Volop kritiek raadscommissie op nieuw plan Dorpshaven-Noord

Wethouder Tom Verlaan (CDA) van wonen en volkshuisvesting had het dinsdag driekwartier zwaar op de vergadering van de raadscommissie Ruimte & Economie. Of beter, het was gewoon zijn avond niet.

Hij slaagde er – wollig en breedsprakig als hij was en diverse vragen missend – niet in de fracties te overtuigen van de winstpunten van het herziene nieuwbouwproject Dorpshaven-Noord, gelegen tussen Ringvaart, Lijnbaan en Oude Spoordijk, ten noordwesten van de Lijnbaankerk. Op de raadsvergadering van 28 mei zal hij stevig aan de bak moeten.

Geen hosannaplan
Woordvoerder Dick Kuin van coalitiefractie AB verwoordde richting Verlaan de gevoelens van raadscommissie: “U hoopt op een goede afloop, u ziet kansen. We zouden mee willen hópen, maar eerst willen we wéten.” Kuin kon het geen “hosannaplan” noemen en was er niet op gerust dat de stedenbouwkundige invulling “haalbaar” is.

De negen commissieleden zaten nagenoeg op één lijn in hun kritiek. Okee, er staan kleinere, goedkopere huizen in het herontwikkelingsplan ingetekend, maar het zijn er zoveel méér dat het er te vol wordt. Bovendien zit het niet lekker met parkeren, groen, kinderspeelplaatsen en hondenuitlaatplekken.

Huiverig
De bouwplannen zijn herzien omdat projectontwikkelaar Synchroon er vanwege de crisis financieel niet uitkomt. Maar, zo vroeg Ton Smit van coalitiefractie CDA zich af, is zoiets “geen ondernemersrisico?”

Zijn fractie was “huiverig, en dan druk ik me voorzichtig uit” over de herontwikkeling, aangezien er “weer” sprake is van “verdichting” van een nieuwbouwproject. “Verdichting geeft ook meer verkeersdruk,” wist Smit, die niettemin “blij” was dat er weer gebouwd zou worden.

Liefst meer groen
Kuin vroeg om minder woningen zodat het totaalaantal op “aanvaardbaar niveau” zou komen. Over de precieze invulling valt volgens hem te discussiëren. De AB'er pleitte verder voor “ruimte voor parkeerplaatsen”, maar dan “niet op gebiedjes die groen zijn”. De fractie wil ook “liefst meer groen”.

De drie oppositiefracties waren even bezorgd als de coalitiepartners. Als nieuwe elementen noemde Erik Abbenhues (VVD) de magere speelvoorzieningen en de geringe hondenuitlaatmogelijkheden. Daarnaast vond hij de plannen zo gedetailleerd dat de ontwikkelaar zijn inziens onvoldoende ruimte krijgt “om iets leuks te doen”.

Meerwaarde
In zijn repliek wees de wethouder erop dat het maar de vraag is of de nieuwe plannen “te verdicht” zijn. Hij kaatste de bal terug naar de gemeenteraad, die “mensen met een smallere beurs ook een huis wil bieden”. Dat is in zijn ogen juist de “meerwaarde” van de herziene plannen. Aan de andere kant moet het geheel stedenbouwkundig ook kloppen. Verlaan meende dat er een “redelijke balans” was gevonden.

Dorpshaven-Noord telt volgens de cijfers van de wethouder 116 woningen. Daarvan staan er al 45, de resterende 71 moeten nog gebouwd worden. Dat laatste aantal kan mogelijk omlaag naar 67, maar wordt beslist niet hoger, zo verzekerde hij een nieuwsgierige Kuin.

Niet gerustgesteld
De wethouder meldde dat de parkeerproblemen bij de zondags druk bezochte kerk “straks niet volledig opgelost” zullen kunnen zijn. Voor parkeren op de Lijnbaan zag hij “over enige tijd kans op een goede oplossing”. In het nieuw stuk Dorpshaven wordt “de parkeernorm ruim gehaald”, met gemiddeld 1,8 tot 2,1 plaatsen per huis.

Verlaans partijgenoot Smit vond spreken over parkeernormen te vaag en had “liever aantallen”, maar die kreeg hij niet te horen. Ook Sunny Lakerveld (PACT), Martijn Schoo (HAC) en Abbenhues waren, zoals de VVD'er het uitdrukte, “geenszins gerustgesteld” door Verlaans opmerkingen.

Geen hamerstuk
Aan het eind van het debat trok commissievoorzitter Bram Heijstek – het was diens vuurdoop in die hoedanigheid – de conclusie dat Dorpshaven-Noord op de komende raadsvergadering “geen hamerstuk” zou worden. Dat beaamden de negen commissieleden grif.

Wordt vervolgd op 28 mei.

Foto's: de raadscommissie Ruimte & Economie praat dinsdag over Dorpshaven-Noord. Aan het woord (van boven naar beneden) CDA-wethouder Tom Verlaan, AB'er Dick Kuin, CDA'er Ton Smit, VVD'er Erik Abbenhues en commissievoorzitter Bram Heijstek. (foto's Arjen Vos)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel