Noodverordening rond oud en nieuw

Opnieuw geen groots vuurwerk dit jaar (Foto archief AV/Laurens Niezen Fotografie)

Door: redactie. Net als alles dit afgelopen jaar zal ook de jaarwisseling anders zijn dan gebruikelijk. Geen grote feesten en geen groots vuurwerk. Opvallend is dat de burgemeester een verbod heeft afgekondigd voor verblijf op de Westeinderplassen. Maar ook dat hij ouders oproept hun kinderen extra te verwennen.

Om zorgpersoneel, politie, handhavers en andere hulpverleners niet nog zwaarder te belasten, geldt een landelijk verbod op het afsteken, vervoeren en verkopen van vuurwerk. Het vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is kinder- en fopvuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes, knalerwten en sierfonteintjes. Carbidschieten valt niet onder vuurwerk maar om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan wordt Carbidschieten in landelijk gebied ontraden. In bebouwd gebied is het verboden om Carbid te schieten. Op het niet naleven van de vuurwerkregels staan stevige boetes. Jongeren tot 18 jaar kunnen een Halt-straf krijgen als zij toch vuurwerk afsteken.

Vaarverbod
Gezamenlijk hebben politie, brandweer en gemeentelijke handhaving zich goed voorbereid op de jaarwisseling in Aalsmeer. Hoewel er wordt uitgegaan van het naleven van de regels, wordt er ook rekening gehouden met enkelen die dat niet van plan zijn te doen. Burgemeester Gido Oude Kotte heeft daarom een noodverordening uitgevaardigd. Hierin wordt onder andere verboden om vanaf 17.00 uur op oudejaarsdag tot 7.00 uur op nieuwjaarsdag te verblijven op de Aalsmeerse wateren en op de daarin gelegen eilanden. In deze periode mag er dus niet worden gevaren of worden verbleven op een boot of eiland. Ook is het verboden om in dit gebied in bezit te zijn van vuurwerk, brandstof, alcohol en apparatuur voor het maken van versterkt geluid, of deze zaken te vervoeren. Op overtreding van de regels in de noodverordening staan stevige boetes of zelfs een tijdelijke gevangenisstraf. Deze noodverordening is na te lezen op de website van de gemeente Aalsmeer.

De politie is op oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling extra alert en zal controleren of de bovengenoemde maatregelen worden nageleefd, zowel vanuit de lucht, op het water als in de wijken. Er is hiervoor veel hulpverlening en ruime politie- en handhavingscapaciteit op de been.

(Lees verder onder de advertentie van Vooges)

Veilig
Gabriëlle Rondaij, Teamchef Politie Basisteam Aalsmeer Uithoorn; “Gezamenlijk, met onze samenwerkingspartners, zijn wij goed voorbereid op de jaarwisseling. Zowel in de aanloop als tijdens de jaarwisseling zelf zetten wij maximaal in op de handhaving van de openbare orde, naleving van de tijdelijke wet covid-19 en het vuurwerkverbod. Dit kan een uitdaging worden. Het kan zijn dat collega’s keuzes moeten maken en handhaven daar waar dat het meest nodig is. Dat verschilt per situatie. Maar het belangrijkste is dat hulpverleners en handhavers veilig hun werk kunnen doen. Samen doen we er alles aan om de jaarwisseling veilig te laten verlopen en de druk op de zorg te ontlasten. Daarom doe ik ook echt een beroep op de inwoners van onze gemeenten: Laat ons ongestoord ons werk doen bij incidenten waar we nodig zijn en zorg niet voor overlast.”

Kinderen verwennen
Bij de laatste jaarwisseling belandden in Nederland zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Handhaving, politie, ambulance en brandweer konden in een aantal gevallen hun werk niet veilig doen. Het vuurwerkverbod is vooral bedoeld om het zorgpersoneel in deze corona-crisis niet nog zwaarder te belasten. Burgemeester Gido Oude Kotte: “Het is voor ons allemaal belangrijk om de regels te volgen. Dit jaar misschien nog wel meer dan anders. Ik roep u allemaal op, jong en oud, om deze jaarwisseling klein te vieren. Haal het dit jaar uit de gezelligheid thuis met een beperkt gezelschap met maximaal twee gasten. Ook doe ik een dringend beroep op u als ouders. Verwen uw kinderen deze avond extra goed, zodat de verleiding om de straat op te gaan zo klein mogelijk is. Dit jaar moeten we qua gezag en handhaving echt onze rug recht houden. Het zou zo zonde zijn als dat strafrechtelijke consequenties heeft voor uw zoon of dochter en een smet geeft op de kansen voor hun toekomst. Ik reken op u!”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel