Tot negen jaar cel geëist vanwege reeks overvallen

Gisteren heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam celstraffen tot negen jaar geëist tegen zes verdachten. Het OM verwijt hen afgelopen zomer een reeks overvallen te hebben gepleegd in Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn, Hoofddorp en Bennebroek. In de maanden juni en juli 2015 zouden zij in wisselende samenstelling een woning in Aalsmeer, een tankstation in Amstelveen, tweemaal hetzelfde tankstation in Bennebroek en een supermarkt in Uithoorn hebben overvallen.
 
Ook worden ze verdacht van een poging overval op een snackbar in Amstelveen en van een poging overval op een videotheek in Hoofddorp. De vijf mannen en één vrouw die in leeftijd variëren van 20 tot 23 jaar, zijn afkomstig uit Amsterdam, Amstelveen en Hoofddorp.
 
“Er is sprake van een reeks overvallen, gepleegd in een korte periode, die wordt gekenmerkt door toenemende ernst en brutaliteit”, aldus de officieren in hun requisitoir. “Bij het plegen van deze overvallen hebben de verdachten nauw samengewerkt en zijn zij geraffineerd en met een zekere mate van professionaliteit te werk gegaan. Zij hebben gebruik gemaakt van een wapen en gezichtsbedekking. Steeds nadat zij met succes een overval hadden gepleegd, hebben de verdachten op korte termijn besloten om een volgende overval te plegen. Soms zelfs nog op dezelfde dag. Geldgewin was de motivatie. Was er niet genoeg opbrengst, dan werd gezocht naar een volgend slachtoffer. De wijze waarop al deze verdachten zich hebben opgesteld, geeft blijkt van een bepaalde mate van onoverwinnelijkheid of onaantastbaarheid. Dit rekenen wij de verdachten ernstig aan.”
 
Pistool
Bij de meeste overvallen werd gebruik gemaakt van een zilverkleurig pistool, werd het geld in een plastic tas gestopt, droegen de daders een zwarte pet en grijs/zwarte werkhandschoenen en verplaatsten ze zich in een zwarte BMW. Bij vrijwel alle overvallen is er eerder op de dag al contact geweest tussen de verdachten, live of telefonisch via whatsapp. Er was duidelijk sprake van samenwerking, zowel bij het beramen van de overvallen als bij het verdelen van de buit.
 
“De verdachten waren voor, tijdens en na de overvallen steeds op de hoogte van wat er ging gebeuren en hebben daar, ieder op hun eigen manier, een significante bijdrage aan geleverd’, aldus de officieren in hun requisitoir.
 
Heterdaad
De politie is de verdachten op het spoor gekomen dankzij het signalement van een van hen. Vervolgens leidden onderzoek van de telefoons en onderzoek van verschillende camerabeelden naar de overige verdachten. Afgelopen juli werden eerst drie van de zes verdachten door de politie aangehouden. Vervolgens, toen een van de overige verdachten onder de tap stond, werd duidelijk dat hij van plan was opnieuw een overval te plegen. De politie kon de volgende dag nog twee verdachten op heterdaad aanhouden. Drie van hen zitten sindsdien in voorlopige hechtenis. De zesde verdachte werd in januari 2016 aangehouden, sindsdien zit ook hij in voorlopige hechtenis.
 
Geen echt vuurwapen
In korte tijd zijn vele slachtoffers gemaakt. De officieren:  “De verdachten hebben gedreigd met een vuurwapen. Bij de slachtoffers bestond steeds een enorme angst dat dit vuurwapen ook gebruikt zou worden. De slachtoffers konden niet zien dat het geen echt vuurwapen was. Dat het achteraf geen echt vuurwapen bleek te zijn, maakt dus niet uit voor de impact. Het enkele feit dat de slachtoffers allemaal hun geld en/of spullen hebben afgegeven is daarvan het levende bewijs. Deze confrontatie is voor hen onuitwisbaar.”  
 
Buitensporig
Voordat de officieren hun strafeis formuleerden, legden ze uit dat het OM ook een signaal aan de samenleving wil afgeven. “Gevoelens van onveiligheid, angst en verdriet overheersen bij diegenen die overvallen zijn. Het OM kent een strafvorderingsrichtlijn voor overvallen, maar ‘voor zulke ernstige feiten gepleegd in zo’n kort tijdbestek’ bestaan geen aparte richtlijnen. “Dit is zo buitensporig veel en heftig dat enkel maatwerk kan worden toegepast.”
 
Celstraf
De 23-jarige verdachte uit Amsterdam, die volgens het OM een leidende en sturende rol vervulde, hoorde vandaag een onvoorwaardelijke celstraf van negen jaar tegen zich eisen. De officieren eisten tegen twee 20-jarige mannen uit respectievelijk Hoofddorp en Amstelveen een onvoorwaardelijke celstraf van acht jaar. Tegen een 20-jarige man uit Hoofddorp werd zes jaar onvoorwaardelijk geëist. Tegen de 20-jarige vrouw uit Amstelveen eiste de officieren vier jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk en een 20-jarige man uit Amstelveen hoorde een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden tegen zich eisen.

Bron: OM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel