LINTJES – Burgemeester prijst ‘uitzonderlijke inzet’ vrijwilligers

“Als vrijwilliger opvallen is bijzonder. Want het is hier de normaalste zaak van de wereld. Er zijn altijd vrijwilligers te vinden. Ze zijn de lijm van onze samenleving die alles bij elkaar houdt. Ik ben trots op al die Aalsmeerders.”

Dat zei burgemeester Jobke Vonk bij de uitreiking van zeven lintjes vrijdagochtend in de burgerzaal van het gemeentehuis. De feestelijk aangeklede zaal zat vol met familie en kennissen van de, zichtbaar, gelukkigen die ter gelegenheid van de verjaardag van Koning Willem-Alexander benoemd werden tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De meesten begrepen pas dat ze publiekelijk in het zonnetje gezet zouden worden toen ze de zaal binnenkwamen en zoveel bekenden zagen.

Uitzonderlijke inzet
“Jeetje, wat een drukte,” dacht Jan Amsing in zijn argeloosheid bij binnenkomst. Hij was een van de nieuwe lintjedragers. Ook zijn echtgenote Ria hoorde in het rijtje evenals Bert van de Lagemaat, Eppo Kramer, Ingrid Smit, Ans de Kruijf en Mike van der Laarse.

De laatste was de bekendste van het gezelschap. Door de burgemeester werd “Mike Multi”, vergezeld door Sinterklaas en twee zwartepieten, naar het podium gehaald met de slogan: “De man die Aalsmeer draaiend houdt.” Maar ook de overige zes Aalsmeerders zwaaide Vonk lof toe voor hun “uitzonderlijke inzet voor de Aalsmeerse samenleving”.

Gedreven duizendpoot
Ans de Kruijf werd op de koninklijke onderscheiding gefêteerd voor haar vrijwilligerswerk voor de Karmelparochie en de stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer (KCA). Al meer dan veertig jaar zet ze zich in voor de katholieke kerk, die volgens Vonk “zelden vergeefs een beroep” op haar doet. De Kruijf steekt niet alleen haar handen uit de mouwen, maar denkt ook mee en komt met initiatieven.

De burgemeester noemde haar de “motor van het culturele leven”. Ans de Kruijf is een “soort duizendpoot” die als “gedreven” vrijwilliger actief is in de werkgroepen podiumkunst & literatuur en kunstroute en vanaf 2004 deel uitmaakt van het KCA-bestuur.

Met weinig tevreden
Ria en Jan Amsing staan beiden “altijd klaar voor mensen die het zwaar hebben”. Dat doen ze onder meer in de stichtingen Mensen in Nood en Wereldwijd. “Het afgelopen jaar hebben ze meer dan honderdduizend kilo kleding ingezameld,” wist Vonk te melden. Hun huis is vaak “tot de nok” gevuld met kleding en schoenen.

De Amsings knappen bovendien oude spullen op “voor een nieuw leven in ontwikkelingslanden” en fungeren als mantelzorgers voor bewoners van de zorgcentra. Ze zijn “zeer betrokken, warm en hulpvaardig” en niet van de regeltjes maar van “gewoon doen, zonder iets terug te verwachten”. Eenvoud en natuur staan voor hen voorop, “ze zijn zelf met weinig tevreden.”

Echt luisteren
“Je hebt de gave om echt te luisteren en aandacht te hebben voor mensen. Je neemt er de tijd voor. Dat is een bijzondere eigenschap in deze jachtige tijd,” zei de burgemeester over Eppo Kramer. Hij is al tientallen jaren pastor van de hervormde kerk.

Aanvankelijk richtte Kramer zich vooral op jongeren, die hij onder meer “aanmoedigde in geloof en dromen”. Nu heeft hij allereerst oog voor oudere leden van de kerk, zeker als ze “eenzaam en alleen” zijn.

Voor elkaar klaarstaan
Bert van de Lagemaat werd door de burgemeester omschreven als de onmisbare verenigingsman die op de centen past. Het is een “creatieve duizendpoot” die actief is voor het Oosterbad, EHBO, stichting AED, hervormde kerk en het Hoofddorpse koor Trumpets of the Lord. Hij is volgens Vonk “consciëntieus, constructief en collegiaal” en bovendien “nooit ergens te beroerd voor”.

“Voor u is het vanzelfsprekend dat mensen voor elkaar klaarstaan,” vertelde de burgemeester over de “kordate” Ingrid Smit. Haar vrijwilligerswerk loopt uiteen van de evangelisch-lutherse gemeente tot Tafeltje Dekje en voorlezen bij Ons Tweede Thuis. Verder stond ze aan de wieg van de beweging Vrouwen in Aalsmeer (VIA) en het mede door haar opgerichte vrouwenkoor Vivace.

Onmisbare schakel
Vonk noemde de “keihard werkende” Mike 'Multi' van der Laarse de “grootste regelneef” van Aalsmeer. “Waar zit je niet in? Waar bemoei je je niet mee?” Ze deed geen poging alles op te noemen waarmee hij zich doet gelden, maar kwam toch al tot aanzienlijk lijstje: voorzitter van handbalvereniging FIQAS Aalsmeer, Vuur en Licht op het Water (“een van de mooiste vuurwerkshows van ons land”), Sinterklaas, zwemvereniging Oceanus, de stichting Meer Armslag voor zwemmers met een handicap en Triathlon Aalsmeer.

“Wat moet ik over jou zeggen?” vroeg de burgemeester zich af. “Je bent van alle markten thuis, een geziene figuur, altijd vrolijk, open en eerlijk, een onmisbare schakel in het sport- en verenigingsleven in Aalsmeer.”

Vrijdagavond was er een telefonisch interview met de gelukkige Van de Laarse in het radioprogramma Vrijdagavondcafé op Radio Aalsmeer. Luister het hier terug.


Fantastische burgemeester
Van der Laarse zelf nam even de microfoon om Jobke Vonk – geëmotioneerd toen ze hem het lintje opspeldde – te bedanken voor haar burgemeesterschap. “Ik vind het heel jammer dat je de gemeente gaat verlaten en zal je erg missen.” Toen hij met Sinterklaas en de pieten het podium was opgesprongen, had hij de zaal meteen om een “groot applaus voor onze fantastische burgemeester” gevraagd.

Mike van der Laarse sloot af in kenmerkende stijl. “Een lintje krijg je nooit alleen,” zei hij. “Je doet het nooit alleen.”

Foto's: (van boven naar beneden) lintjes en bloemen voor Ria en Jan Amsing; toosten op Betty van der Vaart, die jarenlang de Aalsmeerse lintjesregen coördineerde en met pensioen gaat; Sinterklaas en twee pieten waren vrijdag ook naar Aalsmeer afgereisd; kort dankwoordje van Mike van der Laarse. Zie ook gallery. (foto's Jaap Maars)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel