In memoriam oud-veilingvoorzitter Jan Maarse Albzn

Afgelopen zondag is Jan Maarse Albzn op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1973 tot 1989 voorzitter van Bloemenveiling Aalsmeer oftewel de VBA. Eerder leidde hij de CAV (Centrale Aalsmeerse Veiling) drie jaar, van 1969 tot 1972. Maarse was ereburger van Aalsmeer, Officier in de Orde van Oranje-Nassau en erevoorzitter en goudenspelddrager van de Aalsmeerse veiling. De laatste jaren verslechterde zijn gezondheid geleidelijk aan en kwam hij nauwelijks meer in de openbaarheid.

Hoe anders was dat in de jaren zeventig en tachtig. Toen was Maarse onbetwistbaar het boegbeeld van de grootste veilingcoöperatie van ons land. Een man met visie. Gepassioneerd, aimabel en perfectionistisch. Charmant. Een overtuigd christen die zich liet leiden door hoge morele principes. Diplomatiek ook, zorgvuldig belangen afwegend en nooit iemand kwetsend. Alom gerespecteerd, door de gehele internationale bloemenwereld.

Bezieling
Maarse, die door zijn vele reizen z'n talen sprak, leerde en passant Hebreeuws om Israëlische kwekers ter plaatse in hun eigen taal te kunnen toespeken en Frans om president Mitterrand persoonlijk te woord te kunnen staan bij diens officiële bezoek aan Aalsmeer.

Trekheesterkweker aan de Uiterweg én jongeplantenhandelaar was Maarse toen hij als 41-jarige in 1966 bestuurslid van de CAV werd. “Dat heeft mijn leven veranderd,” stelde hij in een afscheidsinterview in de VBA-Bode, het contactblad van de veiling. Hij werd direct gegrepen door het bestuurswerk ten behoeve van de coöperatie (“Het gaat om je leden,” zei hij altijd) en hield die bezieling tot het einde toe.

Hameren op N201
Pikant is dat hij in dat interview – in 1989! – de noodzaak van de komst van de nieuwe N201 benadrukte, om de alsmaar toenemende vervoersbewegingen rond de veiling aan de Legmeerdijk te kunnen stroomlijnen.

“Het is niet verwonderlijk dat we zo hebben gehamerd op de definitieve vaststelling voor de N201 (toen S21 geheten – red.) het afgelopen jaar. De vaststelling van dat wegenplan moet er snel komen. Ik hoop dat mijn opvolger dat genoegen mag smaken. Want laten we niet vergeten dat het daarna nog zeker vijf jaar zal duren voordat er iets gerealiseerd is,” aldus Maarse. Het eerste stuk N201, tussen veiling en Schiphol-Rijk, ging uiteindelijk open in… 2013.

19 jaar voorzitter
Jan Maarse was de negende voorzitter in de reeks van twaalf die de Aalsmeerse veilingen in bijna een eeuw gediend hebben. Hij was in totaal 19 jaar voorzitter, waarvan 16 op de VBA. Hij heeft daarmee het langst aan het roer gestaan van de, in 1972 uit de CAV en veiling Bloemenlust in Oost voortgekomen, VBA.

Dat is twee jaar meer dan Frans Kuipers, die in 2005 het stokje overdroeg aan de eerste niet-Aalsmeerder, Bernard Oosterom. Op 1 januari 2008 was de fusie met de Westlandse collega-veiling een feit en ontstond FloraHolland. De VBA was geschiedenis.

Zwijgen
Maarse nam in juni 1989 afscheid op 63-jarige leeftijd. Hij maakte gebruik van de VUT-regeling, nadat hij eerder om gezondheidsredenen reeds al zijn andere openbare functies had afgestoten. Na zijn benoeming op de algemene ledenvergadering tot erevoorzitter kreeg hij een langdurige staande ovatie van de achthonderd aanwezigen.

Aan het eind van de vergadering zei hij als veilingvoorzitter “een boeiende tijd' te hebben gehad, waarin “ik gelééfd heb”. Zijn slotwoorden, zo passend bij de mens Maarse: “Ik heb veel laten liggen. Het is gepast te zwijgen.”

Jan Maarse Albzn wordt komende donderdagmiddag begraven op de begraafplaats aan de Ophelialaan. Daaraan voorafgaand is er om 14.00 uur een uitvaartdienst in de tegenover gelegen Open Hof Kerk.

HC

Foto: Jan Maarse in 1989 (kopie uit VBA-Bode; foto Frank Bonnet)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin