.

De verhuurster, die niet met haar naam in de publiciteit wil, gaat niet inhoudelijk in op vragen waarom de overeenkomst met Wessels niet tot stand is gekomen. “Het pand wordt op dit moment opgeknapt en zodra dat klaar is zien we wel wie de huurder wordt.”

In de rechtszaak tegen de verdachten volgen donderdag de strafeisen.

Geraadpleegde bronnen strafzitting: Noordhollands Dagblad en twitteraccount Saskia Belleman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin