Celstraf voor bootdieven die ook Aalsmeers bedrijf dupeerden

De boten van Rubberboot Holland die in mei ’20 waren gestolen (Foto Facebook)

Door: Klaas Leegwater. Twee sloep- en bootdieven uit Brabant zijn door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot celstraffen van drie jaar. Een 55-jarige jarige man uit Den Bosch en zijn 61-jarige plaatsgenoot maakten op hun rooftocht kriskras door Nederland van december 2019 tot juni 2020 ruim tien boten en vijf caravans buit. In Aalsmeer bij Rubberboot Holland stal het criminele duo twee grote Zodiac boten. De schade voor gedupeerden loopt in de tonnen.  

De Brabanders hadden het vooral gemunt op luxe sloepen, die werden ‘omgekat’ in een loods in Nistelrode en bij een ligplaats in Drimmelen, waarna ze werden doorverkocht. De dieven gebruikten steeds dezelfde werkwijze: als ze een sloep of boot hadden gespot op Facebook of Marktplaats werd er eerst een voorverkenning gedaan. Later sloegen de mannen ’s nachts toe, onder meer in Woudsend, Zeewolde, Loosdrecht, Kampen, Vleuten en Aalsmeer.

Tip uit gevangenis
In juni werden de twee mannen in Sneek aangehouden, samen met de 16-jarige zoon van de 55-jarige verdachte. Dat gebeurde na een uitzending van Opsporing Verzocht over de diefstal van een sloep in Kampen. De politie kreeg een paar serieuze tips binnen, getuigen hadden de verdachten op camerabeelden herkend. Ook kwam er een anoniem telefoontje vanuit de gevangenis: een van de gedetineerden had de 55-jarige Bosschenaar herkend.

Tijdens de rechtszitting bekende de 61-jarige vrijwel alles wat hem werd verweten. Hij beweerde dat hij geld nodig had omdat hij werd afgeperst door een hennepcrimineel. Zijn medeverdachte zou alleen zijn meegegaan om hem te beschermen. De 55-jarige had de boten wel gezien in de loods, maar zou niet hebben geweten dat ze waren gestolen. De verkoop van de sloepen en boten heeft het duo meer dan 300.000 euro opgeleverd.

Bedreigd en afgeperst
De rechtbank legde de 61-jarige man een gevangenisstraf van 24 maanden op plus zes maanden voorwaardelijk. De 55-jarige man werd zwaarder bestraft, omdat hij ook de eigenaar van een sloepenverhuurbedrijf heeft bedreigd en afgeperst. De Brabander moet drie jaar de cel in. Beiden moeten in totaal 174.000 euro aan crimineel verdiend geld aan de Staat betalen. Bovendien moeten de mannen respectievelijk 123.000 en 146.000 aan schadevergoedingen betalen aan gedupeerde botenbezitters.

Beloning
Eén van de gedupeerden is Rubberboot Holland in Aalsmeer. Eind mei 2020 werden bij het bedrijf in de Lakenblekerstraat drie boten en een trailer gestolen, waaronder twee peperdure Zodiac rubberboten met 100 PK Yamaha buitenboordmotoren. Een totale waarde van 128.000 euro. De eigenaar loofde via Facebook een beloning uit van 10.000 euro voor de gouden tip die zou leiden naar de daders. Een maand later verhoogde hij het bedrag naar 25.000 euro. Niet bekend is of de beloning ook is uitgekeerd.

Ruim drie maanden geleden werd Rubberboot Holland getroffen door nieuw onheil. Bij een brand ging een aantal boten in vlammen op of raakte onherstelbaar beschadigd. Er was voor 400.000 euro schade. Uit onderzoek bleek later dat de brand was aangestoken. In oktober werden er bewakingsbeelden getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht van de vermoedelijke daders.

Bronnen: Rechtspraak.nl en Leeuwarder Courant

Lees vorig bericht

Teddy Kleijberg: ‘Ik ga zeker door met schrijven’

Lees volgend bericht

PvdA wil samen met AB verkiezingen in


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *