Tot acht jaar cel voor aanslagen op Poolse supermarkten

Het getroffen pand wordt gerenoveerd (foto Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. De rechtbank in Alkmaar heeft vrijdagochtend celstraffen tot acht jaar opgelegd aan vijf mannen die in december 2020 en januari 2021 betrokken waren bij een serie bomaanslagen op Poolse supermarkten verspreid over het land onder meer in Aalsmeer. Het OM had eerder celstraffen tot negen jaar geëist. In het vonnis sprak de rechtbank van “intimiderend, excessief en grof geweld”.

Tussen 8 december 2020 en 4 januari 2021 was het vijfmaal raak bij Poolse supermarkten in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Beverwijk (tweemaal) en Tilburg. De explosies hadden een verwoestende werking en veroorzaakten voor honderdduizenden euro’s schade. In Aalsmeer  werd supermarkt Biedronka volledig verwoest, een voor de deur geparkeerde auto brandde uit. De bewoonster (88) van het huis boven de supermarkt raakte gewond. Nog geen 24 uur later ging er een explosief af bij een Poolse supermarkt in Beverwijk.  

Brutaliteit van de buitencategorie
De rechtbank noemde de serie aanslagen getuigen “van een brutaliteit van de buitencategorie” en zei dat het gemak waarmee ze werden gepleegd “doet vermoeden dat de daders geen moment tot zich hebben laten doordringen wat de gevolgen voor de slachtoffers konden zijn”. De winkels werden “min of meer compleet vernietigd en mensenlevens kwamen in gevaar”, aldus de rechtbank.

Acht jaar cel
De hoogste straf, acht jaar, kreeg Serginio S. (28). Hij kreeg het verwijt van de rechtbank een coördinerende rol te hebben gespeeld bij drie van de vijf aanslagen. Tegen S. eiste het OM vorige maand om diezelfde reden negen jaar cel. Antonio N. (28), chauffeur bij twee aanslagen, kreeg na een eis van zes jaar cel 48 maanden gevangenisstraf. Taxichauffeur Nadir el O. (23) werd op belangrijke onderdelen vrijgesproken en kreeg na een eis van zes jaar 24 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.  

Hyron A. (21), pleger van drie aanslagen waaronder die in Aalsmeer, kreeg 22 maanden jeugddetentie, waarvan 11 maanden voorwaardelijk. Hij heeft zijn straf al uitgezeten. Serginio S. en Sersinio D. , die eerder uit voorarrest waren vrijgelaten, gingen vanuit de rechtszaal terug de cel in. Antonio N. ontsnapte voorlopig aan dat lot. Hij was niet aanwezig in de rechtbank.

Motief niet duidelijk
Het motief voor de aanslagen is nooit duidelijk geworden. Het spoor eindigde bij vermoed tussenpersoon Desharo W., eind vorig jaar veroordeeld tot 26 jaar cel voor de vergismoord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kiliçsoy in Beuningen. Over zijn mogelijke rol wilde geen van de mannen verklaren.

Renovatie
De verwoeste supermarktwinkel aan de Ophelialaan wordt momenteel gerenoveerd. Volgens de eigenaresse van het pand is nog onduidelijk welke betrekking het gebouw straks krijgt. Eerder was sprake dat een groentezaak zich in het pand zou vestigen. De onderhandelingen hierover liepen eind vorig jaar spaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin