Nieuwe directeur OBS Kudelstaart: ‘Ik dacht waar kom ik in terecht’

Na 23 juffen en meesters van toen, nu een ‘juf van vandaag’. Een portret van Sandra Hof, de nieuwe directeur van OBS Kudelstaart. De school bevindt zich in een transformatie van ‘gewone’ openbare school naar daltonschool, een onderwijsconcept waar Sandra Hof bijzonder enthousiast over is. Volgende week gaan we verder met de juf/meester van toen.

Door: Arjen Vos. “In 2010 was ik met een paar vriendinnen op een cruise en toen stelden we elkaar de vraag: wat zou je nog willen in je leven? Ik zei: ik zou wel graag directeur willen worden van een basisschool…”

Aan het woord: Sandra Hof (1964), sinds januari 2020 de nieuwe directeur van OBS Kudelstaart dalton i.o. De school met 162 leerlingen heeft een roerige periode achter de rug met vijf directeuren in vier jaar tijd en moest ook nog door de coronacrisis geloodst worden. Volgens de Haarlemse is de rust inmiddels aardig wedergekeerd al liggen er nog wel de nodige uitdagingen. Hof wil over de achterliggende periode niet te veel kwijt. Liever kijkt ze vooruit. Ze zegt blij te zijn met hoe het nu gaat. “We zijn bezig met een overgang naar daltononderwijs. Onder oud-directeur Jan van Veen was dit proces al in gang gezet maar de ontwikkeling stagneerde onder zijn opvolging. De ouders gaven te kennen ook graag richting dalton te willen en begonnen vragen te stellen. Uiteindelijk met als resultaat dat de school zich heeft aangesloten bij de landelijke daltonvereniging en we nu bezig zijn met het opleiden van onze leerkrachten.”

Vrijheid in gebondenheid
Bevordering van zelfstandigheid staat bij dalton centraal; wat heb je als kind nodig om een doel te bereiken en hoe kijk je terug op het proces. Als voorbeeld neemt Hof een willekeurige rekenles waarbij het kind zelf bepaalt of het de klassikale uitleg van de leerkracht volgt of al zelfstandig aan de slag gaat. “En als het kind bij het zelf nakijken fouten ziet, dat het dan ook zelf bedenkt of het nodig is dat de juf daar extra uitleg over geeft of niet. De leerkracht blijft essentieel want er is altijd uitleg nodig. ‘Vrijheid in gebondenheid’ wordt het bij dalton genoemd.”

Als ‘daltonschool In oprichting’ hoopt de OBS in vier jaar tijd het officiële predicaat te krijgen.

‘Geen Pabo’
Terug naar de cruise van elf jaar geleden. Het reisgezelschap keek vreemd op toen vriendin Sandra haar idee van een carrièreswitch bekendmaakte. Ze kenden haar als manager bij thuiszorgorganisatie Zorgbalans, dat was heel wat anders dan het onderwijs. “Ze moesten lachen. ‘Je hebt geeneens Pabo,’ zeiden ze. Dat klopte, maar ik heb me kort daarna wel ingeschreven en mijn diploma gehaald. Ook mijn dochter deed in die tijd Pabo, dat was wel heel bijzonder. Mijn plannen vielen precies samen met een reorganisatie op mijn werk waar ik met een goede regeling weg kon.”

Supertof dorp
Haar eerste school was De Molenwiek, een daltonschool in het Haarlemse Schalkwijk. Daar stond ze vier jaar voor de groepen 5, 7 en 8 toen haar oog viel op de advertentie van de OBS Kudelstaart. “Mijn eerste gedachte was: nooit geschoten is altijd mis. Maar ik ging door de procedure en werd uiteindelijk gekozen. Ik had echt nog nooit van Kudelstaart gehoord, moest het op de kaart opzoeken. Maar toen ik hier op verkenning ging, geluncht heb bij Oevers, dacht ik gelijk: wat een supertof dorp, daar zag ik mezelf wel werken. Wonen niet, ik woon heerlijk in Haarlem en vind het ook goed om afstand te houden.”

Fearless human beings’
Op de vraag wat haar zo aansprak aan de OBS komt het antwoord snel. “Ik kreeg direct een goede indruk van de school. Het voelde heel toegankelijk met een goede visie op onderwijs waarbij kinderen worden voorbereid op het leven als ‘fearless human beings’ die weten wat er in de wereld te koop is. Al dacht ik wel toen ik hoorde van de vijf directeuren in vier jaar tijd; waar kom ik in terecht? Maar er staat hier een fantastisch team met een echt onderwijshart en een groot saamhorigheidsgevoel. Juffen die veel kunnen, veel willen en veel doen en ook de ruimte krijgen om te doen waar ze goed in zijn. Waar ik zelf goed in ben? Door mijn spontaniteit kan ik mensen snel enthousiast krijgen en verbinding tot stand brengen.”

Schoolfeest
Op de dag van het gesprek, dat we vlak voor de zomervakantie houden, vindt toevalligerwijs ook een spontaan georganiseerd schoolfeest plaats. Het interview wordt daar even voor onderbroken omdat de directeur het feest moet openen. Over haar beweerde spontaniteit blijkt geen woord gelogen. Swingend neemt ze het voortouw bij de openingsdans en beweegt heupwiegend ‘van links naar rechts’. De 162 kinderen stuiteren ‘fearless’ met haar mee over het plein.

“We hebben natuurlijk een turbulent jaar achter de rug waarbij geen feestdag of schoolreisje door kon gaanen kwamen van de ene in de andere lockdown terecht. We hebben onlangs de school een week moeten sluiten omdat we coronabesmetting in verschillende klassen hadden. Het idee was om vandaag alleen op ijs te trakteren maar het werd steeds groter. Het team kwam steeds met nieuwe ideeën met als resultaat dat we nu een groot feest hebben.”

Dat het team van OBS uit alleen maar vrouwen bestaat is voor de nieuwe directeur nog wel een puntje van aandacht. “Ik wil heel graag mannen maar ze zijn er niet. Maar niet alleen dat, ik zou de diversiteit die ik in Kudelstaart zie ook voor de klas willen hebben. Daar ligt de uitdaging voor de komende tijd.”

Foto’s Arjen Vos

 

Lees vorig bericht

Goud voor Jetze Plat, Ruben Spaargaren op koers

Lees volgend bericht

Toeschouwers Vuur en Licht zelf verantwoordelijk voor naleving regels


1 Reactie

  • Ik wens Sandra Hof alle goeds!! Eindelijk iemand die op de weg verder gaat, die we jaren geleden insloegen! Ik waarschuw haar voor het bestuur! Ik deed 40 jaar mijn best en vervolgens kreeg ik na mijn pensionering een schoolverbod! Het resulteerde in een achteruitgang van bijna 100 leerlingen. Alle andere directeuren van Auro hielden het ook niet vol. Sandra ga je eigen weg!!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *