Markant persoon en sportman Joop Pannekoek overleden

In de Nieuwe Meerbode van vorige week konden vele Aalsmeerders de advertentie lezen: “Onze grote sportkanjer Joop wordt maandag 13 april 80 jaar! Dikke knuffel van… (etc.)” Hoe anders zou het zijn. Geen feest, maar afscheid en gemis!

Zaterdagmorgen 11 april, tijdens de wekelijkse bosloop onder zijn leiding met z'n vaste clubje sportievelingen, werd Joop Pannekoek onwel en hij overleed ter plaatse. Omdat hij twee dagen later tachtig zou worden, was hij nog toegezongen en… even later was hij niet meer.

Getraind lichaam
Onbegrijpelijk voor een ieder die hem kende. Dat dat voor zijn leeftijd ongekend sterke gespierde en getrainde lichaam het zomaar opgaf, was een schok voor hen die het meemaakten, maar ook voor de hele Aalsmeerse sportwereld. Het bericht ging zaterdag als een lopend vuurtje door de lokale gemeenschap.

Als tienerturner onderscheidde hij zich al bij Olympia en zijn naam stond al spoedig in 'de steen' gebeiteld. In die steen, in de muur in de entreehal van De Oude Veiling gemetseld, werden jaarlijks de winnaars van de zogenoemde steenwedstrijden (m./vr.) gegraveerd.

Olympia-ploeg
Maar Olympia was ook atletiek en handbal en daarin blonk evenzeer Joop uit. De stadionspelen, de vele uitvoeringen, lange mat en springtafel, overal kon je Joop vinden als deelnemer. Natuurlijk ook op de corsoloop-wedstrijden, waarin hij met Joop van de Polder, Tom van Zanten, Herman Tas, broer Harry, Janus Sparnaaij en mij als 'Olympia-ploeg' niet ontbrak. En waterskiën, ook dat kon hij als de beste!

Als turner, voorturner, leider en jarenlang bestuurslid van Olympia, goudenspelddrager en erelid van Olympia en Omnia 2000, in 1964 medeoprichter van atletiekvereniging AVA, als sportman van het jaar gehuldigd in het gemeentehuis, waarbij hij uitgetekend werd door Dick Bruna. Wat een kanjer, inderdaad!

Skeeleren
Op wat latere leeftijd is hij tientallen jaren leider van de keep-fitafdeling geweest en hielp hij de conditie van vele Aalsmeerders op peil te houden, toen er nog geen sportscholen waren. Samen met Wim Beijnvoort skeelerde hij later nog jaren en beiden leidden lange tijd de zaterdagmorgengroepen in het Amsterdamse Bos.

Schildersbedrijf
En dan, niet te vergeten, had hij daarnaast een gerenommeerd schildersbedrijf te runnen. Eerst met zijn vader en broer Jan, later met zoon Ronald. Een schildersbedrijf waar het vakmanschap nog bovenaan het lijstje stond en staat. In de jaren tachtig, naar ik meen, werd de oude verfwinkel van Dobber in de Zijdstraat overgenomen, waar zijn vrouw Anneke, geassisteerd door Jan de Vries, verf, behang en alles wat daarbij hoorde, runde.

Tot op het laatst kon je Joop echter nog 'op de ladder' vinden met zijn taaie, gespierde lichaam, bijna tachtig jaar oud. Ongelooflijk hoe hij van zijn vak hield en het plezier dat het schilders- en onderhoudswerk hem teruggaf.

Bevlogen
Een bijzondere Aalsmeerder is zomaar uit het leven weggerukt. Joop, die er altijd was en die niet stuk te krijgen was. Wat zullen Anneke, zijn dochter Irma & Erwin, zijn zoon Ronald, zijn kleinkinderen Bart, Daan en Jane en natuurlijk ook zijn familie en vrienden hem missen.

Een bevlogen Aalsmeerder is heengegaan, naar zijn Heer en Heiland, die de dood heeft overwonnen. Dat herdachten we met Pasen. Dat is de troost die we zijn directe familie mee kunnen geven en toewensen.

Aalsmeerders, wat kunnen we dankbaar zijn voor het leven van Joop Pannekoek en voor de enorme inzet waarmee hij de Aalsmeerse gemeenschap heeft gediend.

Jan Dekkers

Joop Pannekoek wordt vandaag om 14.00 uur in Crematorium Haarlemmermeer in Nieuw-Vennep gecremeerd.

Foto: Joop Pannekoek. (Dank aan de familie Pannekoek voor het beschikbaar stellen van de foto)

 

Eén reactie

  1. Als vakbroeder in het schildersvak, liet hij een voordeur als een meester-schilder altijd na zijn vertrek hoogglanzen. Zo ook in zijn gewone leven laat hij een grote glans na. Gecondoleerd. G&G schildersbedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel