Onbekende verhalen over Aalsmeer in vroegere tijden

Door Leni Paul. Aalsmeer herbergt een groeiend aantal personen dat zich geroepen voelt de persoonlijke impressies en gedachten, het verleden en denkwijzen aan het papier toe te vertrouwen. In de loop der jaren verscheen een flink aantal in eigen beheer uitgegeven boeken, geschreven door inwoners van Aalsmeer. Onlangs kwam van de hand van John Stork zijn vijfde boek op de markt onder de titel ‘Aalsmeer wat gaf jij veel’. Diepere gedachten, maar vooral impressies van gesprekken met Aalsmeerders die graag met de schrijver in het recente of verdere verleden doken.

Het is een bijzondere jongen en dat is tie. Het is het gezegde dat we onmiddellijk associeren met de boeken over Dik Trom. Zijn schepper, de auteur en onderiwijzer Johan Kievit, woonde in de Haarlemmermeer. Om precies te zijn in Hoofddorp waar nog een standbeeld op het Marktplein aan hem herinnert.

Hemelsbreed niet zo ver van deze plek woont John Stork. Wie eenmaal bij deze aan de Aalsmeerderdijk wonende man is binnen gestapt en de door hem geschreven boeken leest, legt onmiddellijk ook de associatie met ‘een bijzonder mens.

Motoren centraal
Ten eerste is er het interieur van zijn woning. Want bij wie zit je nu in een huiskamer aan de koffie met koek waar het interieur voornamelijk bestaat uit grasmaaiers en ander oud tuingereedschap en stationair motoren, een woonruimte, waar een gezellig barretje met daarboven een aantal hangende flessen een ouwejongenskrentenbroodsfeer weet op te roepen en waar een lamp zijn oorsprong vindt in een oude schuiftrompet. Het opknappen van oud gereedschap blijkt duidelijk de  hobby te zijn van de bewoner, die zich in zijn werkaam leven ook altijd bezig hield met technische zaken.

Dat bezoekers/passanten vaak even halt houden en een blik werpen op het interieur van het uit begin van de vorige eeuw daterend dijkhuis verwondert ons niet. Evenmin dat zo nu en dan zelfs wordt verondersteld dat het hier een klein museum betreft.

Wij kunnen uitgebreid ingaan op de vele apparaten die in de loop der jaren door Stork zijn verzameld en vakkundig zijn gerestaureerd maar we richten ons met name op  het door Stork geschreven boek dat recent is uitgekomen. John Stork en ons bezoek zal met name draaien om het vierde boek dat van zijn hand is verschenen,.

Grote fantasie
Wie houdt van gezellige, ongecompliceerde verhalen waarin het vroegere en het huidige reilen en zeilen in Aalsmeer centraal staat moet zeker kennis maken met dit boekje. Hierin gaan de lezer met de schrijver op bezoek bij voor het merendeel geboren en getogen Aalsmeerders met een goed geheugen en, zo vermoeden we soms, ook met grote fantasie.

In gemakkelijk  geschreven Nederlands waar een kopje koffie vaak wordt aangeduid met ‘een bak koffie’, waar de WC hier en daar plé heet en waar een vrouw wordt aangeduid met een in feministenogen ongetwijfeld onwelgevallige term wordt de lezer in ruim 150 bladzijden meegevoerd in verhalen van de laatste honderd jaar. Schrijver weet een beeld te scheppen van ons dorp hoe het was en hoe het zekere nooit meer zal worden.

Dokter Oei
Hij sleept ons mee op gevaarlijke boottochtjes op de Poel,  schetst een ijzingwekkend gebeurtenis op de plaatselijke begraafplaats en doet een gruwelijke ontdekking in de kelders van het plaatselijke klooster. En wie van de oudere lezers wist dat de legendarische dokter Oei tijdens de laatste wereldoorlog vlees vervoerde in zijn zijtassen op de motorfiets om zo de bezetter te misleiden?

Ongetwijfeld kunnen we van de nu 71-jarige Stork, die duidelijk een warm hart heeft voor ‘zijn’ dorp en de bewoners nog meer verwachten, Na het op de markt brengen van drie boeken en twee gedichtenbundels is de auteur John Stork duidelijk nog niet uitgepraat en uitgeschreven en we zien uit naar de volgende uitgave.

Aalsmeer, wat gaf je veel is voor 24.95 euro te koop bij het Boekhuis en is fraai uitgevoerd.

Foto Jaap Maars

Lees vorig bericht

Pierre’s Pennenstreken: ‘Opheliastraatje’

Lees volgend bericht

Gratis Dorpswandelingen tijdens Open Monumentendag


2 Reacties

  • Neem svp even contact met mij op.

    Groetjes!

  • Het begon allemaal bij Jantje van der Zwaard aan de Gedempte Sloot, toch? Hoe gaat het John?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *