‘Je kon altijd op Cees rekenen’

Afgelopen zaterdag 4 maart is na een kort ziekbed Cees Tichelaar overleden. Hij zou deze week 87 jaar zijn geworden. Tichelaar was een van de oprichters van de korfbalvereniging VZOD en een zeer actief en gewaardeerd man in de tuinbouwwereld.
 
De Kudelstaartse korfbalvereniging heeft een uitgebreid in memoriam op de website staan. “Cees verzorgde tot zeer recent het groen rondom onze accommodatie en voelde zich zeer betrokken bij VZOD,” zo staat er te lezen. Van 1965 tot 1974  en van 1976 tot 1979 was hij voorzitter van deze vereniging alsmede later erevoorzitter. In  2010 werd Tichelaar benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.
 
Turbulente tijden
Tichelaar was tot op de huidige dag nauw betrokken bij de tuinbouwsector. Van 1973 tot 1992 maakte hij deel uit van het bestuur van de KNMTP, de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. In die periode maakte hij turbulente tijden mee rondom de 'afscheiding' van de Vaktentoonstelling en het verplaatsen van dit jaarlijkse internationale hoogtepunt in de Aalsmeerse bloemenveiling naar de RAI in Amsterdam.
 
Illustere namen uit die tijd met wie Tichelaar samenwerkte waren onder andere Henk Rijken, Maarten Tas, Dick Tas, Jasper van der Velden en Jan Man Pzn. Er werd in die jaren intensief vergaderd over de rigoureuze veranderingen en de consequenties voor de tuinderswereld.
 
Geraniummarkt
Volgens voorzitter Wim van Vliet van de KNMTP Groei en Bloei Aalsmeer was Tichelaar tot voor kort zeer actief als vrijwilliger en maakte hij van 1973 tot 1992 deel uit van het bestuur.
Van Vliet: ”Cees was betrokken bij de vele activiteiten die we voor de liefhebbers organiseren. Hij heeft tot vorig jaar deel uitgemaakt van de jury van de Geraniummarkt. In 1994 heeft hij ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de afdeling Aalsmeer van de KMTP het getuigschrift van verdienste ontvangen. Je kon altijd op Cees rekenen.”
 
Pelargoniumsortiment
Met dit laatste is ook Dick Maarsen, tuinchef/directeur van de Historische Tuin het volkomen eens.
“Tot voor enkele maanden terug was Cees op de tuin bezig. Hij heeft het hele oude Pelargoniumsortiment onder zijn hoede genomen. Hij was daar voor verantwoordelijk, maar zette zich ook best in voor andere werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het Chrysanten pluizen, om maar iets te noemen. Hij was een vriendelijke man met erg veel kennis. Met Cees is ons een echte vakman ontvallen.”
 
Moeilijk 'nee' zeggen
Ook kon in het verleden het Aalsmeerse Bloemencorso op hem rekenen, evenals tot enkele jaren terug de Keukenhof waar hij zich inzette bij de VKC, de Vaste Keurings Commissie van de KMTP.
“Hij kon moeilijk nee zeggen,” weten zoons Rein (55), Jos (58) en Peter (51).Rein is dit jaar 35 jaar werkzaam bij Zantingh Rijsenhout, Jos en Peter zochten hun werkkring buiten onze landsgrenzen, maar traden wel in vaders voetsporen. Peter is directeur van Tuincentrum Plantage in Zweden, Jos is directeur van een bloemengroothandel in Dallas.
 
Er is vanavond (donderdag) gelegenheid tot afscheid nemen van18.30 tot 19.30 uur in Uitvaartcentrum Finnema. De afscheidsdienst zal worden gehouden op maandag 13 maart om 13.00 uur in de Dorpskerk te Aalsmeer, waarna de teraardebestelling zal plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats. Na afloop is er gelegenheid tot condoleren in Het Baken in de Sportlaan.
 
Foto: Cees Tichelaar in de Historische Tuin (Foto familie Tichelaar)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin