‘Pluis’ ook te zien tijdens Trade Fair

Ze is bloemenbindster, reisde in opdracht van bedrijven al naar vele landen in de wereld, maar noemt zich liever bloemstyliste. Niet alleen bloemen houden haar bezig. “De natuur heeft zoveel meer te bieden,” aldus Marloes Joore (37), die vorige week veel bezoekers trok met haar tentoonstelling Pluis in de Historische Tuin.
 
Van jongs af aan trok de natuur haar aandacht en ze herinnert zich nog dat ze, lopend uit school altijd al belangstellend de vele, zelfs nietige gewasjes opmerkte in de berm. Ze deed een opleiding aan het plaatselijke Wellant College en kon daarna aan de slag in de Amsterdamse bloemenwinkel van de bekende bloemenbinder Peter Boeijkens.
 
Al snel koos ze voor een bestaan als freelancebindster en dat bracht haar naar verre landen. Marloes, type enthousiaste jonge vrouw: ”Maar op een gegeven moment wilde ik me toch nog meer verdiepen in mijn vak, meer een hogere opleiding gaan doen en ben de Stoas Hogeschool in Wageningen, een HBO-opleiding gaan doen. Op voor het meester-binderdiploma.”
 
Pluiswereld
Een uitdaging en een enorme klus naast haar werk, in combinatie met haar gezin van man en twee kinderen. Als in februari nog een klein ontbrekend onderdeel van haar examen van vorige week zal worden zal worden behaald mag Joore zich meester-binder noemen.
 
“Naast het werken met bloemen ben ik al geruime tijd bezig met textiel dat ik zelf ben gaan fabriceren. Want dat is het leuke in de natuur, er groeit zo veel dat we niet direct als bloemen zien, maar dat de moeite waard is. En dat zag ik al als kind,” aldus Joore die zich de laatste jaren ook is gaan richten op wat ze noemt “producten uit de pluiswereld.”
 
“Neem populierenpluis, de rietsigaar, de speerdistel, de akkerdistel en nog veel meer pluizen. Dat bracht me op het idee voor mijn examen vooral met pluis te werken. Mijn tentoonstelling in de Historische Tuin heette dan ook Pluis en de jury die mijn werk moest beorordelen vond het erg origineel.”
 
Trade Fair
Een goede gedachte om tijdens de International Trade Fair (door veel Aalsmeerders nog steeds Vaktentoonstelling genoemd) Pluis wederom gestalte te geven. Bij bloemengroothandel Weerman op Cultra in FloraHolland zijn de objecten van Joore vanaf aanstaande woensdag gedurende drie dagen wederom te zien.
 
Zeven objecten
“Behalve het buitenobject dat op de Historische Tuin stond heb ik er zeven objecten tentoongesteld. Zo is er mijn object met pluis uit het riet, een object met pluis en geschept papier, er is een gedekte tafel met veel pluis gedecoreerd, een object van Stephanotisplanten. Voor dat laatste object mocht ik van de Historische Tuin pluis van heel oude Stephanotisplanten gebruiken. Planten die je nergens meer vindt.”
 
Een ingenieus werkstuk is de creatie werkstuk Dromenvanger. De naam vraagt om uitleg.
“Ik was zo bezig met mijn werk dat ik op een nacht er zelfs van droomde en dat had als gevolg dat ik een stuk ben gaan maken dat paste bij die droom. Er hangt ook een object met artisjokharten op plexiglas, dat ook vorige week op de Historische Tuin veel aandacht kreeg. Ook dat is te zien bij Weerman.”
 
Tekst: Leni Paul, foto's Eric Paul
(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel