Vragen naar bekende weg leidt naar diamanten huwelijk

De straat in Aalsmeer-Zuid waar deze maandag het 60-jarige bruidspaar bezocht en gefeliciteerd wordt door burgemeester Oude Kotte is opgebroken. Maar via een kleine omweg is de knus ingerichte jaren 60 rijtjeswoning met uitzonderlijk grote achtertuin toch te bereiken. Te midden van slingers en boeketten in de woonkamer, felicitaties op de kast en kleinkinderen aan de muur, een allervriendelijkst echtpaar dat graag vertelt over hun leven.

Hun wieg stond ooit op onmetelijke afstand van hun uiteindelijke woonplaats. Pop (vernoemd naar de Papaverbloem) groeide gedeeltelijk op op het Indonesische eiland Java, Stevan bracht zijn jonge jaren door in Hongarije. Totdat hij zich door de Hongaarse opstand in 1956 gedwongen voelde een andere richting op te gaan. De tuinbouwstudent vluchtte naar Wenen waar hij door mensen van een kerk werd gevraagd naar Nederland te komen. “Omdat ik wist dat de tuinbouw in Nederland op een hoog niveau stond hoefde ik daar niet lang over na te denken,” zegt Stevan die zodoende op 21-jarige leeftijd in Aalsmeer terecht kwam en emplooi vond in de bloemenwereld.

Zijn aanstaande echtgenote woonde rond die tijd al in Aalsmeer. In een huis aan de Violenweg. “Wij vertrokken met ons hele gezin uit Indië toen ik twaalf jaar oud was. Eerst naar Bloemendaal en via Haarlem naar Aalsmeer.”

Smoesje
De twee liepen elkaar op een avond tegen het lijf voor de deur van café Nienhuis, naast de vroegere bakkerij Doeswijk. Pop ziet het voor zich als de dag van gisteren: “Ik kwam van het busstation en liep naar huis toen Stevan me vroeg of ik de weg naar de Sportlaan wist. Een smoesje want hij woonde er…” 

Maar door Pop te vragen naar de bekende weg werd wel het contact gelegd. De klik was er en direct volgde een uitnodiging voor een bioscoopbezoek in Haarlem. “Welke film dat was? Geen idee,” zegt Stevan die duidelijk meer oog moet hebben gehad voor het mooie meisje naast hem dan voor de rolprent.

Aanpassen
Op 6 mei 1959 trouwde het stel. In Aalsmeer werd hun huwelijk voltrokken. En voor je het weet ben je 60 jaar getrouwd, drie volwassen dochters en zes kleinkinderen verder en staat de burgemeester op de stoep om gelukwensen van de gemeente over te brengen. Wat volgt is een interessant gesprek over culturele verschillen, eetgewoontes en je aanpassen aan de plek waar je woont. Wat dat betreft zijn Pop en Stevan een lichtend voorbeeld van hoe culturen samen kunnen smelten. Niet de ene dag Goulash en de andere Rendang maar gewoon Hollandse pot. “In de struggle van het leven blijven diegenen over die zich aanpassen,” zegt de 86-jarige bruidegom, “dat geldt voor eten maar ook voor het spreken van de taal. Als je je niet aanpast kom je nergens. Ik ben dan wel import maar op mijn werk zeiden ze wel eens: 'jij bent nog erger dan een Hollander.'”

Zijn werkzame leven bracht Stevan door op verschillende kwekerijen. Onder meer van Gebroeders Man, Buis en Eveleens. Pop werkte ooit voor de Sociale Verzekeringsbank maar stopte toen ze trouwde en kinderen kreeg.

Betaalbare huurwoning
Voordat de burgemeester vertrekt moet Pop toch nog iets van het hart. Of hij er misschien voor kan zorgen dat er meer betaalbare huurwoningen komen voor oudere inwoners van Aalsmeer. “Wij wonen in een eengezinswoning en willen heel graag kleiner wonen. Maar voor een kleiner appartement moeten we honderden euro’s meer huur betalen. Er zijn hier veel meer oudjes in de straat die tegen datzelfde probleem aanlopen,” aldus de bruid.

Burgemeester Oude Kotte belooft dat hij serieus naar dit probleem zal kijken maar kan geen belofte doen het op te lossen. 

Na een hartelijk afscheid valt het oog op de met zorg ingerichte rotstuin aan de voorzijde van de woning. Een hobby van Stevan waarmee de floraliefhebber altijd veel bewondering heeft geoogst.

Tekst en foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin