Teddy Kleijberg: ‘Ik ga zeker door met schrijven’

Foto: Jaap Maars

Door: Leni Paul. Ze is net zestien jaar en aanstaande zaterdag zal in Boekhuis Aalsmeer haar eerste gedichtenbundel worden gepresenteerd. Heel begrijpelijk dat Teddy Kleijberg een tikkeltje nerveus is. Het in zacht lichtblauw uitgevoerde boekje met daarop een grijze vogel heeft de titel ‘Sta op en vlieg’ en legt op vaardige, en dikwijls ontroerende wijze de gedachten bloot van Teddy Kleijberg, een jonge vrouw bij wie sinds anderhalf jaar geleden de diagnose autisme, werd vastgesteld.

“Ik heb Autisme Spectrum Stoornis type 1”, zo begint ze met ons het gesprek waarin we onder meer terugkijken op haar kinderjaren die duidelijk anders verliepen als die van vele anderen. Teddy groeide op in een Aalsmeers gezin. Vader en opa werkzaam in de bloemen en planten, een gezin met vier meisjes en volgens vader Ton, eveneens bij het gesprek aanwezig, was Teddy altijd duidelijk anders als de anderen.

Dat er nu een boekje van haar hand verschijnt dat de schrijfster zelf omschrijft als een zoektocht naar innerlijke acceptatie verbaast hem dan ook niet. Ton Kleijberg: “Ze was een beetje eigenwijs, vaak onbegrepen en ze trok zich graag terug in haar eigen wereld.”

Zoeken naar therapie
In goed geformuleerde zinnen schetst Teddy haar jeugd die haar na enkele jaren op De Hoeksteen te hebben gezeten, naar de Vrije Christelijke School in Amstelveen bracht. “Een fijne school en ik ging door naar de middelbare school waar ik nu voor mijn HAVO-examen zit. Maar ik heb mijn leven lang te maken gehad met pesterijen, ik viel buiten de groep. Ik heb me altijd onbegrepen gevoeld en zo lang ik kan schrijven heb ik mijn eigen gedachten op papier gezet. Schrijven had ik nodig om mijn gedachten te formuleren. Ik heb altijd weinig vrienden gehad en al in groep vier voelde ik me alleen en niet fijn. En via de huisarts kwam ik bij een psycholoog terecht. Ik heb wel altijd geweten, eigenlijk gevoeld, dat ik anders was. Dan wordt er gezocht naar een therapie en zo werd ik onder andere verwezen naar therapie met paarden. Ik doe nog steeds aan voltige met paarden.“

Jongste dichteres
Er kwam contact met Invivokids in Amstelveen waar psychologen en orthopedagogen zich bezighouden met diagnostische behandelingen voor jongeren van vier tot achttien jaar met sociale en emotionele problemen. Maar jij hebt dus vanaf je jongste jaren je gedachten op papier gezet. Schrijven werd onmisbaar in je gecompliceerde gedachtenwereld waar pesten, plagen en het je buitengesloten voelen aan de orde van de dag waren. Je eerste ‘outcoming’ voor een groter publiek was afgelopen zomer het deelnemen aan de gedichtentuin op het oude kerkhof in Aalsmeer-Dorp waar je als jongste dichteres van Aalsmeer werd gepresenteerd. Het geëxposeerde gedicht heette ‘Verlangen van een buitenbeentje’. En in je mooi uitgegeven boekje heb je er voor gekozen open te zijn over je mentale toestand. “Ja, iedereen heeft een verhaal, ik heb me altijd verdiept in boeken en er nu voor gekozen mijn gedichtenbundeltje uit te geven.”

Dagelijkse strijd
In het persbericht dat je liet uitgaan staat dat schrijven ‘je redding’ was en in de bundel komt duidelijk het leven met autisme, traumatische jeugdervaringen en het pesten tot uiting. De titel ‘Sta op en vlieg’ geeft ook de strijd aan die dagelijks door mensen met autisme en aanverwante ziekteverschijnselen moet worden gevoerd. Heb je aspiraties om straks, met het HAVO-diploma op zak, door te gaan met schrijven? “Ja, ik wil naar een beroepsopleiding. Nee, niet naar de school voor de journalistiek, want aan journalist worden denk ik niet. Maar dat ik doorga met het op papier zetten van mijn gevoelens en gedachten, dat zit er wel in.“

Het is duidelijk, we zullen ongetwijfeld nog meer horen van Teddy Kleijberg. Want, zoals de Franse schrijver Charles Augustin Sainte Beuve het al zei: drukkunst bestaat niet hierin alles te zeggen, maar alles te laten dromen en Teddy Kleijberg is nog lang niet uitgeschreven.

Heb je zelf op schrijfgebied een idool? “Niet zozeer een idool maar ik vind de boeken van Harry Potter van JK Rowling geweldig en ook Tjitske Jansen is een favoriet.”

Wie over ontroerende momenten, hilarische hoogtepunten, alledaagse gebeurtenissen, pesten en ‘anders zijn’ wil lezen is deze bundel van de jongste gedichtenschrijfster van Aalsmeer de moeite waard.

Zaterdag 27 november om 14:00 uur wordt Teddy’s gedichtenbundel gepresenteerd in Boekhuis Aalsmeer. Teddy is tot 16:00 aanwezig om haar boek persoonlijk te signeren.

Foto’s Jaap Maars

Eén reactie

  1. Heel bijzonder als je op jonge leeftijd allerlei onderwerpen zo mooi kunt verwoorden.
    Boekje is een aanrader, zou op elke school aanwezig moeten zijn om af en toe te gebruiken.
    Bewustwording is het begin van de oplossing.
    Jong schrijftalent !!!

    Jan Millenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin