Kevin Piet jongste spuitgast van het land

Kevin hijst zich in brandweerpak voor de oefenavond

Door: redactie. Een jongensdroom die op je elfde al uitkomt. Kevin Piet uit Kudelstaart kan erover meepraten. Vorig najaar is hij lid geworden van Jeugdbrandweer Amstelveen. Eigenlijk kon dat pas dit jaar. Maar dankzij een gemotiveerd mailtje aan de leiding, mocht hij zich eerder bij het jeugdkorps aansluiten. Het is dan ook zo goed als zeker, dat Kevin zich de jongste spuitgast van ons land mag noemen.

“Vanaf de allereerste keer dat ik een filmpje van brandweerman Sam zag, wist ik dat ik bij de brandweer wilde,” zegt Kevin, die in groep 8 van OBS Kudelstaart zit. “En natuurlijk door mijn vader, die bevelvoerder was bij de vrijwillige brandweer. Van hem heb ik veel gehoord en geleerd over de brandweer. Toen ik op YouTube een filmpje zag van een jongen van twaalf bij de jeugdbrandweer, dacht ik: dat wil ik ook.”

Mailtje
Hoewel je pas in het jaar dat je twaalf wordt bij de jeugdbrandweer mag, besloot Kevin vorig jaar zomer, toen hij net elf was, een mailtje te sturen naar Jeugdbrandweer Amstelveen. “Vanuit Kudelstaart is dat voor mij het dichtste bij. In Aalsmeer is helaas geen jeugdbrandweer. Amstelveen heeft de grootste en mooiste kazerne van Amsterdam-Amstelland, dat is toch ook wel weer leuk.”

Kevin Piet voor het voertuig van de jeugdbrandweer

Al een week na zijn ‘sollicitatie’, kreeg Kevin een reactie. “Ik mocht na de zomervakantie langskomen. Op dinsdagavond tien voor half acht werd ik op de kazerne in Amstelveen verwacht. Op dat tijdstip begint de wekelijkse oefenavond van de jeugdbrandweer. Dan moet je in brandweerpak klaar staan. Behalve een rondleiding over de kazerne, kreeg ik te zien wat er op zo’n avond allemaal gebeurt.”

Kweekvijver
Jeugdbrandweer Amstelveen werd in 1985 opgericht. Een van de doelstellingen is, dat kinderen door kunnen stromen naar de vrijwillige- of beroepsbrandweer. De jeugdbrandweer, waarvan er meer dan 150 in Nederland actief zijn, wordt daarom gezien als kweekvijver voor de ‘volwassen’ brandweer. Tijdens de opleiding, die zo’n vijf tot zes jaar duurt, leren de jeugdleden de basis van het brandweervak. “Elke dinsdagavond oefenen we van half acht tot negen uur,” aldus Kevin. “Dat kan theorie zijn in het leslokaal. Maar ook in onze pakken de inzet bij een brand oefenen. Leren we bijvoorbeeld zo snel mogelijk slangen uit te rollen. En het redden van slachtoffers. Dan speelt één van de leiders voor slachtoffer.”

Ook op school geeft Kevin met zijn spreekbeurten, zoals hier in 2019, blijk van zijn liefde voor de brandweer

Eigen voertuig
Bij het oefenen wordt gebruik gemaakt van een eigen voertuig, dat sinds eind 2007 in handen is van de jeugdbrandweer. Nadat de auto beschikbaar kwam, heeft een aantal leden samen met de leiding hard gewerkt om de autospuit klaar te maken voor gebruik. Vanaf dat moment is er ook de beschikking over eigen hoge druk haspels, zodat daar zo nu en dan mee kan worden geoefend.

Echte vlammen
Naast de oefeningen en de theorieavonden worden er ook uitstapjes georganiseerd. Zo gaan ze van tijd tot tijd kijken op een andere kazerne of wordt een bezoekje gebracht aan de alarmcentrale. “Een poosje geleden zijn we bij BOCAS op Schiphol geweest,” vertelt Kevin. “Dat is het brandweer opleidingscentrum van Amsterdam-Amstelland. Als voorbereiding op de komende wedstrijden, hebben we toen geoefend met het blussen van echte vlammen.”

Normaliter oefent de jeugdbrandweer niet met echt vuur. En is de jeugdbrandweer ook niet inzetbaar voor echte brand. Er wordt aan de Oranjebaan in Amstelveen geoefend met knetterkasten en lichtslangen. Zo wordt geprobeerd een brand goed te simuleren. Er is dus ook geen ademlucht nodig, waar dan ook niet mee wordt geoefend.

Keuzes maken
De jeugdbrandweer is in twee teams ingedeeld: de junioren en de aspiranten. Leden tussen 12 en 15 jaar zijn junioren, die de basisvaardigheden van de brandweer opdoen. Vanaf het jaar dat een jeugdlid 15 is, kan hij of zij meedoen bij de aspiranten. Hier worden de basisvaardigheden verder ontwikkeld. Vanaf hun achttiende mogen ze niet meer meedoen met de jeugdbrandweer. Dan kunnen zij met voorrang solliciteren bij een vrijwilligers, beroeps of bedrijfsbrandweerkorps.

“Dat ben ik zeker ook van plan,” zegt Kevin stellig. Dat betekent wel, dat hij binnenkort keuzes moet gaan maken. “Ik ben keeper bij RKDES en ik zit al vijf jaar op Taekwondo. Als ik bij Taekwondo, waar ik de groen-blauwe band heb, verder wil, moet ik op dinsdagavond trainen. Maar dat is de avond van de jeugdbrandweer. En die gaat bij mij voor. Want als ik 18 ben, wil ik graag door naar de echte brandweer.”

(Foto’s: privé)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin