Nieuwe Aalsmeerders: ‘Vreemd hoe de verjaardag van de koning gevierd wordt’

Waseem met Taleen en Talia

Ongeveer eens in de zes weken vindt er in de Trouwzaal van het raadhuis een ceremonie plaats waarbij zogenaamde ‘nieuwe Nederlanders’ de eed afleggen en zich vanaf dat moment officieel Nederlands staatsburger mogen noemen. Ze zijn afkomstig uit alle windstreken en hebben verschillende redenen waarom ze graag Nederlander wilden worden. Met regelmaat geven we op AalsmeerVandaag ruimte aan deze in Aalsmeer of Kudelstaart woonachtige nieuwkomers. Wie zijn deze mensen, wat is hun achtergrond, waarom kwamen ze naar Nederland en wat vinden ze van Aalsmeer? Deze keer vertellen de van oorsprong Syrische Waseem en Masa over hun beweegredenen om Nederlander te worden. Om veiligheidsredenen publiceren we geen achternamen en Masa wilde liever niet op de foto.

Door: Jan Dreschler. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op de luchthaven Schiphol, Waseem en zijn Masa. Beiden werden geboren in Damascus waar ze ook opgroeiden. Natuurlijk was er wel eerder contact, via het internet en tussen beide families. Er was zelfs een bruiloftsfeest met 200 gasten. Alleen de stoel van Waseem bleef leeg. Als hij één voet binnen Syrië zou zetten zou hij worden gearresteerd. Waseem is vluchteling en heeft al een paar jaar de Nederlandse nationaliteit, Masa werd Nederlandse op 15 december tijdens een naturalisatiebijeenkomst op het raadhuis van Aalsmeer.

Arabische lente
Waseem groeide op in het oude centrum van Damascus. Na de middelbare school studeerde hij Economie aan de universiteit in die stad. Tijdens de laatste jaren was hij ook ingeschakeld bij het Syrische leger, zoals gebruikelijk is in dat land. Zo werd hij van 2007 tot 2009 ingezet bij de radarcontrole van het Syrische luchtruim. In 2010 begon wat wij hier de Arabische lente noemen. Sindsdien verkeert het land in chaos.

Waseem was gedwongen te vluchten en vestigde zich in Dubai, waar werk voor hem was. Maar als je contract daar eindigt wordt je geacht het land te verlaten en dat was in 2017 het geval. Dus was Waseem opnieuw op drift.

De keuze om naar Nederland te komen werd ingegeven door zijn beeld van een open samenleving, ver van de repressie in zijn vaderland. Hij kwam het land binnen via de luchthaven Eindhoven en ging naar Ter Apel. Gedurende bijna twee jaar ging hij van kamp naar kamp zonder veel om handen te hebben behalve wat klusjes in het kamp zelf.

Toen was er een woning in Aalsmeer en kon zijn leven in Nederland echt beginnen. “Ik heb maar drie maanden een uitkering gehad en ben meteen aan de slag gegaan. Ik ben begonnen in de horeca en nu werk ik al weer langere tijd voor een bedrijf op Schiphol Rijk dat zich bezighoudt met de technische kant van dataverwerking.”

In 2019 is Masa naar Nederland gekomen en sindsdien wonen zij beiden in ons dorp. Er zijn inmiddels twee dochters geboren, Taleen die nu twee jaar is en Talia van enkele maanden. Het gezin bestond dus tot half december uit drie Nederlanders en een Syrische, maar nu heeft het hele gezin de Nederlandse nationaliteit.

Huwelijk
Masa studeerde Franse literatuur aan de universiteit van Damascus. Ze noemt het Frans een hele elegante taal. In 2019 was er contact tussen de families van Waseem en Masa en werd er gesproken over een huwelijk met een man in dat verre land. Er was ook internetcontact tussen beiden. Na het bruiloftsfeest stond zij voor de moeilijke taak om alleen af te reizen naar een onbekend land en deze nog betrekkelijk onbekende man. Gelukkig zijn er wel twee broers in Europa, één in Berlijn en één in Düsseldorf. Dat voelt toch een beetje dichtbij.

Inburgeren
De inburgeringscursus vonden beiden niet zo moeilijk. De basisbegrippen van de taal werden aangeleerd alsmede allerlei kennis over de Nederlandse cultuur. Universitair geschoold als ze zijn nemen zij gemakkelijk kennis tot zich. Het aanleren van de spreektaal is veel ingewikkelder. Masa geeft aan niet zo veel contact en te hebben in de buurt en Waseem werkt voor een Amerikaans bedrijf waar de voertaal Engels is. Hij kan zich in het Engels beter uitdrukken dan in het Nederlands. Veel gelegenheid om Nederlands te spreken is er dan ook niet.

Beiden zijn vol lof over ons land. “Nederland is klein van omvang maar in bepaalde opzichten ook wel groot. Het heeft een stevige economie, wijze wetten en het wordt goed bestuurd en de mensen accepteren vreemdelingen in hun midden.”

Over Aalsmeer zegt hij: “We zijn min of meer toevallig in Aalsmeer terecht gekomen, maar hebben het hier goed. Je hebt niet de drukte van Amsterdam, maar ook niet de afgelegenheid van Den Helder of het oosten van het land. Je zit overal dichtbij. Maar bovenal geeft Holland mij iets kostbaars wat mijn eigen land me niet kan geven, namelijk vrede, veiligheid en een leven zonder angst. En daar ben ik heel erg dankbaar voor.”

Kortom er is alleen maar lof. Is er dan niets op te merken waarin wij Nederlanders een beetje maf zijn?  “Nou,” zegt Masa, “misschien wel het feit dat de verjaardag van de koning gevierd wordt door op een kleedje op straat je oude spulletjes te verkopen. Daar hebben we toch wel van opgekeken.”

Politieke situatie
Het gaat in het gesprek natuurlijk ook over de politieke situatie in Syrië die ingewikkeld is. De verhouding tot Israël en de andere landen in dat gebied is complex. Syrië is in wezen een rijk land vanwege de olie en tegelijkertijd is de inflatie gigantisch is. In 1973 was één Syrische pond gelijk aan vier dollar. Nu betaal je 15.000 Syrische pond voor één dollar.

Maar ook al heeft Waseem moeten vluchten en is hij vol kritiek met betrekking tot het huidige regiem, je merkt aan alles dat de liefde voor zijn vaderland niet verdwenen is.

Hij vertelt hoe hij opgroeide in het centrum van de oude stad Damascus in dat land met zijn zeer oude cultuur. Hij wijst op de prachtige bouwwerken met mozaïeken, mozaïeken die ook terug te vinden zijn  in allerlei gebruiksvoorwerpen. Vol trots laat hij foto’s zien van de oude stad terwijl tegelijkertijd Masa een typisch Syrische snack bereidt, want gastvrijheid is belangrijk.

Dat alles maakt het antwoord op de laatste vraag ‘zou je ooit weer terug willen naar Syrie’, voorspelbaar: “Zo gauw het vrede is gaan we terug en willen we helpen bij de wederopbouw van ons land.”

(Foto’s Arjen Vos)  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin