Van Kessel: ‘Lat van een eigen praktijk lag hoog’

Het laatste spreekuur is achter de rug en de stethoscoop heeft hij neergelegd. Hans van Kessel is geen huisarts meer. Samen met zijn vrouw Angela sluit hij een periode van 38 jaar huisarts in Aalsmeer af. Beiden hebben ze de pensioengerechtigde leeftijd al even overschreden en vonden het, zij het met gemengde gevoelens, tijd worden om de praktijk over te dragen.

Hun huis dat grenst aan de huisartsenpraktijk aan de Oosteinderweg 266 staat vol met bloemen. “Allemaal gekregen van patiënten die ons wilden bedanken,” vertelt mevrouw Van Kessel, die al die jaren als doktersassistente met haar man in de praktijk heeft gewerkt. “We komen gewoon vazen te kort.”

Lange dagen
Zaterdag 15 november houdt het echtpaar een afscheidsreceptie in The Beach en de verwachting is dat velen van de bijna tweeduizend patiënten en andere belangstellenden ze een handje gaan schudden. “Veel patiënten hebben al afscheid van ons genomen in de praktijk, maar sommigen zeiden er nog wel bij dat ze nog even een borreltje kwamen drinken op de receptie,” zegt de oud-huisarts. “Iedereen is welkom.”

Nadat de brief begin oktober bij de patiënten op de mat viel dat de praktijk definitief werd overgedragen, kwamen de reacties binnen. “We hebben het de laatste weken erg druk gehad en maakten regelmatig dagen van twaalf uur. Uiteraard omdat we de overdracht aan onze opvolgers goed wilden doen, maar ook omdat er veel mensen waren die nog ‘even snel’  door ons geholpen wilden worden,” zegt mevrouw Van Kessel. “We hebben veel mensen gehad die er verdrietig om waren dat we gingen stoppen. Onze laatste werkzaamheden in de praktijk waren de griepprikken die we met z’n allen hebben toe gediend. Een mooie, maar vermoeiende afsluiting.”

Band
In 38 jaar bouw je met patiënten, voornamelijk afkomstig uit Aalsmeer-Oost, een enorme band op.  “Zo hebben wij ook altijd onze praktijk willen leiden. Kleinschalig, korte lijntjes en veel persoonlijk contact. We vonden het belangrijk om ook bij de mensen thuis te komen en niet alleen als het nodig was. Even de pasgeboren baby bewonderen of kijken of mensen niet vereenzamen. Ook gingen we regelmatig in het ziekenhuis langs om een patiënt op te zoeken.” Dokter Van Kessel maakt duidelijk dat dit erg belangrijk voor ze is.

Hans van Kessel kwam in 1976 als 28-jarige assistent terecht bij dokter Kaan, die in 1941 een praktijk aan de Oosteinderweg was gestart. “Ik had mijn diploma voor arts binnen en ging solliciteren. Ik had ook twee jaar interne geneeskunde, chirurgie en gynaecologie gedaan, maar wilde algemene ervaring opdoen. Na vier jaar samengewerkt te hebben met de toen 63-jarige dokter Kaan, droeg hij de praktijk aan mij en Angela over. Ik heb hier nooit spijt van gehad.”

24-uurs bedrijf
Met drie kleine kinderen werd een huis gekocht en een praktijkruimte eraan gebouwd. “Het had veel voordelen om aan huis te werken, zeker met kinderen,” blikt mevrouw Van Kessel terug. “We konden er veel voor ze zijn en hadden nooit file op weg naar ons werk. Voordeel was ook dat we altijd de telefoon konden aannemen. Zelfs als ik zelf ziek op bed lag, kon ik nog patiënten helpen met advies. De lat van een eigen praktijk lag hoog.”

De tijden voor huisartsen zijn de laatste jaren veranderd. “Vroeger was het echt een 24-uurs bedrijf en dat 7 dagen per week. Later kwam er meer samenwerking met andere huisartsen die diensten van elkaar over konden nemen, wisseldiensten in de nachten en nu is er ook de huisartsenpost waar patiënten terecht kunnen buiten de spreekuurtijden. Het was in het begin soms best lastig om een paar uurtjes vrij te hebben. Je moest alles goed plannen en tussendoor doen, zoals de boodschappen. Dat is nu toch wel beter geregeld.”

Dankbaar
Het doktersechtpaar kijkt terug op een mooie tijd. “We zijn dankbaar en gelukkig. We hebben veel meegemaakt en het was zeker niet saai. Iedere dag was anders. Nooit hebben we het gevoel gehad dat we geen zin hadden in ons werk. We hebben veel plezier gehad met patiënten en vonden het mooi om een deel van hun leven te kunnen zijn en ze in sommige gevallen bij te staan tot het einde.” Dankbaar zijn ze ook dat ze er samen aan begonnen zijn en dat ze samen hun werkende leven konden eindigen.

Voor een zwart gat zijn ze niet bang. “We hebben veel hobby’s, zoals varen met onze sloep, fietsen, wandelen, lezen, musea bezoeken, een cursus kunstgeschiedenis volgen, maar vooral ook onze vier kleinkinderen. Zij hadden een leuke advertentie in de krant laten zetten met de tekst ‘Nu is er nog meer tijd om leuke dingen met ons te doen’.”

Loslaten
De praktijk is overgenomen door dokter Mirjam Kusse en assistente Lydia Boelen. “We hebben het met vertrouwen overgedragen,” zegt Van Kessel. “We zochten iemand die de kleinschaligheid van de praktijk door wilde zetten en dat is gelukt.”

Wennen, dat moeten de voormalig huisarts en assistente zelf ook. “Soms is het best vreemd om te zien dat er anderen aan ‘jouw’ bureau zitten in ‘jouw’ praktijk. Maar we zijn het langzaam aan het loslaten en dat gaat zeker lukken. We hebben goede opvolgers.”

Afscheidsreceptie 
Zaterdag 15 november
14.00 – 17.00 uur
The Beach Aalsmeer

Foto's: Hans en Angela van Kessel zijn dankbaar en gelukkig. En kastje bij de praktijk waar patienten een volgnummertje konden halen voor het spreekuur. (foto's Jaap Maars)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin