Johan en Ria Molema stoppen met werken

Door Leni Paul. Ze hebben besloten met pensioen te gaan. Vrijdag 1 april is er het officiële afscheid. De vele klanten en relaties van MJK Advies, het door Johan Molema opgerichte bedrijf in de financiële dienstverlening, kunnen in de Arendshoeve het echtpaar Johan en Ria de hand komen schudden. Na de afscheidsreceptie ligt het werkzaam leven achter hen.

Ze zijn kwiek, jeugdig ogend en het woord pensioen plak je niet zo gauw op dit echtpaar. Beiden werden niet in Aalsmeer geboren. Johan, type opgewekte prater:Ik ben geboren in Ouderkerk aan de Amstel, Mijn wieg stond naast restaurant Paardenburg. Mijn vader was directeur van de CBTB, de Christelijke Boeren- en Tuinders Bond. Na een geweldige middelbare schooltijd wist ik niet precies wat ik wilde. Hoewel het cijfermatige me altijd wel heeft getrokken. Mijn vader nodigde mij uit om een paar weken op het Accountantskantoor van de CBTB mee te werken. Dat bleek een schot in de roos. Het, in mijn ogen saaie kantoorleven, was veel leuker dan ik dacht. Vervolgens de avondstudie opgepakt en bij mijn vader gaan werken. Helaas hebben wij maar een half jaar samengewerkt omdat mijn vader ernstig ziek werk en overleed. Wel heb ik zeven jaar bij de CBTB gewerkt, gevestigd in de toren van Flora Holland. Inmiddels kende ik Ria, zij is geboren in Nieuwer Amstel. We zijn getrouwd en verhuisden naar Aalsmeer. Via Ronald Poortvliet kwam ik in contact met Accountantskantoor van der Schilden, dus bij Casper van der Schilden, gevestigd in de Hadleystraat. Ria en ik woonden toen in de Mendelstraat. Het werk beviel me goed, we hadden een grote diversiteit aan cliënten. Veel exporteurs, kwekers en detailhandelaren. We groeiden al snel uit het kleine kantoor en verhuisden naar de Vuurdoornstraat. Later werden we onderdeel van Deloitte & Touche.”

Modern kantoor
Van klein, intiem plaatselijk boekhoudkantoor, sfeer: ons kent ons, werden het Accountantskantoor onderdeel van een bedrijf met internationale allure in een modern kantoor met een grootstedelijke uitstraling. Molema, terugkijkend: ”Ja, het werd voor de klanten onpersoonlijker en ook de tarieven werden aangepast. Toen Casper zich terugtrok als partner bij Deloitte besloot ik in januari 2007 voor mezelf te beginnen als Administratie- en Advieskantoor Johan Molema, samen met Ria die als onderwijzeres had gewerkt. We startten ons bedrijf vanuit ons woonhuis in Baanvak. Vanaf het begin was er een gezonde groei van ons bedrijf en na twee jaar betrokken we een pand aan de Witteweg in Aalsmeer. We kregen er goede werknemers bij, zoals Anneke die zich met veel enthousiasme op de codeer- en boekwerkzaamheden stortte.”

Nieuwe gezichten
Nadat Deloitte de vestiging in Aalsmeer afstootte, sloot Rob de Jong zich met zijn bedrijf als zelfstandig ondernemer, bij hen aan. Ook oud collega’s van Deloitte, zoals Fokke Beukers en René Dekker kwamen het team versterken. Het klantenbestand groeide gestaag.

“Intussen groeiden we wederom uit het kantoor en verhuisden naar het gebouw aan de Zwarteweg . Na de verhuizing in 2017 kreeg ons bedrijf door de samenwerking met Rob de Jong en nieuw gezicht Laurens van Kessel zijn huidige naam ‘MJK Advies’. Ons team breide gestaag uit en uiteraard willen we de prettige samenwerking met Tom, Bart, Ireen, Donata, Desiree, Michelle en Erwin niet ongenoemd laten.


Johan en Ria hebben altijd samengewerkt. Ria: ”Ja, we hebben het bedrijf met veel plezier opgebouwd. Ik kwam in een heel andere wereld terecht, maar het persoonlijke contact met de cliënten en collega’s voelde als een warm bad. Op een gegeven moment groeide de wens om meer vrouwelijke collega’s te krijgen, dat was even lastig. Gelukkig is ons team versterkt met meerdere collega’s zodat er een mooie balans is tussen jong en oud en mannelijk en vrouwelijke collega’s. Ook voor mijn functie binnen het bedrijf hebben we gelukkig weer een jonge vrouw gevonden die bij het team past.”

Uitgegroeid van eenmanszaak, opererend uit eigen huis tot een volwaardig modern administratie- en advieskantoor met veertien man personeel. Jullie laten een gezond bedrijf achter waarbij naast de opgewekte stemming die er hier doorgaans heerst, ook de inrichting van het kantoor opvalt. Veel groene planten (“we zijn tenslotte in Aalsmeer gevestigd”), smaakvol meubilair en aansprekende kunst waarbij in de spreekkamer de grote wand en de afgebeelde manshoge watertoren de aandacht trekken.

Grote veranderingen
Het echtpaar en met name Johan kan terugzien op een loopbaan in een periode waarin grote verandering plaats vonden. Werden in het begin van het bedrijf veel administraties op papier aangeleverd, tegenwoordig worden ze veelal via online programma’s aangeleverd en verwerkt. “Het papiergebruik is drastisch afgenomen en dat is milieutechnisch een grote vooruitgang,” aldus Johan, “toch zitten er aan de ‘eigentijdse’ manier van werken ook nadelen zoals bijvoorbeeld het meer en meer gaan ontbreken van persoonlijke contacten, de banken die uit de gemeente verdwijnen waarmee fysieke ontmoetingen tot een minimum beperkt blijven, de instanties die moeilijk zijn te bereiken, dat maakt veel zaken er niet leuker op.”

En nu dan Het Pensioen. Grootse plannen? Ria: “We hebben inmiddels vijf kleinkinderen en de zesde komt er aan. Daar zullen we ons zeker veel mee bezighouden. Mooie reizen maken, lekker Genieten met de Grote G. We zien wel wat er op ons pad komt, daar maken we ons echt geen zorgen over. Johan:”Ik heb me altijd bezig gehouden met diverse verenigingen. Jarenlang zat ik in het bestuur van Basketbal Vereniging Aalsmeer. Ik tennis graag, en zit in  het bestuur van Stichting Crown en Ria heeft haar volleybal en wekelijkse wandelclub.”

Foto’s Jaap Maars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin