Wim Beijnvoort kreeg Aalsmeerders aan het sporten

Door: Leni Paul. In zijn eigen vertrouwde omgeving, in zijn woning aan de Violenweg, is afgelopen maandag 22 september Wim Beijnvoort overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Wie Beijnvoort zegt, zegt sport. Als Amsterdammer werd hij een bekende Aalsmeerder door zijn jarenlange inzet en betrokkenheid bij het sportleven in Aalsmeer waar hij in 1955 met zijn vrouw Til kwam wonen.

Beijnvoort volgde na de HBS een opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. In zijn militaire diensttijd bracht hij het tot sportofficier. Beijnvoort was lange tijd sportleraar op de toenmalige ULO, bij Olympia en op de Westplas Mavo waar zijn zoon Frank nog steeds bewegingsonderwijs geeft. Beijnvoort is er zijn leven lang van doordrongen geweest dat beweging en sport gunstig zijn voor lichaam en geest. In het loffelijk streven naar bewegen, momenteel als ‘hot item’ bepleit door een grote schare van artsen, professoren en bewegingsdeskundigen, wist hij al tientallen jaren massa’s Aalsmeerders enthousiast te maken en ze letterlijk op de been te krijgen.

38 jaar geleden zette hij, samen met wijlen huisarts Kaan, een loopclubje op in het Amsterdamse  Bos. Een matineuze bezigheid op zaterdag waarbij onder meer ook wijlen sportman Joop Pannekoek was betrokken. Hij richtte eveneens Basketbalclub Aalsmeer op, was betrokken bij de oprichting van atletiekvereniging AVA’64 en bij de Handbalvereniging Aalsmeer. In laatstgenoemde club zat hij twintig jaar in het bestuur.

Bos is mooiste sportzaal
In een interview met hem van twintig jaar geleden noemde hij het Amsterdamse Bos de mooiste sportzaal die er is. Het moet hem voldoening hebben gegeven dat de door hem opgerichte zaterdagclub nog steeds actief is. Over het en masse uit de grond rijzen van sportscholen in zijn actieve jaren liet hij zich destijds niet uit: “Ik bezoek ze niet. Onze werkwijze is anders. Hier, in de natuur van het Amsterdamse Bos hebben we de mooiste sportzaal die er is. Een prachtige omgeving, frisse lucht, in de natuur, wat wil je nog meer…”

Dam-tot-Damloop
De lijst van sportieve activiteiten van Wim Beijnvoort is nog langer. Zo liep hij persoonlijk onder meer de Dam-tot-Damloop. Ook een groep ANBO-leden profiteerde van zijn brede kennis op sportgebied. Voor zijn inzet werd hij benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Ook eigentijdse sporten als aqua jogging en nordic walking konden op zijn warme belangstelling rekenen. Het moet hem tevreden hebben gestemd dat zijn zoon en een van zijn twee dochters professioneel in de voetsporen van hem zijn getreden en een beroep in de sport kozen.

Wim Beijnvoort werd 91 jaar oud.

In verband met de coronamaatregelen vindt de uitvaart in besloten kring plaats. Het afscheid is vandaag, donderdag 24 september om 15.00 uur, te volgen via www.bouwensuitvaarten.nl/live via inlogcode 24kr33.

Foto: archief AV

2 reacties

  1. Moge Wim Beijenvoort rusten in vrede, het was een zeer sympatieke man, ik heb vroeger met veel plezier les in gymnastiek van hem gehad! Hij heeft een mooie leeftijd bereikt! Ik wens zijn vrouw en kinderen heel veel sterkte toe! Wil Jongkind-Spaargaren

  2. Ik bewaar bijzonder goede herinneringen aan Wim Beijnvoort als gymnastiekleraar op de Wiekslag. Zijn interesse ging niet alleen uit naar de sportieve leerling met potentie, maar ook naar de leerling die minder goed mee kon komen. Hij was oprecht in je geïnteresseerd en herkende en kende je ook nog als je hem als volwassen man weer tegen kwam. Veertig jaar na mijn ULO tijd had ik het voorrecht om met hem en zijn vrouw op wintersport met de Nivon mee te mogen. Hij heeft me toen wederom les gegeven in de langlaufsport. Ik wens zijn vrouw en kinderen sterkte bij het gemis van deze markante man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel