Strydom Bruwer: ‘Ik wilde werken in Gods wijngaard’

(Foto archief AV/Jaap Maars)
Door: Leni Paul. Deze zondag zal bij de PKN kerk in Kudelstaart dominee Strydom Bruwer worden geïnstalleerd. Twee weken geleden arriveerde het echtpaar Bruwer uit hun voormalige standplaats Gordonsbaai in Zuid-Afrika. Aalsmeer-Vandaag sprak deze week met Strydom en Marlene Bruwer, die uitstralen zich al aardig thuis te voelen in hun nieuwe woon- en werkplaats Kudelstaart.

De verhuisdozen zijn bijna uitgepakt en nog niet alles heeft zijn vaste plek in huis gekregen. Aan de muur wel wat schilderijen waaronder een afbeelding van het ‘Meisje met de parel’ van Vermeer. Later horen we over een van de hobby’s van Marlene Bruwer, het bezoeken van musea en de Hollandse meesters hebben haar voorkeur.

Godsdienstig gezin
Dominee Bruwer werd evenals zijn vrouw geboren in Zuid-Afrika. Zij groeiden beiden op in de Westkaapse provincie in Zuid-Afrika. ”Mijn vader was boer, we hadden 40 hectares met wijnstruiken. Een gezin met zes kinderen, drie meisjes, drie jongens en ik ben op twee na de oudste zoon. Een godsdienstig gezin. We gingen ‘s zondags twee keer naar de Nederlands Gereformeerde kerk en zaten op de Lagere School in Riebeek-Kasteel. Na de lagere school ging ik naar de middelbare school en daarna naar de Universiteit in Stellenbosch.”

Doodziek
En daarna aan het werk bij uw vader? “Nee, de boerderij van mijn vader trok mij niet.“ U koos voor een godsdienstige functie. “Ik heb daar niet zelf voor gekozen, de roep kwam van God.” Dat vraagt om nadere uitleg en die krijgen we als Bruwer uitlegt dat de keuze voor zijn beroep van elders kwam. ”Als kind werd ik zeer ernstig ziek. Ik kreeg hersenvliesontsteking en de artsen in het ziekenhuis waar ik lag hadden me echt al opgegeven. Zelf had ik er wel aan gedacht om rechter te worden maar ik kreeg toen ik daar doodziek lag echt de opdracht van God en het was zijn stem die me zei: ‘jij geneest en jij moet dominee worden’. De dokters stonden stomverbaasd dat ik wonderbaarlijk genas en niet blind of doof uit die ziekte kwam. Een wonder zeiden ze. En ik heb dus naar de stem van God geluisterd en ging voor dominee studeren. Mijn vrouw kende ik toen al, we hebben elkaar ontmoet op de universiteit. Ik wilde werken in de wijngaard van God.“

Honkvast
En niet in die van uw vader? “Nee. Ik studeerde zeven jaar in Stellenbosch  en werd daarna magister bij het klynisch-pastoraat in Stellenbosch. Ik was inmiddels verplicht twee jaar in militaire dienst te gaan. In Gordonsbaai ben ik na mijn diensttijd 29 jaar blijven werken, ik ben nogal honkvast. Maar toen zijn Marlene die remedial teacher als beroep heeft, beiden naar Somerset gegaan en daar heb ik tweeënhalf jaar gewerkt als ontwikkelingsmanager. Het was een functie op hoog niveau. en je had niet zo veel persoonlijke contacten.”

Goede contacten
“Met de PKN, de Protestantse Kerken Nederland kwam ik in 2012 voor het eerst in contact, de banden met Nederland waren er meer en meer en in 2020 had ik voor het eerst contact met de PKN-gemeente hier in Kudelstaart, Dat voelde goed, er waren prettige gesprekken en er kwamen goede contacten.”

Max Verstappen
Het echtpaar Bruwer heeft twee kinderen. Een zoon is werkzaam in Luxemburg , de dochter woont in Arnhem. Strydom en Marlene zijn vastbesloten Kudelstaart en de Kudelstaarters goed te leren kennen. Beiden staan volop in het leven. Strydom: ”Ik ben altijd erg met sport bezig geweest. Ik speelde in het rugbyteam van Stellenbosch, deed cricket, kijk ook graag naar sport. Ik kijk bijvoorbeeld graag naar Max Verstappen, een geweldige man.”

Marlene: “Ik ben dol op bloemen en planten en bezoek heel graag musea.”

Het spreekt vanzelf dat de verslaggeefster de kersverse Aalsmeerse er even op heeft gewezen dat er de komende maanden weer volop kan worden genoten van bijvoorbeeld De Geraniummarkt, het KomindeKas-gebeuren, de exposities in onder andere het Flower Art Museum en dit alles op fietsafstand van de woning van het echtpaar Bruwer. Vanmiddag zal dominee Bruwer voor het eerst in Kudelstaart zijn preek houden en is er gelegenheid met het echtpaar Bruwer kennis te maken.

“Ik zie er naar uit de leden van de gemeente te leren kennen en mijn thema zal zijn: Samen op weg.”

De bevestigingsdienst van dominee Bruwer is vanmiddag om 15:00 uur in De Spil. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom.

Foto’s Jaap Maars

0

2 reacties

  1. Hi Michelle, dank voor je reactie op het interview. Ds. STRYDON BREWER is de opvolger van Ds HANS VAN DALEN, die 3 jaar geleden is vertrokken. Ds. Bruwer heeft een goede beheersing van de Nederlandse taal. De Samen Op Weg-gemeente maakt deel uit van de Protestantse Kerk Nederland. Meer informatie kan je vinden op de website http://www.sow-Kudelstaart.nl. Kom gerust een keer kijken. Leo Eveleens- voorzitter

  2. Hoe moeten niet gelovigen dit onvolledige interview lezen, o.a. informatie/uitleg over een SOW gemeente? Vragen we ons niet af in welke taal de goede man zal (s)preken? En wie hij opvolgde?
    Is het niet de intentie van een journalist om bij een interview iets verder dan ik ‘hou van bloemen’ te gaan? Is AV bang voor verdieping?
    Als agnost pak ik in dit narratief een poëtisch lichtpuntje’ m.n. de Gordons baai, waar een van Zuid-Afrikaans beroemdste dichters, Ingrid Jonker, haar lot zocht en vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin