Acht jaar cel voor Kwakelse cokedealer

Door: redactie. De rechtbank in Amsterdam heeft de 54-jarige Moekeesch Mike’ S. veroordeeld tot acht jaar celstraf voor het verhandelen en bezit van ongeveer 4.100 kilo cocaïne en het witwassen van 12 miljoen euro. Mike S. werd vorig jaar juni opgepakt in zijn woning aan de Hoofdweg in De Kwakel, in het grensgebied van Aalsmeer en Kudelstaart. Daar vond de politie na een inval 3.000 kilo cocaïne, 11 miljoen euro cash en vijf vuurwapens met munitie.

De politie kwam de in Suriname geboren Mike’ S. op het spoor in het strafrechtelijk onderzoek 13Adonora, zo valt te lezen op rechtspraak.nl. Uit TCI-informatie en onderzoek met (camera)observaties bleek dat S. samen met een 29-jarige medeverdachte uit Hilversum vanuit de huurwoning betrokken was bij het vervoeren, overdragen en ontvangen van tassen met geld en drugs.  

Aangetroffen tassen met geld

Buitensporige hoeveelheden coke en geld
Na zijn arrestatie op 24 juni 2021 werden in de woning geldbedragen, vuurwapens, munitie en 2.742 blokken cocaïne aangetroffen. Ook werden luxe goederen gevonden, waaronder twee Rolexen, een boot, gouden plaatjes, sieraden, een (tafel)boek met bijgeleverde standaard van Mohammed Ali ter waarde van 12.500 euro en dure flessen wijn en cognac. 

De eis van het justitie tegen Mike S. was 10,5 jaar celstraf. De rechtbank komt tot acht jaar cel. Volgens de rechtbank waren de aangetroffen hoeveelheden cocaïne, geldbedragen en wapens ‘buitensporig’. ‘Uit het dossier kan worden afgeleid dat verdachte werkte voor meerdere opdrachtgevers en dat hij direct contact had met de leveranciers.’ S. zou rechtstreeks in contact hebben gestaan met cocaïneleveranciers uit Zuid-Amerika.

Veiligheidsrisico’s
De raadsman van Mike S. voerde tijdens het strafproces onder meer aan dat rekening moet worden gehouden met de omstandigheden waarin verdachte verkeert: “hij is vanwege de veiligheidsrisico’s van zichzelf en zijn gezin niet in staat een verklaring af te leggen en zichzelf te verdedigen.” Volgens de rechtbank heeft verdachte zijn eigen financieel gewin boven de veiligheid van heel veel mensen gesteld en de maatschappij bewust blootgesteld aan de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van harddrugs.

Bloedige drugskartels
Op 35-jarige leeftijd opende Mike S. het café Mikey’s aan het Rembrandtplein in Amsterdam. Vier jaar later, in 2006, verkocht hij de horecagelegenheid alweer. In de tussentijd had hij een stel Mexicanen leren kennen in zijn café. Nadat hij hen had bezocht in Mexico werd hij naar eigen zeggen verliefd op het land.

Hij runde enkele jaren een vastgoed- en bouwbedrijf in de Mexicaanse deelstaat Jalisco. Misdaadsite Crimesite schrijft dat deze deelstaat haar naam gegeven heeft aan een van de meest bloedige drugskartels van Mexico: het Jalisco-kartel, ook wel bekend onder de naam CJNG (Cartel Jalisco Nueva Generación), dat ook gewelddadige confrontaties met de politie niet schuwt. Leider van dit kartel is de beruchte Nemesio Oseguera Cervantes, alias El Mencho.

De inval bij het woonhuis aan de Hoofdweg

Ajax en FC Aalsmeer
Mike S. was sinds 2003 lid van de businessclub ABA van Ajax. In een interview in 2018 voor ABA Today vertelde hij over zijn passie voor Ajax. De veroordeelde was ook een aantal jaren lid van Businessclub FC Aalsmeer (BFA). Bestuurslid Jacco van der Laarse vertelde vorig jaar nooit een signaal te hebben gehad van wat er speelde. “Een hele rustige, vriendelijke, open man die makkelijk contact legt. We hebben werkelijk geen idee wat hier precies is gebeurd.” Het profiel en interview met S. werden na de inval snel van de website van BFA verwijderd.

Of Mike S. in hoger beroep gaat is onbekend.

Bron: rechtspraak.nl, crimesite.nl, foto’s politie, BFCA en Laurens Niezen Fotografie

 

Lees vorig bericht

Woningbouw Hoofdweg Zuid in gevaar

Lees volgend bericht

Kudelstaartse familienamen in Westeinderhage


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *