Tomaten en aardbeien voor Mexicaans weeshuis

Naast de vele kwekers die zaterdag tijdens de Geraniummarkt hun fleurige handel op het Raadhuisplein te koop aanbieden, zijn er ook enkele ‘non-profit’ deelnemers aan de Geraniummarkt. Roel en Wietske Naber zijn daar een voorbeeld van. Ze verkopen tomaten- en aardbeienplantjes voor het goede doel. De opbrengst is bestemd voor het Mexicaanse weeshuis waar hun dochter Paulien werkzaam is.
 
Vorig jaar stond het echtpaar voor de eerste keer op de Geraniummarkt. Toen met zwart gras en winterharde orchideeën. “Vooral de orchideeën gingen als een speer,” weet Roel nog goed, “ ze kostten vijf euro per plant en brachten dan ook behoorlijk wat op. Jammer genoeg hebben we niet genoeg voor dit jaar dus houden we het bij Cherrytomaten en Ostana’s, doordragende aardbeienplanten. Zelf gekweekt. Voor één euro per plant en zes voor vijf euro hebben mensen prachtige planten in de tuin.”
 
Pijler van hoop
Dochter Paulien is al bijna twintig jaar actief in Mexico. In een plaatsje vlak bij de Amerikaanse grens heeft ze een weeshuis helpen opzetten waarin ze nog altijd actief is. ‘Pilar de Esperanza’, Pijler van Hoop. Het huis waarin zo’n 25 kinderen worden opgevangen draait uitsluitend op giften van Amerikaanse en Nederlandse donateurs. De Mexicaanse kinderen, niet allemaal wees maar vaak afkomstig uit probleemgezinnen, krijgen les en een opvoeding.
 
“In de afgelopen twintig jaar zijn veel kinderen prima terecht gekomen,” vertelt Roel, “sommigen hebben zelfs universiteit gehaald. Ook is er een stel dat elkaar in het huis leerde kennen, getrouwd. Als echtpaar werken ze nu mee in het weeshuis.”
 
Niet zachtzinnig
Maar het belangrijkste is volgens Wietske dat de kinderen worden begeleid op weg naar zelfstandigheid. Dat ze zich kunnen redden in de maatschappij die zoals we regelmatig horen, bepaald niet zachtzinnig is. “Van drugsoorlogen heeft het weeshuis weinig last,” zegt Wietske, “al rijden er wel eens van die grote auto’s in de buurt die er verdacht uitzien.”
 
Zonnepanelen
Met het geld wat in Nederland bij elkaar gehaald wordt, ook de OSA draagt bij aan de stichting, worden diverse projecten gefinancierd. Zonnepanelen bijvoorbeeld die ervoor zorgen dat de energierekening niet te veel oploopt. Maar ook worden er lesmiddelen aangeschaft, kleding voor de kinderen of er wordt een excursie mee betaald. Zonder deze hulp zou het weeshuis niet kunnen rondkomen.
 
Paulien Naber komt 14 juli weer naar Nederland. Om ‘bij te tanken’ en verslag te doen van het werk in het weeshuis.
 
Foto: Roel en Wietske Naber met de tomaten en aardbeienplantjes die zaterdag verkocht worden. Foto Arjen Vos
 
[advertentie]
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel