Timon den Hertog organiseert zijn eigen marathon

Timon den Hertog voor het geboortehuis van zijn moeder

Door: Leni Paul. Je bent jong, sportief en daadkrachtig en je overweegt deze zomer maar eens de marathon van New York te gaan lopen. Je bereidt je voor op dit evenement en dan komt daar het coronavirus dat de plannen verstoort. Opgeven ligt niet in de aard van Timon den Hertog en hij besloot zijn eigen marathon te organiseren die hij om een bijzondere reden verbond aan de Parkinson Vereniging. Zijn ‘Marathon voor Moedertje’ vindt op 1 november plaats in en om Aalsmeer.

Wie is Timon den Hertog? 
“Ik stam uit de families Van der Meer en Heeren. Mijn moeder was als juffrouw Anja Van der Meer, onderwijzeres op de Hoeksteen. Ze trouwde met mijn vader, een christelijk-gereformeerde  dominee en door zijn beroep hebben we met het gezin met zes kinderen in diverse gemeenten gewoond. Ik ben in Nieuwe Pekela geboren en later woonden we onder meer in Groningen en Zaandam. Momenteel is mijn vader dominee in Amsterdam/Nieuw Sloten. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd in Groningen en daarna  aan de universiteit van Lund in Zweden. Ik werk nu als online business controller bij Ahold in Zaandam en woon in Amsterdam.

Heb je altijd al iets met sport gehad? 
“Ja, van jongs af aan deed ik aan diverse sporten, ook toen ik tijdelijk in het buitenland was. Ik heb namelijk ook een tijdje gestudeerd en gewoond in South Carolina in Amerika en woonde en werkte ook twee jaar in Brazilië. Ik vind dat als je jong bent je er zoveel mogelijk op uit moet trekken en wat sporten betreft, ik heb gesquasht, gevoetbald en hard gelopen. En natuurlijk loop ik nu veel om te trainen.”

Wanneer ontstond het idee van het lopen van de marathon in New York?
“In maart bedacht ik, dat ik wel eens die marathon zou willen lopen. Ook een vriend van mij had daar belangstelling voor. Maar ja, toen kwam de corona en werd die marathon daar afgelast. En op vakantie in Portugal in de afgelopen zomer dacht ik, fietsend door het landschap, waarom zou ik zelf geen marathon gaan organiseren. En dan in de eigen omgeving en wel in Aalsmeer, waar de wortels van mijn moeder liggen. Langs allerlei plekken die een rol hebben gespeeld in mijn moeders leven. Ik wilde daar dan tevens een goed doel aan verbinden. Mijn moeder werd namelijk twee jaar geleden op haar 61e getroffen door de ziekte van Parkinson en zo kwam ik op het idee, deelnemers te vinden, enthousiaste, sportieve mensen die willen meedoen om daarmee ook de Parkinson Vereniging financieel te ondersteunen. Zo ontstond de ‘Marathon voor Moedertje’ door Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam.”

Goed en nobel bedacht, maar ook een hele uitzoekerij. Hoe ga je in de praktijk te werk? 
“Dat was het ook. Ik ben eerst alle voor mijn moeder belangrijke plekken in haar leven gaan opschrijven, te beginnen bij haar geboortehuis op Oosteinderweg 134. Daar woont nu de familie Joosten en die was bereid mee te werken. En dan moet je dus met al die plekken die in mijn moeders leven een rol speelden, op precies de officiële afstand van een marathon uitkomen. Op een gegeven moment zat ik daar ver boven en kwam ik uit op 55 kilometer. Ik wilde het ook chronologisch doen, dus na het geboortehuis op de Oosteinderweg moest ik langs de andere doelen gaan. Ja, inderdaad was het passen en meten, maar het is me gelukt.”

Waar gaat de marathon allemaal langs?
“Na de start bij het geboortehuis volgt de rit over de Hoge Dijk naar de voormalige kleuterschool, naar diverse punten op de Aalsmeerderweg. Onder meer langs vaders kwekerij, het huis van een vriendinnetje, naar het Middelpunt in de Wilhelminastraat waar de bibliotheek was gevestigd, de christelijke lagere school van meester Dam, de Lijnbaankerk waar mijn moeder mijn vader heeft leren kennen, de Marktstraat waar grootmoeder Heeren woonde en zo volgen we alle plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van mijn moeder. De marathon eindigt bij het huis van mijn ouders in Amsterdam.”

Wie gaan deze marathon met je mee lopen?
“We zijn thuis met zes kinderen. Een zusje zit in Australië, dus die loopt hem hier niet mee, maar ze heeft gezegd dat ze die dag wel in het verre Australië haar eigen halve marathon zal lopen. Verder lopen hier drie broers en een zus mee, mijn vriendin en haar zus, nog een neef  en een paar vrienden. Er zijn ook vrienden die een deel meelopen. Ja, het Oosterbad doen we ook aan, daar leerde mijn moeder zwemmen.”

Hoe zorg je er zelf voor dat je goed voorbereid bent?
“Op zaterdag en woensdag ga ik voetballen en vijf keer per week loop ik hard. Deze week heb ik al 80 kilometer gelopen.”

De laatste vraag aan de bevlogen organisator: gooien de laatste coronaregels geen roet in het eten? 
“Een groep mag binnen of buiten hooguit uit vier mensen bestaan. We lopen in kleine groepjes dus dat moet geen probleem zijn.”

Inmiddels kwam er al ruim achtduizend euro binnen bij de Parkinson Vereniging. Wie meer wil weten of een bedrag over wil maken, klik dan door op deze link.

De Marathon voor moedertje start zondag 1 november om 12 uur op Oosteinderweg 134.

Foto’s Arjen Vos

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel