Rollatorclub houdt wel van een lolletje

Soms associeer je, enigszins bevooroordeeld én onwetend, bepaalde woorden en begrippen met een zeker beeld. Zo denk je bijvoorbeeld bij het woord 'rollatorclub' niet direct aan een kwiek en opgewekt gezelschap dat elke woensdagochtend fris en vrolijk op pad gaat. Mis, fotograaf en journaliste troffen deze week een vrolijke, soms zelfs jolige groep wandelaars aan bij Sportcentrum De Waterlelie.
 
We voeren het gesprek met Richard Kilian (op de foto hieronder rechts), bij velen bekend als een van de initiatiefnemers van onder meer het zomerse vuurwerk op de Westeinderplassen. Kilian, met een achtergrond in de Amsterdamse horeca, kwam meer dan twintig jaar geleden naar Aalsmeer.
 
Vuurwerk
“Jarenlang had ik een eigen horecabedrijf bij het Leidseplein en zat daar ook in het bestuur van de ondernemersvereniging. Toen ik in Aalsmeer kwam wonen kwam ik al snel in contact met Mike Multi, met wie ik zeven jaar lang betrokken was bij het vuurwerk. Ik was ook bezig in de Stichting Aalsmeer 2000 en zo kom je van het een in het ander.”
 
We remmen de enthousiaste Kilian even af in zijn woordenstroom, want hoe zit het nu met de Rollatorclub?
 
“Ik kende al snel veel mensen en kwam toen in contact met Paulien Pannekoek (op de foto naast Richard Kilian) en Bianca Tas en er ontstonden wat ideeën. En toen kwam ook al snel het idee van het lanceren van de jaarlijkse kalender 'De Schoonheid van Aalsmeer'. Désirée Vreeken en Bianca Tas leveren hiervoor de foto's en jaarlijks steunen we daarmee goede doelen. Dit jaar hebben we al 600 exemplaren verkocht.”
 
Wandelen is gezond
Dit jaar waren de goede doelen het aanplanten van bomen alsmede de 5 juni 2019 opgerichte rollatorwandelclub. Wandelen is gezond, zeggen Kilian en Pannekoek. En met elkaar wekelijks een stuk lopen blijkt echt een groot succes te zijn. 
 
Paulien: ”We hebben inmiddels meer dan twintig mensen die trouw iedere woensdag komen lopen en we zijn nu in onderhandeling met zowel het Zorgcentrum Aalsmeer en Kloosterhof om ook daar een wandelrollatorclub op te zetten. Het is inmiddels hier elke week een groot succes met een trouwe groep mensen. Bij minder goed weer kunnen we gebruik maken van de sportzaal in De Waterlelie, maar als het enigszins kan wandelen we buiten, altijd hier in de omgeving.”
 
Naast Paulien en Richard is Carola van der Hoorn, gediplomeerde beroepskracht in zwembad De Waterlelie, de kundige begeleidster die meeloopt.  
 
Sinterklaasparty
“Het is echt een wij-gebeuren,” zegt Kilian en daarmee is niets teveel gezegd. Ook deze ochtend is er een flinke opkomst. Men begroet elkaar opgewekt, er hangt een vriendschappelijke sfeer, nog verhoogd door het feit dat er deze ochtend, gezien de presentjes op tafel, een klein intiem after- Sinterklaasparty blijkt te worden gevierd. 
 
Kilian: ”We proberen altijd sponsors mee te krijgen en dat lukte ook dit keer weer. Vandaar deze ochtend de slagroomsoezen en de cakes van een plaatselijke bakker.”
 
Aan organisatietalent bij zowel Richard als Paulien ontbreekt het niet. Zo worden wandelaars, die door ontbrekend vervoer op eigen kracht De Waterlelie niet kunnen bereiken, opgehaald en weer thuis gebracht.
 
Paulien: ”Ik heb een eigen stylingbureau, kom daardoor met veel mensen in aanraking en zag hier en daar dat veel mensen die eenzaam zijn, er ook niet op uit kunnen gaan. Zo'n wekelijkse wandeltocht doet de deelnemers goed. Het is gezond, met elkaar naar buiten en men komt tevens voor de gezelligheid.”
 
Het wordt deze ochtend duidelijk: het gaat niet om de afstand en ook niet om de snelheid, zoals in de fleurige folder is vermeld.
 
Ooggetuige
Onze fotograaf heeft de stoute (wandelschoenen) aangetroffen, het hele traject in de buurt van het zwembad meegelopen en geeft nadien een  ooggetuigeverslag. Met zijn fotografisch en zeker ook technisch oog merkte hij op dat de ene rollator echt niet de andere is en er veel verschillende modellen zijn. Er bestaat bijvoorbeeld een exemplaar met dubbel voorwiel waardoor stoepranden eenvoudig te nemen zijn. 
 
Humor
Obstakels op de route worden door de dichtstbijzijnde man of vrouw doorgegeven aan de groep, zoals volgens fotograaf ook bij wielrenners usance is. Bij de Aalsmeerse club is het Carola die het gat in de weg markeert.
 
Humor omtbreekt ook niet, zo hoorde fotograaf. De groep is eens voor de grap met 24 rollators bij een bushalte gaan staan, waarmee de buschauffeur een lichte paniekaanval bezorgd werd.
 
“Wandelen is gezond, ook met een rollator en met elkaar is het gezellig!” luidt de aantrekkelijke tekst op de fleurige folder en zowel Paulien als Richard bevestigen deze slogan. Iedereen is iedere week welkom op woensdagochtend van 10.30 tot 11.30 bij de Rollatorwandelclub bij Zwembad de Waterlelie.
 
Tekst Leni Paul, foto's Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van de gezamenlijke kerken.
(advertentie)
 
 

 

3 reacties

 1. Wat een goed initiatief. Voor mijn moeder was de drempel hoog om mee te doen. Haar reactie achteraf: ‘Dit had ik veel eerder moeten doen!”. Veel leuke contacten aan over gehouden. Ga zo door !!

 2. Heel leuk geschreven en precies de sfeer weer gegeven, zo wij ons voelen, dat komt ook door de leuke mensen die ons begeleiden, de foto’s beelden het ook uit, heel goed gedaan Leni en Jaap.

 3. Wat een respect !!
  En wat een karakter en een doorzettingsvermogen .
  Heel veel plezier in jullie tak van sport .
  Blijven bewegen is leven .
  Rollatorwandelclub ,ik wens uw een sportief 2020 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin