Werken bij ‘Wie is de Mol’ is een droombaan

Komende zaterdagavond zal er mogelijk weer een kijkcijferrecord gebroken worden als het spannendste spel van de Nederlandse tv zijn hoogtepunt bereikt. Wie is de Mol? Dat is de vraag die drie miljoen mensen al weken in zijn greep houdt. Hoe zou het zijn om mee te mogen werken aan dit programma? Dat is de vraag die AalsmeerVandaag graag beantwoord ziet. Daarom zochten we Robert Arendse (26) op. Deze Aalsmeerder behoort tot het selecte gezelschap dat de productie verzorgt van de populaire en vol geheimenis omgeven spelshow van AVRO/TROS. “Het geeft een gevoel van trots dat ik hieraan mag meewerken.”
 
Robert Arendse heeft een baan waar de drie miljoen ‘Wie is de Mol-fans’ een spreekwoordelijke moord voor zouden doen. Onderdeel zijn van het team dat de opdrachten voorbereidt en meereizen met de kandidaten. Bijna alles meemaken wat tien weken lang op tv wordt uitgezonden. Als een van de weinigen het geheim met je meedragen wat zoveel anderen heel graag zouden willen weten. Hoe ‘cool’ moet dat zijn? “Ik zit eigenlijk nooit zonder geheimen,” zegt hij, “net als de kandidaten mag ook ik nooit verklappen wie de Mol is. En als dat na zaterdag bekend is, moet ik vervolgens weer geheim houden waar we de nieuwe serie gaan opnemen.”
 
Jute zakken
De Uiterwegbewoner en samen met Lianda van der Schilden presentator van het Radio Aalsmeerprogramma Radio Revue, beseft dat hij een droombaan heeft. ‘Wie is de Mol’ slokt door het jaar heen heel veel tijd op. Tussendoor ‘doet’ Arendse ook wel wat anders. Zo was hij mee naar Indonesië voor het programma ‘De Gouden Jaren’ met onder meer Carry Tefsen, John Rep en Ben Cramer.
 
“Ik kwam eigenlijk toevallig met de productie van ‘Wie is de Mol’ in aanraking,” vertelt hij, “ik werkte al wel voor IDTV maar voor een ander programma dat een beetje geflopt was en zou stoppen. Toen ik daar op kantoor niks zat te doen, liep iemand van ‘Wie is de Mol’ langs en vroeg of ik hen even wilde helpen. Er moest van alles verzameld worden voor de nieuwe reeks in Sri Lanka. Mijn eerste klus was jutezakken voor een van de spellen bij elkaar zoeken. Dat was in 2014. Inmiddels heb ik mijn derde seizoen er nu opzitten en zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen alweer in volle gang.”
 
Jonge leeftijd
‘Wie is de Mol’ loopt nu al zeventien jaar en is uitgegroeid tot een ware tv-hype. Ooit begon het met onbekende Nederlanders die het in Australië tegen elkaar op moesten nemen met Angela Groothuizen als presentator. Robert Arendse was negen jaar oud toen de serie begon. Hoewel hij al op jonge leeftijd fan werd van het programma, had hij toen nooit kunnen bevroeden dat hij er ooit deel van zou uitmaken. Hij was er vorig jaar voor het eerst bij in de Dominicaanse Republiek en de serie die zaterdag zijn finale beleeft, is opgenomen in de VS. Voornamelijk in de staat Oregon, met een ultrakort uitstapje naar Las Vegas. Opvallend is dat het aantal vakantieboekingen voor deze staat dit jaar nu al drie keer hoger ligt dan vorig jaar en het aantal zoekopdrachten op internet 55 procent meer is dan gangbaar. Wat een tv-programma niet kan doen.
 
Kansloos
Niets is wat het lijkt. Dat is immer de rode draad die door alle uitzendingen heen loopt. Om dat vol te kunnen houden moeten de medewerkers kunnen zwijgen als het graf en inventief zijn. Hoe moeilijk is dat? “Er zijn echte fans die op Schiphol gaan posten in de hoop dat ze ons als groep zien vertrekken. Dat is vrij kansloos. We gaan nooit in dezelfde tijd van het jaar en we vliegen met het productieteam gescheiden van de deelnemers.”
En vrienden of familie die hem proberen uit te horen, doen vergeefse moeite. Robert zal echt niets loslaten.
 
Een speciaal researchteam gaat drie keer op reis om ‘De Mol’ voor te bereiden. Dan wordt er ook gekeken of er niet teveel Hollandse toeristen in het gebied zijn die een vermoeden zouden kunnen krijgen. Gezien de grootsheid van het programma en de mogelijkheden op internet is het een wonder dat er zelden iets gelekt wordt.
 
Planning
Arendse moet wel een organisatorische duizendpoot zijn. Wanneer hij vertelt wat er allemaal komt kijken bij het maken van de serie, duizelt het al snel. “We zijn met een team van 25 mensen bezig om alles goed te laten verlopen. Mijn taak is onder meer de planning van de opdrachten en zorgen dat de kandidaten op tijd op de set verschijnen. We mogen vooral niet te vroeg aankomen want dan zouden ze al iets van de opdracht kunnen zien. Daarbij maak ik samen met een collega de schema’s van wie in welke auto stapt als we weer van locatie veranderen. En dat gebeurt nogal eens. Het is altijd goed opletten of we wel iedereen aan boord hebben. Nee, we zijn gelukkig nog nooit iemand vergeten.”
 
Zorgvuldig
De enige die naast de kandidaten in beeld komt is presentator Art Rooijakkers. De crew blijft netjes buiten het beeld van de vijf camera’s die overal opgesteld zijn en voortdurend alles lijken op te nemen. Kost dat moeite? “Er wordt heel zorgvuldig nagedacht over de positie waar de mensen van de crew kunnen staan en waar de camera’s zich op richten. Het komt altijd wel eens voor dat iemand per ongeluk in beeld komt maar dat wordt er in de montage dan wel uitgehaald.”
 
Vuurwerk op het strand
Terugkijkend op deze editie was een hoogtepunt de aflevering waarin Roos Schlikker even een uitstapje naar Las Vegas maakte, Jeroen Kijk in de Vegte als Elvis look-a-like een optreden moest verzorgen en Diederik Jekel een dagje op zijn hotelkamer mocht doorbrengen. “Dat vroeg om heel veel extra planning en verantwoordelijkheid. Maar dat is allemaal goed gekomen. Een ander mooi moment was dat er in de nacht op het strand speciaal voor ons vuurwerk werd afgestoken. Dan denk ik op zo’n moment wel hoe bijzonder het is om dat mee te mogen maken. Ik hoop dat ik nog minstens tien seizoenen mee mag doen.”
 
Maar wie is nu 'De Mol'..? Zaterdag weten we het.
 
Tekst Arjen Vos
 
Foto's: (van boven naar beneden) Het team van 'de Mol' dit jaar met Robert in het lichtblauwe shirt midden achter, Robert Arendse op de Historische Tuin (foto Arjen Vos), de camera zoomt in op kandidaten, Robert neemt een rustmomentje, voor wie viel hier het rode scherm? Presentator Art Rooijakkers spreekt de kandidaten toe. (Foto's IDTV)
(advertentie)
 
 
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin