Nel de Haas was ‘luis in de pels’ van politiek Aalsmeer

Door Leni Paul. Donderdag 29 oktober is op 92-jarige leeftijd Nel de Haas overleden. Dinsdag 3 november is in kleine kring afscheid van haar genomen. Nel was een opmerkelijke vrouw die vaak wat rimpels in de Aalsmeerse vijver teweeg wist te brengen.

Wie de naam Nel de Haas noemt wordt weer even teruggezet in de jaren 60, het tijdperk van strijdbare vrouwen, opkomend voor gelijke rechten, emancipatie, Dolle Mina’s en groeperingen zoals Man-Vrouw-Maatschappij. Nel de Haas was een fel pleitbezorger voor gelijkwaardigheid van de seksen. Haar man Ted noemde haar een optimist, zij zag zichzelf als een oproerkraaier, zo liet ze in een lang gesprek met journalist Dick Piet optekenen in het blad NAT (Nieuw Aalsmeers Tijdschrift) van 2010.

Ze was waakzaam en alert en zodra ze onrecht meende te bespeuren nam ze de pen ter hand en uitte ze haar ongenoegen in felle bewoordingen. De lijst van organisaties waar ze bij betrokken was, was lang en ze schroomde nooit duidelijk haar mening te geven. De twee plaatselijke kranten ontvingen regelmatig lange epistels over de meest uiteenlopende zaken op plaatselijk gebied en ze was een regelmatig bezoekster aan de raadsvergaderingen. Oud-voorzitter PvdA Nico Borgman herinnert zich dat toen hij in de jaren 60 toetrad als raadslid hij direct een telefoontje kreeg waarin Nel aankondigde, dat ze nauwlettend de vinger aan de pols zou houden en hem op de voet zou volgen….

Vrouwenhuis
In de jaren 70 wist Nel de Haas, samen met onder andere wat mede-Rooie Vrouwen in Aalsmeer, een Vrouwenhuis op te zetten. Het Vrouwennetwerk van de PvdA herinnert zich dat Nel een trouw bezoekster was van de Vrouwenhuizen in Haarlem en Amsterdam. In haar eigen woonplaats zag Nel ook wel mogelijkheden voor zo’n Vrouwenhuis. Om diverse redenen was het in 1980 geopende Vrouwenhuis geen lang leven gegund…

Het was de tijd van de Moeder-Mavo, de Voscursussen en vele andere initiatieven. Nel werd voor velen ‘de luis in de pels’ en zelfs aan doodsbedreigingen ontkwam ze soms niet. Waar onrecht of vermeend onrecht was en wie zich daaraan in de ogen van Nel te buiten ging, ontving steevast een lang epistel in de bus, ondertekend met Nel. Doorgaans was het schrijven vergezeld van een tekening van een kleine heks op een bezemsteel. Want zo zag ze zichzelf graag!

Toen Schiphol plannen maakte voor de Polderbaan was Nel een actief lid van de vereniging GEUS en schroomde ze niet bij een bezoek van de minister van Verkeer en Waterstaat met een tekstbord op de stoep van het Raadhuis van haar ongenoegen blijk te geven.

Nel was veelzijdig: ze tekende en schilderde. Er verschenen enkele gedichtenbundeltjes van haar met rake en vaak geestige notities. Nel had niet alleen haar vaak politiek gerichte kant, in stilte stond ze klaar voor zieken, mensen die hulp nodig hadden. Hoewel ze de laatste jaren door ziekte minder in het Aalsmeerse openbare leven aanwezig was hield ze tot op hoge leeftijd een warme belangstelling voor de medemens en voor haar omgeving.

Foto familie De Haas

 

Lees vorig bericht

Pierre’s Pennenstreken: ‘Volhouden’

Lees volgend bericht

Concurreren zandsportvelden op Machinepark met The Beach?


4 Reacties

 • Ook ik heb veel te maken gehad met Nel. Ze was heel begaan met de wereld, gerechtigheid en zeer strijdbaar. Ik bezocht haar nog toen ze in Kudelstaart woonde en zag haar ook bij het koffie drinken en het eten in het ontmoetingscentrum.
  Wat een sterke wil had zij zeg! Een zeer bijzondere vrouw.

 • Wat een strijdbare vrouw was Nel. Heb haar leren kennen in de emancipatiestrijd voor vrouwen en ook voor de LHBTI gemeenschap (jaren 80 en 90) waar ik destijds lokaal deel van uit maakte. Je kon ook altijd bij haar terecht voor een gesprek, herinner mij ook de heksenbezemsteel die om de hoek van haar voordeur stond. Familie de Haas gecondoleerd met verlies van jullie Nel en sterkte met het verlies.

 • Een eerbetoon.
  Uit de dichtbundel: Het opruimen van de drollen.
  Geschreven door Nel de Haas en in 1992 uitgegeven door Coqqeboeqelijn.

  Niet
  De hoge heren deugen niet
  Wil het zien en horen
  Als we dat niet durven
  Zijn we zeker snel verloren.

  De enkele hoge excuustruuzen
  doen alles op mannen manier
  Anders mogen ze niet meedoen
  Ze is een bruikbaar dier.

  De hoge heren deugen niet
  Weten weinig van beschaafde belangen
  Hun slachtoffers protesteren niet meer
  Merendeels blijken dat laffen en bangen.

  Wat mij betreft typisch Nel. Strijdbaar met het hart op de tong en lief. Of zoals ze schreef:
  ‘ verliefd zijn op een woord
  Dat overkomt me vaak
  Soms meerdere malen per dag
  Nu is het ook weer raak.

 • Met veel genoegen altijd de ingezonden stukken van Nel gelezen. Wat een heerlijke strijdbare vrouw was Nel. Familie de Haas gecondoleerd met het verlies van haar en sterkte.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *