Karin Eveleens al kwarteeuw succesvol als makelaar

Sprankelend, pittig en rap van tong. Zo kenschetsten we haar 25 jaar geleden toen ze aantrad als makelaar. Nu, bij het 25-jarig bestaan van haar makelaardij gelden deze adjectieven nog steeds. Een jubileumjaar en daarom een gesprek met Karin Eveleens, een succesvolle Aalsmeerse vrouw voor wie de dagen tekort zijn.
Een smaakvol kantoor, hartje Aalsmeer en de omgeving past deze geboren en getogen Aalsmeerse kwekersdochter wonderwel. Middelbare school in Heemstede en altijd al in het jonge hoofd: ik wil makelaar worden.
Solliciteren op een makelaarskantoor.
“Ik werd er aangenomen als administratieve kracht. Maar ja, ik wilde meer. Makelaar worden. Al snel ben ik toen de opleiding voor makelaar gaan doen. Die duurde twee jaar.”
Een drukke tijd, zegt ze: ”Overdag werken, studeren, twee avonden per week naar school en eigenlijk alleen in het weekend vrij. Nu werkte ik op kantoor bij Athena waar ook een afdeling makelaardij was en daar kon ik mijn praktijkervaring opdoen. En ik kon al snel mijn vaktest doen. Wat dat inhield? Een kwekerij, de toen nog geheten Tienerterp, naaischool voor meisjes en wat appartementen taxeren en daarna dan bij de Kamer van Koophandel de test uitwerken.  En zo werd ik dus 1 januari 1992 officieel beëdigd als makelaar.”
Snel groeiende klantenkring
“Ik trok in bij het kantoor van Athena aan de Zwarteweg en daar ben ik tien jaar gebleven, waarna ik een pand kon kopen op de hoek Weteringstraat/Schoolstraat. Inmiddels had ik al een klantenkring weten op te bouwen. Of dat moeite kostte? Het scheelt dat je Aalsmeerse bent, veel mensen kent. Dat is een voordeel, want het zou veel moeilijker zijn als ik bijvoorbeeld makelaar zou worden in Breda of Assen, om maar wat te noemen. Ik was dus makelaar, wat ik altijd had willen worden. Maar ik zocht toch nog wat meer verdieping in mijn vak en ik ben toen een HBO-opleiding Woningmarktconsultancy gaan doen.”
Woningconsultant
“Je bent dan met name bezig met adviseren in de breedste zin, meer bezig zijn met helikopterviews. Die opleiding duurde ook twee jaar. Weer een drukke tijd naast je dagelijkse werk, dat, zoals ik al zei, vanaf het begin goed liep. Ik haalde het diploma en mag me dus sindsdien ook woningconsultant noemen. Als zodanig wordt je door instanties ingeschakeld, bijvoorbeeld door gemeenten die je betrekken bij hun nieuwe plannen. Gezamenlijk wordt dan bekeken, wat voor soort woningen zouden er hier nodig kunnen zijn, starterswoningen of andersoortige woningen. Ik doe veel advieswerk, bekijk de vraag uit de markt.”
Het was tijdens die opleiding dat Karin met twee medecursisten in contact kwam die als makelaar ‘opereerden’ in de omgeving van Aalsmeer.
‘Na overleg werd besloten gezamenlijk verder te gaan en dat werd de combinatie EKZ. We zijn toen vijftien jaar geleden met zijn drieën als gezamenlijke firma gestart. Er kwam een fraai, groot pand hoek Praamplein/Punterstraat en de zaken draaiden goed.”
Crisis in 2008
Karin, terugkijkend: ”Ja, dat was een heel moeilijke tijd en dat duurde tot 2016. Maar ik heb het overleefd. De woningmarkt lag nagenoeg stil, er werd weinig gebouwd. En na tien jaar koos ik toch weer voor het alleen verder gaan en zijn we goed uit elkaar gegaan. EKZ werkt voornamelijk buiten Aalsmeer (schaterlach) De naam hebben ze niet veranderd, de E van mijn naam staat er nog steeds bij.”
Dynamische tijden
Ze noemt de huidige tijd ‘dynamisch’. Met haar oer-Aalsmeerse hart prijst ze vooral de ligging van Aalsmeer met Amsterdam en Schiphol binnen handbereik. Dat weerhoudt haar niet regelmatig de blik op interessante plaatsen elders in de wereld te richten en daar met een club van gelijkgestemde woningconsultants kennis te nemen van de nieuwste ontwikkelingen in de ruimste zin van het woord. Zo stond onlangs het stadje Bronkhorst op het programma naast een interessant bezoek aan Berlijn.
Poolse Aalsmeerders
“Er gebeurt zo veel, dat vind ik de moeite waard om kennis van te nemen. In veel andere plaatsen in Nederland zie je, evenals bij ons, de vergrijzing toeslaan, de krimp die er in dorpen is. Ook hier, kijk om je heen. Ik ben ook blij dat we hier eveneens vraag krijgen uit niet- verwachte hoek. Zo hebben ook Poolse Aalsmeerders interesse in het kopen van een huis, willen hier hun leven opbouwen.”
In de kwart eeuw die Karin nu bezig is met haar vak heeft ze ook altijd tijd gevonden zich breed in te zetten voor de Aalsmeerse gemeenschap. Zo maakt zeal 25 jaar deel uit van het bestuur van Oud Aalsmeer, zet ze zich in op recreatief gebied. Ze organiseert de jaarlijkse fotowedstrijd en geeft ook in haar kantoor de gelegenheid aan Aalsmeerse kunstenaars te exposeren. Daarnaast richtte ze met een poel van Aalsmeerse bedrijven de Stichting Synergie op.
Een druk bezette vrouw die lange dagen maakt, maar ook regelmatig afreist naar haar Aalsmeerse geliefde in Spanje.
“Ik heb een fijn leven, ben eigen baas, maak lange dagen, maar vind Aalsmeer nog steeds een prima plaats om te wonen en te werken. En die opvatting wil ik graag uitdragen zowel in mijn werk als daarbuiten.”
Tekst: Leni Paul, foto Arjen Vos
(advertentie)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin