Tot 9 jaar cel geëist tegen aanslagplegers supermarkten

(Foto Laurens Niezen Fotografie)

Door: Klaas Leegwater. De officier van justitie heeft donderdag tegen vijf mannen die worden verdacht van het plegen van aanslagen op Poolse supermarkten tot negen jaar gevangenisstraf geëist. Het OM benadrukte ter zitting dat de mannen bij elke aanslag ontzettend veel schade hebben aangericht, er bij drie explosies sprake was van levensgevaar voor personen en door hun acties voor veel angst is gezorgd bij de directe slachtoffers en in de samenleving.

Het gaat om vijf ontploffingen die in een korte periode achter elkaar plaatsvonden bij vier Poolse supermarkten in Beverwijk, in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther en Tilburg. De ontploffingen richtten grote schade aan, ook aan omliggende woningen, winkels en auto’s . Door knap politiewerk is het gelukt om de personen die donderdag terechtstonden te identificeren. De vijf mannen worden verdacht van betrokkenheid bij de gepleegde aanslagen in wisselende samenstellingen.

Jeugddetentie
Een 21-jarige man uit Amsterdam die heeft bekend betrokken te zijn geweest bij onder meer de aanslag in Aalsmeer hoorde 22 maanden jeugddetentie waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en bijzondere voorwaarden tegen zich eisen. Het OM besloot, op advies van deskundigen, dat hij volgens het jeugdstrafrecht moet worden berecht. De hoogste strafeis (negen jaar) was voor een 28-jarige Amsterdammer.  

Het OM is van oordeel dat er sprake is van goed georganiseerd planmatig handelen: de verdachten onderhielden contact met elkaar zo blijkt uit telefoongegevens, er werden instructies gegeven over het installeren en bedienen van het explosief en er waren chauffeurs geregeld. Alle verdachten vervulden een belangrijke en essentiële rol in het geheel en daarom wordt hen de strafbare feiten allemaal even zwaar aangerekend.

Ernst van de feiten
De feiten zorgden voor angst en gevoelens van onveiligheid in de samenleving, zo schrijft het OM in een verklaring bij de strafeisen. Poolse supermarkten vreesden voor hun onderneming, net als personen en bedrijven in de buurt van een Poolse supermarkt. Het ging in deze zaak om zeer zware aanslagen met onwaarschijnlijk veel schade. De officier van justitie ter zitting: ‘Dit soort aanslagen op specifieke doelen, zagen wij nog nooit in Nederland in de afgelopen decennia.’ 

Motief blijft onduidelijk
De verdachten leken alleen hun eigen financiële gewin voor ogen te hebben, zonder na te denken wat hun acties voor gevolgen hadden, wat voor leed zij daarmee zouden veroorzaken. Vier van de vijf verdachten zijn verantwoordelijk voor meer dan één ontploffing; ondanks dat zij wisten wat een eerdere ontploffing had veroorzaakt kozen ze ervoor het nogmaals te doen, schrijft het OM in de verklaring.

De verdachten hebben allemaal niet willen zeggen wie hun opdrachtgevers was en maakten hun eigen rol in het geheel zo klein mogelijk. Het motief achter de aanslagen blijft onduidelijk, nu de verdachten ook hierover niet willen verklaren. Dat sommige verdachten, nadat zij hadden gezien welke ravage werd aangericht, bereid waren meerdere aanslagen te plegen werkt strafverzwarend. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Bovenstaand is samenvatting van een verklaring die het OM bij de strafeisen publiceerde. Lees hier de volledige verklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin