‘Uitermate maatschappelijk betrokken mens’

Van zaterdag op zondag is in zijn woning Jan van der Jagt overleden. Hij was 88 jaar. De oud-wethouder en PvdA-raadslid was een zeer betrokken Aalsmeerder die zich op vele manieren verdienstelijk heeft gemaakt voor de plaatselijke samenleving. Van der Jagt ontving voor zijn vele verdiensten een koninklijke onderscheiding.

Op 19 mei van dit jaar portretteerden wij Van der Jagt in onze serie “Hoe is het nu met…” Wij schonken daarin uitgebreid aandacht aan de persoon Van der Jagt die actief was op velerlei gebied en daarbij een zeer warm hart had voor de medemens.

Naast een gezin met vijf kinderen en een belangrijke positie op tuinbouwgebied vond hij van jongsafaan gelegenheid zich in te zetten voor onder meer de sport en het maatschappelijk leven in zijn woonplaats.

Hij vond de tijd om zich te verdiepen in maatschappelijke problemen en maakte van 1970 tot 1994 als lid Partij voor de Arbeid deel uit van de plaatselijke gemeenteraad. De laatste twaalf jaar van die periode was hij fractievoorzitter en van 1994 tot 1996 was Van der Jagt wethouder van Openbare Werken.

Uitgebreid vertelde Van der Jagt over zijn inzet voor de sport en zijn betrokkenheid bij ouderenverenigingen ANBO en later de OVAK. Op sportgebied was de fusie tussen Olympia en TVA tot OMNIA waarbij Van der Jagt een belangrijke rol speelde. Vanwege zijn bestuurstaken bij RKAV werd hij erevoorzitter van de voetbalvereniging. Fusieclub FC Aalsmeer, hield gisteren een minuut stilte voorafgaande aan de wedstrijd tegen Badhoevedorp om hem te gedenken.

Oud-politicus Nico Borgman, vele jaren raadslid en wethouder voor de PvdA noemt desgevraagd Van der Jagt een 'uitermate maatschappelijk betrokken mens.'

“Het was plezierig samenwerken met Jan. Hij wist vooral veel van de sport. In zijn periode was er sprake voor de bouw van een overdekt zwembad waarvoor we ons toen hebben ingezet. Jan was een echte sportman, wist daar alles van.”

Oud-journalist Nico van der Maat was tijdens de periode Van der Jagt lang acht jaar voorzitter van de plaatselijke afdeling van de Partij van de Arbeid. 

“Ik vond het een moedige stap van Van der Jagt om, afkomstig uit een een traditioneel katholiek milieu, in die periode de overstap te maken naar de PvdA. Hij was een bevlogen politicus.”

Mevrouw G.A.M. Heemskerk, beter bekend als Bep Heemskrerk en gedurende twintig jaar wethouder CDA in de Aalsmeerse gemeenteraad, noemt Van der Jagt “een plezierig mens en een fijne collega.”

Tekst: Leni Paul, foto archief AV

 

2 reacties

  1. Groot verlies van oud politicus Jan van der Jagt.
    Familie heel veel sterkte gewenst !

  2. Bij mij komt een wat ouderwets woord boven: zachtmoedig. Hij was geen berekenend politicus, niet iemand die politiek op het scherpst van de snede wilde uitvechten. Maar vanuit rechtvaardigheidsgevoel op anderen betrokken was. Ik ben blij met Jan samengewerkt te hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin