Door: Klaas Leegwater. Een 63-jarige automobilist is door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid wegens het veroorzaken van een verkeersongeval met letsel, onder invloed van alcohol en doorrijden na de aanrijding. De bestuurder schepte in december 2019 een fietser op de Lijnbaan in Aalsmeer. Het slachtoffer, een destijds 25-jarige inwoner van Aalsmeerderbrug, raakte gewond aan zijn schouder, werd geopereerd en kon pas begin deze maand zijn werk hervatten. De rechtbank oordeelde dat de bestuurder zich zeer onverantwoordelijk heeft gedragen.
Op vrijdagavond 13 december 2019 draaide de automobilist met gedoofde lichten vanaf de Grootgarenbaan de Verlengde Lijnbaan op richting de Oosteinderweg. Hij nam de bocht zo ruim dat hij op de andere weghelft geraakte, in botsing kwam met een fietser die door de klap hard op de voorruit belandde. Deze werd daarop gelanceerd en viel daarna in de berm. De bestuurder bekommerde zich niet om het slachtoffer, in plaats daarvan reed hij weg van het ongeval. Door de aanrijding was de kentekenplaat van de auto gevallen. Later op de avond werd het voertuig, nog steeds met gedoofde lichten, in Hoofddorp klemgereden en de dader aangehouden.
Zeer onverantwoordelijk
De rechtbank oordeelde hard over de handelswijze van de automobilist. De veroorzaker werd verweten dat hij zich ten tijde van het ongeval zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam heeft gedragen door, terwijl het donker was, de verlichting van de auto niet te ontsteken, hij onder invloed van alcohol verkeerde en dat hij ondanks dat hij redelijkerwijs moest vermoeden dat hij een ander letsel had toegebracht het slachtoffer in hulpeloze toestand had achtergelaten. “U heeft zich op de avond van 13 december 2019 zeer onverantwoordelijk gedragen,” aldus de rechtbank.
Volledig in paniek
In zijn verklaring tegen de politie vertelde de bestuurder dat hij vijf jeneverborrels had gedronken. Tijdens de rechtszaak voerde de advocaat van de verdachte aan dat zijn cliënt die avond volledig van slag was en zich van het hele incident niets kon herinneren. “Hij hoorde en voelde een klap op zijn voorruit en is volledig in paniek geraakt. Hij dacht dat hij een steen of tegel op zijn voorruit kreeg. Hij heeft het slachtoffer nooit gezien. Hij kwam weer bij zinnen toen hij op het politiebureau zat,” aldus het verweer van de raadsman.
Gevolgen enorm
De raadsman verzocht in zijn pleidooi rekening te houden dat het ten laste gelegde grote gevolgen voor zijn cliënt heeft gehad: “Hij heeft een enorm gevoel van schuld en schaamte, tot op de dag van vandaag hier enorm mee zit en professionele hulp heeft gezocht.” De veroorzaker zat al in de ziektewet, vanwege de strafzaak kon hij niet meer terug naar zijn werkgever. Ook op financieel vlak zijn volgens de advocaat de gevolgen voor zijn cliënt enorm. Zijn verzekering heeft inmiddels 15.000 euro aan het slachtoffer uitbetaald en dat moet verdachte nu aan zijn verzekeraar terugbetalen.
Kwalijk
In haar vonnis merkt de rechtbank op dat het de verdachte siert dat hij zijn excuses heeft aangeboden aan het slachtoffer en het verkeerde van zijn handelen inziet en berouw heeft. Maar de rechtbank oordeelt ook: “verdachte en slachtoffer mogen van geluk spreken dat slachtoffer niet nog zwaarder gewond is geraakt dan nu het geval is geweest. Na de aanrijding is verdachte niet gestopt en uitgestapt om te kijken wat er aan de hand was en zich te bekommeren om degene die hij had aangereden. Integendeel, hij is ervan doorgegaan. De rechtbank neemt dat verdachte heel erg kwalijk.”
De rechtbank legt de verdachte een gevangenisstraf van zes maanden op en 24 maanden ontzegging van de rijbevoegdheid. De rechtbank is van oordeel dat een andere, minder zware straf geen recht zou doen aan wat er is gebeurd, ook omdat de verdachte na het ongeval is doorgereden. De rechtbank laat ook meewegen dat van de opgelegde straf een algemene preventieve werking moet uitgaan. De man kan in beroep gaan tegen de uitspraak.
Foto archief AV/Laurens Niezen Fotografie