Tentakels Zuid-Amerikaans drugskartel tot in Kwakelse polder

Door: Klaas Leegwater. “Het huis was tot de nok toe gevuld met pakken cocaïne en tassen geld, we waren echt verbaasd toen we het zagen,” meldde de politie gisteren na de inval afgelopen donderdag in een woning aan de Hoofdweg in de Kwakel. De vrijgegeven foto’s en de hoeveelheid drugs (3000 kilo, straatwaarde 200 miljoen) en contant geld (11 miljoen) dat in beslag is genomen doen denken aan de populaire Netflix-serie Ozark waarin een financieel adviseur in dienst van een Mexicaans drugskartel miljoenen dollars moet witwassen en de stapels geld en coke in zijn huis amper kwijt kan. 

Tassen met geld werden aangetroffen in de Kwakelse woning (Foto politie)

Wat het rechercheteam en zwaarbewapende agenten in de Kwakelse polder in het grensgebied met Aalsmeer en Kudelstaart aantroffen was echter geen filmscenario maar pure realiteit. “Dit is zonder twijfel een van de grootste drugsvangsten. Het geld en de drugs zijn afkomstig van een Zuid-Amerikaanse drugslijn,” vertelde een politiewoordvoerder dinsdag op Radio 1. Twee verdachten zijn aangehouden, een 54-jarige persoon die aanwezig was in de woning en de tweede verdachte op een locatie in Aalsmeer. 

Verdachte M.S.

Liefhebber van Mexico
In het pand op de Hoofdweg, half verscholen door veel en hoog groen, is Sitar International BV gevestigd, een financiële instelling. Eigenaar van het bedrijf is de 54-jarige M.S., geboren in Suriname en van Hindoestaanse afkomst. S. profileerde zich de afgelopen jaren in verschillende interviews als liefhebber van Mexico. Hij deed zaken in dat land met eerst roetstoffilters en participeerde later in  een bouwonderneming. “Ik reis gemiddeld tien keer per jaar naar Mexico en verblijf daar tussen de drie en vier weken,” liet S. optekenen in een vraaggesprek op de website van businessclub FC Aalsmeer.

De verdachte, die eerder een kroeg runde op het Amsterdamse Rembrandtplein, werd enkele jaren geleden lid van de businessclub bij de Aalsmeerse tweedeklasser. Bestuurslid Jacco van der Laarse van businessclub FC Aalsmeer zegt nooit een signaal te hebben gehad van wat er speelde. “Vijf keer per jaar komen we bij elkaar en hebben we een gezellige avond. Hij is een hele rustige, vriendelijke, open man die makkelijk contact legt. We hebben werkelijk geen idee wat hier precies is gebeurd.” Het profiel en interview met S. zijn inmiddels van de website verwijderd.

Elvis Presley
Verdachte S. is of was tevens lid van Ajax Business Associates (ABA) en had elk geval in 2018 twee business seats bij de Amsterdamse club. In een magazine van drie jaar geleden wordt S. uitgebreid bevraagd over zijn andere liefhebberij: Ajax en Elvis Presley. Hij liet een groot schilderij maken met daarop het karakteristieke portret van Elvis. Ook heeft S. een grote verzameling LP’s, CD’s en DVD’s van zijn favoriete zanger. Het verhaal met S. was dinsdagavond bij ABA nog steeds online te lezen.

De inval in het huis op 24 juni (Foto archief AV/Laurens Niezen Fotografie)

Beduusd
In de woning werden naast een grote hoeveelheid drugs en geld ook een aantal wapens aangetroffen. Tevens vond men een groot dik boek over de bokser Muhammad Ali ter waarde van 12.500 euro. Ook doken flessen wijn van 1000 euro per stuk op en in de garage stond een oldtimer. In de Kwakel werd beduusd gereageerd op de ontdekking van de drugswoning.”Ik heb er nooit iets van gemerkt”, liet een buurtbewoner tegen NH-Nieuws weten. 

Op dezelfde nieuwssite toonde criminoloog Yarin Eski van de Vrije Universiteit van Amsterdam zich niet verrast over de vondst. “De Kwakel ligt langs de A4, de snelweg tussen Rotterdam en Amsterdam, waar wel eens vrachtwagens rijden met containers waarin drugs vervoerd worden. Het is dus helemaal niet zo’n gekke uitwijking om drugs of andere spullen in de Kwakel op te slaan.”

De twee verdachten zitten voorlopig in beperking. Zij mogen alleen contact met een advocaat. Beiden zijn al voorgeleid aan de rechtercommissaris.

 

Lees vorig bericht

Ondernemers sparren over groene doorstart in The Beach

Lees volgend bericht

Onderzoek naar aardwarmte in Schinkelbos


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *