Oud-topschaatster Sandra ’t Hart

Hoe is het nu met…… Sandra 't Hart?

(Leni Paul) In de negentiger jaren schaatste Sandra 't Hart de sterren van het ijs. Ze was in 1999 Nederlands allround kampioene schaatsen en werd in datzelfde jaar langebaankampioene, de klassieke tocht op natuurijs in Ankeveen.

Enkele jaren geleden opende ze haar eigen sportcentrum in Heerenveen onder de naam SportMetHart. Een gesprek met een oud-Aalsmeerse voor wie sport haar leven was en nog steeds is.

Ik moest bewegen
Kom je uit een sportfamilie? “Nee, helemaal niet. Maar van jongs af aan moest ik van het ijs worden afgetrokken. Volgens mijn ouders was ik trouwens echt een heel onrustig kind. Ik moest bewegen, op het ijs, op de fiets.”

ADHD avant la lettre? “Nu noemt men dat zo ja. Ik kom me moeilijk concentreren, maar was geboeid door de sport. Naast schaatsen, turnen, ging ik ook fietsen.” Na basisschool Samen Een in het centrum kwam ze op de Floraschool in Oost om vervolgens naar de tuinbouwschool te gaan.

Kwekersvak?
Wilde je het kwekersvak in? “Nee, maar ik wilde wel naar die school en via tuinbouw doorstromen naar het CIOS in Overveen. Dat was mijn doel en zo is het ook gegaan. Meestal ging ik vaak op de racefiets vanuit Aalsmeer-Oost daar naartoe. Ik maakte toen al gauw deel uit van Jong Oranje, de club van topsporters.”

Je was jong, inmiddels in de puberleeftijd. Eiste jouw sportieve leventje veel zelfdiscipline? “Ik ging inderdaad weinig uit, vrijwel nooit op stap. Dat kon niet, maar dat had ik er wel voor over.” Het Spartaanse leven dat ze min of meer leidde bracht haar al snel vanuit de gewestelijke ploeg naar Jong Oranje in de landelijke kernploeg om van daaruit  met zes heren en evenveel dames drie jaar lang het beste uit zichzelf te halen. 

Inmiddels volgde ze tijdens de jaren op het CIOS ook diverse cursussen bij het Instituut Schoevers. “Ik heb ook nog een jaar meegedraaid bij schaatsploeg UNIT 4, twee jaar met in eerste jaar Falko Zandstra en ook nog een jaar in de schaatsploeg van Rintje Ritsma, die een eigen commerciële schaatsploeg had. Sanex sponsorde dat en met zo'n vaste sponsor heb je een beter verdienmodel.”

Geld kracht en stimulans
Voor wie niet thuis is in de professionele sport waarbij geld de onmisbare kracht en stimulans lijkt te zijn, gaat er een onbekende wereld open. Het arcadische plaatje van schaatsende mannen en vrouwen tussen molens in een oer-Hollands landschap krijgt daardoor ineens een andere betekenis. ”Ik heb overigens amper geld verdiend in de schaatssport. Rondkomen kon ik wel, je leeft net als een student om je topsport te bedrijven. Er waren maar een paar toppers die echt een goed verdienmodel hadden.”

In de praktijk zie je vaak dat topsporters later voor zichzelf beginnen met een activiteit, al dan niet gerelateerd aan hun sportcarrière. Hoe is het bij jou gegaan? “Enkele jaren geleden dacht ik eraan te stoppen met mijn sportcarrière. Waarom? Je wordt ouder, je gaat twijfelen, red ik het, red ik het niet.”

Aalsmeer te druk
Nee, er staat geen uniforme leeftijd voor om met je sport op te houden, zegt Sandra desgevraagd. “Er zijn wel verschillen. De een stopt op zijn 28e, de ander op zijn 30e of op zijn 36e. Dat hangt dus af van je progressie en je fysieke gezondheid hoe je het in de top kan volhouden. Nu had ik intussen al allerlei diploma's gehaald waarmee ik aan de slag zou kunnen en op mijn 34e ben ik gestopt met de topsport en kon ik als fitnesstrainer aan de slag bij een grote sportschool in Friesland.”

Nooit gedacht, ik ga terug naar Aalsmeer en daar werken als trainer bij een sportschool. Het antwoord komt meteen. “O nee, ik vind het in Aalsmeer veel te druk. Maar ik heb ook inmiddels zoveel bagage en kennis opgedaan dat ik hier in Friesland een eigen personal trainingsruimte en crossfit heb gestart.”

Stukje meerwaarde
Een sportschool dus. Maar die zijn er inmiddels al zoveel in ons land. “Ja, inderdaad, de keuze om naar een sportschool te gaan is enorm, maar ik vind dat het beter kan en ik breng ook een grote bagage mee om mensen goed en gecontroleerd te laten trainen met een onderbouwd plan naar ieders wens. Ik ben nu die school in Heerenveen begonnen en het loopt erg goed. Ik doe dit samen met iemand anders en omdat ik regelmatig heb gezien dat de begeleiding op veel scholen niet geregeld is zoals die zou moeten zijn, doen wij het anders.

Wij geven echt persoonlijke begeleiding zoals die zijn moet, een stukje meerwaarde. Elders is men vaak bezig met louter bewegen, wij trainen meer met betere resultaten, waardoor men zich fitter voelt. Ik organiseer ook fietsreizen en zo ben ik de komende maanden vaak voor de begeleiding onderweg met een kleine groep getrainde fietsers, onder andere op de Mont Ventoux, in Italië en in de Vogezen.”

Laatste vraag. Mocht komende winter de Westeinderplas weer eens dichtvriezen, kom je dan om nostalgische redenen wellicht toch nog wat rondjes rijden in de bocht bij Topsvoort? “Ja, natuurlijk!”

SportMetHart is te vinden in Heerenveen, Jupiter 10L. Telefoon: 06 19226933.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel