Acht jaar cel voor sturende rol bij drugslabs

De inval op 21 april 2021 (Foto archief AV/Laurens Niezen)

Door: Klaas Leegwater. De rechtbank in Zutphen heeft onlangs een 39-jarige man uit Nijkerk veroordeeld tot acht jaar celstraf voor voorbereidingshandelingen en de productie van BMK en amfetamine in drugslabs in Nederland en België en voor deelname aan een criminele organisatie. De veroordeelde, Laid E., had onder meer een leidinggevende rol bij een drugslab dat in april 2021 werd opgerold aan de Legmeerdijk net over de gemeentegrens van Aalsmeer.

De Nijkerker en andere verdachten maakten gebruik van versleutelde accounts via Sky ECC en Anom om buiten het zicht van de opsporingsdiensten te blijven. De politie ontsleutelde de accounts waardoor onderlinge chatberichten over criminele activiteiten zichtbaar werden. In de pgp-chats sprak E. met medeverdachten over het zoeken van geschikte locaties voor het bouwen van een synthetisch drugslab. Als een geschikte locatie was gevonden, regelde hij personeel en vervoer voor deze medewerkers naar het drugslab.

Megalab in België
Ook hield E. zich volgens de rechtbank bezig met het regelen van materialen voor het drugslab. Zo zou hij volgens justitie personeel, ketels en chemicaliën hebben geregeld voor verschillende drugslabs in Nederland en België. En hield E. nauw contact met werkers in de labs. Een drugslab in Lendelede, dat in september 2020 werd opgerold, was het grootste drugslab dat ooit in België is ontmanteld. Het zat gevestigd in een oude varkensstal.

Drugslab Legmeerdijk
Op basis van onder meer de chatgesprekken en verstuurde foto’s kon E. worden gelinkt aan het megalab in België en aan het synthetisch drugslab dat in april 2021 werd opgerold in De Kwakel. Op die ochtend werd door een politiemacht van de Landelijke Eenheid een inval gedaan in een loods aan de Legmeerdijk tegenover het Hornmeerpark. Twee personen werden aangehouden die bezig waren met het maken van amfetamine en BMK, de basis voor het fabriceren van speed. 

‘Je gaat het niet geloven’
De tot acht jaar celstraf veroordeelde Nijkerker was niet aanwezig in de loods. Nog dezelfde middag verwees E. in chatgesprekken met medeverdachten naar de inval in Aalsmeer. ‘Je gaat het niet geloven, inval vanochtend, check nieuws Aalsmeer.’ Hij stuurde een foto mee van een nieuwsbericht op AalsmeerVandaag. Deze website berichtte op 21 april over de inval, een voorbijganger die deze ochtend op weg was naar zijn werk tipte de redactie over de politiemacht bij de loods.

De straf van acht jaar cel die de rechtbank E. oplegt, is conform de eis van de officier van justitie. De Nijkerker moet daarnaast ruim 730.000 euro dat hij met het drugslab in België zou hebben verdiend terugbetalen aan de Staat. Zijn advocaat Yassine Bouchikhi verzocht het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in de vervolging te verklaren, omdat de man geen eerlijk proces zou hebben. Dit heeft de rechtbank verworpen. Nog niet bekend is of E. in hoger beroep gaat.

Lees ook: politiemacht doet inval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin