Organist Jan Terlouw van onschatbare waarde

Toen hij gistermorgen zijn familie en buren in de kerkbanken van de Lijnbaankerk ontwaarde, voelde organist Jan Terlouw enige nattigheid. Toch moest hij tot het einde van de kerkdienst wachten om erachter te komen wat hem precies boven het hoofd hing.

Wat gekund zou hebben is dat de bekenden van de organist toevalligerwijs ook tot de 'inner circle' van de doopouders Melanie en Patrick de Graaf behoorden die deze zondag hun zoontje Senn lieten dopen. Dat was niet het geval. Bij het verschijnen van locoburgemeester Robbert-Jan van Duijn ging het hem echter snel dagen. De 77-jarige orgelspeler die sedert 1959 het Lijnbaankerkklavier bedient, werd koninklijk onderscheiden vanwege zijn grote verdiensten voor mens en samenleving.

Koor gegroeid
De 77 jarige Terlouw, in zijn werkzaam leven actief als Gerberakweker, heeft zich vele jaren op muzikaal gebied belangeloos ingezet voor de medemens. Zowel in der kerk als daarbuiten. In Dagcentrum Amstelmeer kennen ze hem vanwege zijn begeleiding als organist en dirigent bij het zingen met mensen met fysieke of verstandelijke beperking.

Daarnaast is Jan Terlouw als dirigent en pianist van het Horizonkoor van de Stichting Ouderenzorg Haarlemmermeer in Hoofddorp nauw betrokken bij de wekelijkse repetities, de optredens en de jaarlijkse deelname aan de landelijke Korendag. Mede vanwege zijn enthousiasme is het koor de laatste jaren weer gegroeid.

Behalve vaste organist van de Lijnbaankerk ondersteunt Terlouw vanaf 2005 twee keer per maand de Gereformeerde Kerk van Aarlanderveen. 

Voortreffelijk spel
Ook is hij al ruim vijftien jaar organist van de Bijbelzanggroep van het Woonzorgcentrum Bornholm waar hij de muzikale omlijsting verzorgt van de wekelijkse bijeenkomsten op de psychogeriatrische afdeling.

Volgens de aanvragers van de onderscheiding worden de vrolijkheid die de heer Terlouw meebrengt en de contactmomenten die hij met de bewoners heeft, geroemd. “Ze zijn van onschatbare waarde geworden voor de bijeenkomsten, net als zijn voortreffelijke spel op orgel en vleugel en de liefde en betrokkenheid die hij naar de bewoners toont,” zo verwoordde Van Duijn de aanbeveling waarna hij de organist de versierselen opspelde.

Terlouws' echtgenote Lies werd eveneens betrokken bij de huldiging, ook voor haar was er een groot boeket bloemen.

Tekst Arjen Vos, foto's Jaap Maars. Zie ook de gallery onder de advertentie van het Wellantcollege

(advertentie)

 

 

 

Eén reactie

  1. Helemaal mee eens. Jan is onvermoeibaar en heeft deze onderscheiding dubbel en dwars verdiend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin