In Memoriam: Klaas Joren

Seringenkweker met een mening

Door:Leni Paul en Arjen Vos. Zijn seringenschuur waarin zijn kist stond opgebaard was eind april bloemencorso en vaktentoonstelling tegelijk en bij zijn laatste rit op zaterdag 1 mei stonden een paar honderd ‘buurters’ aan de weg voor een eregroet. Klaas Joren, een van Aalsmeers bekendste seringenkwekers, overleed na een ziekte op 25 april. Hij werd 73 jaar.

“Zonder Klaas zouden de Aalsmeerse seringenkwekers heel anders georganiseerd zijn. Hij zorgde er bij de veiling voor dat we ‘in the picture’ bleven,” vertelt Jan ten Hoeve die de passie voor seringen aan zijn leermeester, buurman en collega te danken heeft. Op de vraag Klaas te omschrijven zegt hij: “Hij was altijd bezig en een graag geziene gast in tal van commissies en organisaties. Niet alleen in de bloemen maar ook voor het dorp. Hij zat in zoveel besturen en had zoveel connecties dat hij altijd wist wat er speelde. Maar hij had ook altijd zijn mening wel klaar. Bijvoorbeeld als het ging over de aanleg van de rotonde voor aan de Uiterweg of juist een draaiplek voor vrachtverkeer achteraan. Klaas was echt een sociale duizendpoot en een zeer betrokken Aalsmeerder. Als hij ergens in een bestuur gevraagd werd, dan stapte hij erin.”

‘Iets met varen’
Ten Hoeve noemt onder meer het vroegere corsobestuur en buurtvereniging ‘Ons Aller Belang’ waar hij tot aan zijn overlijden voorzitter van was. Ook Mieke Buis, die samen met echtgenoot Arjan Jachthaven Four Seasons runt, spreekt met eerbied over Klaas Joren met wie ze vele jaren samenwerkte in het bestuur van de buurtvereniging. “Klaas was 40 jaar bestuurslid van onze buurtvereniging en voorzitter sinds 1996. Het was altijd plezierig samenwerken met hem. In de winter organiseerden we kaartavonden en in de zomer hadden we traditiegetrouw ons jaarlijkse reisje. Het was altijd iets met varen, want van Klaas moest er altijd een activiteit in met varen.”

Mieke Buis noemt ook de vele activiteiten van Klaas met betrekking tot de gemeente: “Hij was eigenlijk de spreekbuis richting gemeente. Klaas was een heel aparte man met een eigen mening, niet iedereen lag dat, maar ikzelf kon goed met hem sparren.”

Op en top seringenman
Generatiegenoot en vriend Gert Groeneveld deelt een heel leven met Klaas Joren. “Klaas en ik waren vrienden sinds de eerste klas van de lagere Buurtsche school,” zegt de 74-jarige Gert Groeneveld.  We groeiden allebei op in een kwekersfamilie. Seringen en perkplanten. We waren allebei verenigingsmensen. Allebei bij de voetbal en ik nog bij de fanfare zoals zoveel Aalsmeerse jongeren.”

Ook Groeneveld prijst Jorens inzet voor de seringenteelt en voor de diverse verenigingen: “Zijn interesse voor het product was groot,” aldus Groeneveld die spreekt over Jorens reizen naar Canada in verband met de uitbreiding van het bestaande seringenassortiment, “op en top een seringenman met nog altijd veel interesse voor de huidige ontwikkelingen.”

Twee jaar geleden kondigde zijn ziekte zich aan. De tumor in het hoofd en de uitzaaiingen daarvan bleken ongeneeslijk.”Ik herinner me nog dat hij me meldde, Gert het is gebeurd. Maar toch bleef hij zijn interesse in het vak en in alle ontwikkelingen rondom de veilingen tot het einde toe houden. Ik bezocht hem bijna elke dag en nog een paar dagen voor zijn dood hebben we al die onderwerpen, ook de politiek, zitten bepraten. Het is frappant: zelfs de laatste twee maanden bleef hij positief.”

Groeneveld die mooie herinneringen koestert aan de vakantie die hij en zijn vrouw met Klaas en echtgenote Wil doorbracht, noemt ook zijn betrokkenheid bij de Pramenrace. “Maar de laatste jaren werd de interesse voor de Pramenrace wat minder. Hij vond het maar een hoop herrie.”

Foto: Wilfried Overwater

Lees vorig bericht

Luba Aalsmeer; digitaal, deskundig en dichtbij

Lees volgend bericht

Gemeente in geweer tegen uitspraak omtrent Zeilfort


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *