Organist Jan Sikkema op reis gestuurd

Niet dat ze hem zat zijn in de Protestantse Gemeente van Kudelstaart. Maar uit waardering voor 25 jaar bespelen van het kerkorgel wordt organist Jan Sikkema op reis gestuurd. Hij mag zelf weten waar de citytrip heen gaat.
 
Zondag stond de gemeente in De Spil uitgebreid stil bij het feit dat Jan Sikkema een kwarteeuw als organist aan de gemeente is verbonden.
 
Promotie
De eerste jaren speelde Sikkema in het Dorpshuis, achter een orgel van wat mindere kwaliteit en als derde organist. De musicus maakte echter snel promotie. Op het moment de protestantse gemeente het Dorpshuis verruilde voor De Spil was Sikkema al de eerste organist. Het orgel is ook vooral ‘zíjn orgel’. Er zijn maar weinig zondagen dat hij de toetsen onberoerd laat.
 
Van de partij
Ook bij bijzondere diensten, zoals diensten van Woord en Gebed en trouwdiensten is Sikkema bijna altijd van de partij. Dat geldt ook voor diensten bij de Paascyclus en rondom de Kersttijd. Hij is in die zin eigenlijk de meest dienstdoende ambtsdrager van iedereen in de gemeente. Met dien verstande dat organist geen formeel ambt is.
 
Emotie
Ook de vleugel die voorin de kerkzaal staat is voor de organist een vertrouwd instrument. Als hij achter de toetsen zit, kan hij zijn hele gevoel en al zijn emotie in zijn spel te laten doorklinken.
 
Versierd
Voor 25 jaar trouwe dienst ontving Sikkema van de gemeente een fraaie oorkonde en een weekendreis naar een door hem uit te zoeken stad, mét daarbij een orgelconcert.  en natuurlijk een fles ‘Samen-op-Weg-wijn’. Zijn orgel was zondag versierd met vlaggetjes om het heuglijke feit te benadrukken.
 
Foto Gerda de Vos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel