Huisarts Gerard Nijland neemt deze maand afscheid van zijn praktijk, zijn opvolger staat al klaar. Met zijn 33 jaar is Ewout Weve momenteel de jongste huisarts in Aalsmeer en wijde omgeving. Een gesprek met een enthousiaste arts, die zich in Aalsmeer, waar hij inmiddels woont, thuis voelt.
Ons gesprek vindt plaats in Weve's spreekkamer. Uitzicht op het Stokkeland in een winters zonnetje en kwekkende eenden, duidelijk in strijd gewikkeld.
“Wilt u koffie? Met iets lekkers er bij of bent u op dieet?”
Met deze begroeting is de toon gezet.
De jongensachtige opvolger van Nijland is duidelijk de huisarts nieuwe stijl en uit het gesprek zal ook blijken dat hij blakend van enthousiasme zijn dagelijkse werkzaamheden wil uitvoeren.
Weve werd geboren in Amstelveen, woonde in Uithoorn en trad in de voetsporen van zijn jong gestorven vader die een huisartspraktijk had in Uithoorn. De dokterstas van zijn vader kreeg in handen van Ewoud een nieuw leven.
“Ik deed een studie geneeskunde aan de VU. Toen ik basisarts werd, ben ik als arts-assistent gaan werken op de afdeling Eerste Hulp en op chirurgie in het Ziekenhuis Amstelland. In 2012 ben ik aan het AMC de driejarige huisartsopleiding gaan doen en in september 2015 was ik daarmee klaar. Inmiddels werkte ik op diverse plaatsen als waarnemer tot ik de kans kreeg hier de praktijk over te nemen. Ik ga samenwerken met dokter Logeman die ook werkzaam blijft in de praktijk. Ik heb altijd een eigen praktijk willen hebben en hier in Aalsmeer kreeg ik, met vijf man personeel, de kans. ”
Leuke roeping
Je vader was huisarts. Speelde dat mee in je beroepskeuze, is het een roeping?
Weve, enthousiast:” Ik zie het als een leuke roeping. Ik werkte in diverse ziekenhuizen, maar als arts in het ziekenhuis ben je niet zo dicht bij de mensen als in een huisartspraktijk. Dan sta je dicht bij de patiënten en dat trok me met name in Aalsmeer, waar mensen duidelijk zijn en zich gemakkelijk uiten.”
Er veranderde veel in het huisartsenvak en vooral over het bijkomende papierwerk en de uitgebreide administratie. Ga jij, ruim dertig jaar jonger dan je voorganger, het allemaal anders doen?
“Zie mij als een oude dokter in een nieuw jasje.”
Voordat je hier kwam werkte je als waarnemer in de regio Noord-Holland. Je maakte ook deel uit van de vereniging voor waarnemende artsen in de regio (WAGRO) en je hebt je ook ingezet voor een groep die zich bezig hield en zich verdiepte in het houden van het levensverwachtinggesprek. Opmerkelijk nu we zoveel horen en lezen over het levenseindegesprek.
Weve beklemtoont dat hij open staat voor elk gesprek:
“Voor mij is het belangrijk dat mijn praktijk laagdrempelig is. Als een patiënt een afspraak met me wil maken sta ik daarvoor open en dan moeten we er samen uit komen.” Er is rondom de huisartsen de laatste jaren veel geschreven. De patiënt werd mondiger, duikt zelf in zijn ziektebeeld en ”plukt” kennis van zijn computer. Onder andere het internet geeft hem al dan niet terecht houvast en met het hoofd vol theoretische gegevens komt hij dan bij de huisarts. Wat doe je als er bijvoorbeeld om een antibioticum wordt gevraagd en je daar als arts niet direct aan denkt?
“Dan ben ik best streng, ik zeg dan: antibioticum zou kunnen, maar laten we het er nog over hebben hoe het ook kan. Nee, de echte strijd ga ik niet aan. Er komt bij mensen veel voort uit angst en die tracht je weg te nemen. Er zijn veel onderliggende vragen en samen kom je er dan meestal wel uit.”
Ook veel gehoorde opmerking: men gaat tegenwoordig te snel naar de dokter, hoewel volgens uw voorganger de Aalsmeerder dat niet zo snel zal doen.
“Mijn basis is, zolang het goed gaat hoef je niet langs te komen. Maar iedereen is bij mij welkom, ook al is het voor een gesprek. Soms is het ook beter de mensen thuis te bezoeken en in hun eigen omgeving een gesprek te hebben.”
In de avonduren en weekends is dat niet meer mogelijk.
Laagdrempelig
“Hoewel dat in de avonduren en weekends niet meer mogelijk is, kun je altijd buiten de reguliere uren naar de huisartsenpost in Amstelveen gaan. Ik vind overigens ook dat je zelf als huisarts laagdrempelig moet zijn voor de patiënt. En dan kan dat ook wel eens buiten de spreekuren zijn. Het belangrijkste vind ik dat je er met de patiënt samen altijd uit komt.”
Denkt dokter Weve die in zijn vrije tijd graag hockeyt, fietst en golft, het anders te gaan doen dan zijn voorganger?
“Er zal niet veel veranderen (lachend:) Ja, ik ben nu de dokter die dertig jaar jonger is, dat wel. De kern is: wat ik doe wil ik waarborgen. En ik wil dan de patiënt als het kan lachend de spreekkamer uit gaat.”
Weve is voorts van mening dat een huisarts wat hij noemt, “complementair bezig is.”
“Onze huisartsgeneeskunde is hier goed in. We moeten breed kijken, out of the box. We moeten oog hebben voor de voeding, de leefstijl, ik zie het als integrated medicine. Je hebt dan een wisselwerking met de patiënt. Het klinkt zweverig, maar ik vind het van belang naar het hele plaatje te kijken.”
Verstokte rokers. Wat zegt u tegen hen?
“Daar ga ik dan ook mee in gesprek, vraag naar hun leefstijl, wijs hen op de gevolgen van het rokersgedrag.”
Weve is van mening dat veel klachten van patiënten die hem bezoeken niet direct lichamelijk duidelijk zijn,
“We vinden dan lichamelijk niets bijzonders. De patiënt stopt dan vaak iets weg, er speelt dan veel meer dat niet direct zichtbaar is, het kan een overbelaste werksituatie zijn en dan helpt een goed gesprek vaak. In gesprek blijven met de mensen vind ik heel belangrijk.”
Weve zegt de samenwerking met andere disciplines van groot belang te vinden;
“Dan denk ik aan de apotheker, de fysiotherapeut, de specialist. Overleg met hen vind ik heel belangrijk.”
Hij zegt van zijn vak, van de Aalsmeerders en van zijn nieuwe woonplaats Aalsmeer te houden.
“Het is voor mij een mooi moment, vrijdagavond op de bank te liggen en terug te kijken op een goede werkweek. Daar word ik heel blij van.”
Tekst: Leni Paul, foto's Arjen Vos
(advertentie)
455
2 reacties
Wat een geweldig verhaal van huisarts Weve.Alles gesproken wat hij meemaakt.Hoe hij met zijn patienten omgaat.En dat ook zo is.Persoonlijk kan ik daar een beetje over meepraten.
En wat een geweldig mooi plan om de Marathon in Malaga te lopen!En dit tevens te lopen voor het goede doel,tw. de Hospice van het Zorgcentrum Kloosterhof!Alle respect hiervoor!
Ik wens hem mede namens echtgenote, heel veel “kracht” en succes !!!!