Op tandem de Alpen in voor Cliniclowns

Door: Jade Moritz. (Bevat video) Voor de vrienden Lars Groen (21) en Sebastiaan Sargis (23) is geen enkele uitdaging te groot. Zo zijn ze een klein jaar geleden op een zelf gerenoveerde, 40 jaar oude stadstandem spontaan op de fiets gestapt om in drie dagen van Aalsmeer naar Calais te fietsen. Eind van de zomer gaan ze een nieuwe uitdaging aan: op dezelfde tandem de Alpen in om een Franse berg te bedwingen.

“De tandem is van mijn grootouders geweest en ik wilde hem al erg lang hebben,” vertelt Sebastiaan, “uiteindelijk heb ik hem over kunnen nemen. Samen met mijn vader heb ik hem helemaal uit elkaar gehaald en opnieuw in elkaar gezet, want hij was niet meer in zo’n goede staat.”

Koud biertje
Lars en Sebastiaan kennen elkaar van Zeilschool Aalsmeer waar zij beiden instructeur waren. “Helaas verwaterde ons contact daarna een beetje doordat Lars in Groningen studeerde en ik in Aalsmeer bleef. Gelukkig kwam hij langs op mijn verjaardag en toen hebben we een proefritje gemaakt op de tandem. Vanaf dat moment ontstond het idee om naar Frankrijk te gaan fietsen,” aldus Sebastiaan. “Wij houden allebei van bier en op de een of andere manier kwamen we op het idee om naar Calais te gaan fietsen met het doel daar een lekker koud biertje te drinken op het terras,” vult Lars aan. Binnen een week planden ze de reis en stapten ze op de fiets.

Niet slim
De tocht begon voor de jongens bij de plek waar ze elkaar ontmoetten: de zeilschool aan de Kudelstaartseweg. Er stonden drie zware dagen op hen te wachten. “Na ongeveer 75 kilometer zijn we geruild van plek op de tandem en ben ik voorop gaan zitten,” zegt Sebastiaan, “we merkten al snel dat wisselen van plek niet heel slim was. De eerste paar minuten waren we elke keer de trappers kwijt en kwamen we erachter dat de positie echt uitmaakt. Je gebruikt voorop namelijk andere spieren dan als je achterop zit.”

Weinig fietspaden
Het sportieve duo heeft tijdens de tocht veel meegemaakt; van het ontmoeten van nieuwe mensen tot aan het fietsen op slechte wegen. “Wij kwamen aan in Frankrijk en merkten al snel dat de wegen veel slechter zijn dan in Nederland. Daarbij waren er weinig tot geen fietspaden. Wij gebruikten GoogleMaps om onze reis te plannen. Dit was misschien wel het domste idee van onze hele trip,” lacht Lars, “wij kwamen uit in the middle of nowhere en de weg hield op. We konden vijftien kilometer terugfietsen, maar daar hadden we natuurlijk geen zin in. We kozen ervoor om toch door te fietsen en maar te zien waar we uit zouden komen. Uiteindelijk arriveerden we bij een terrasje in Calais en hebben we een heerlijk koud biertje besteld.”

Helse tocht
Deze zomer staat er een nieuwe uitdaging voor de deur. Lars en Sebastiaan gaan namelijk meedoen aan de Alpentocht. Op 4 september fietsen ze de berg van Val-Thorens op. Een helse tocht van maar liefst 37 kilometer met een helling van 9 procent. En net als naar Calais gaan ze ook deze uitdaging met de tandem te lijf. Volgens de mannen is dit nog niet eerder gepresteerd. Met deze actie willen zij geld inzamelen voor stichting Cliniclowns. Het streefbedrag is 10.000 euro. De teller staat nu op ruim 2.000. In de video hieronder vertellen de jongemannen meer over hun uitdaging.

U kunt de jongens helpen om dichter bij hun doel van 10.000 euro te komen door middel van een (kleine) donatie. Dat kan via deze link. Op de hoogte blijven van het avontuur van de jongens? Volg ze dan op Facebook en Instagram.

Foto bovenaan Laurens Niezen Fotografie, in de tekst Lars en Sebastiaan, film Jade Moritz

 

 

Lees vorig bericht

Jongeren kunnen CV ‘boosten’ met traineeship

Lees volgend bericht

Fotowedstrijd De Elementen


1 Reactie

  • Mijn gemeende complimenten voor Jade en Laurens. Samen hebben ze dit mooie filmpje gemaakt.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *