In memoriam bloementopper Nic Hofman

Volkomen onverwacht is op 2 december tijdens een cruise, midden op zee tussen Singapore en Bangkok, oud-Aalsmeerder Nic Hofman overleden. Ir. Hofman, 83 jaar geworden, is eergisteren gecremeerd.

Nicolaas Catharinus Hofman werd in 1931 geboren in de Dorpsstraat, waar zijn vader Niek Hofman Kzn een kwekerij had op de hoek van de Lijnbaan. Hofman sr was tevens bekend als voorzitter (1959-1969) van de toenmalige CAV (Centrale Aalsmeerse Veiling). Zijn zoon ging na zijn opleiding aan het Hervormd Lyceum in Amsterdam  tuinbouwplantkunde studeren in Wageningen.

Commerciële impulsen
Na een werkkring bij het inmiddels opgeheven Productschap voor Siergewassen in Den Haag, was hij van 1972 tot 2014 mede-eigenaar en directeur van Chrysal International BV, voorheen Pokon & Chrysal BV. Directeur Bendien sr van Pokon trok de actieve Hofman destijds aan om commerciële impulsen aan Pokon te geven en al snel bracht Hofman daarvoor de kassen van zijn vader in, gelegen aan de rand van wat nu de woonwijk Dorpshaven-Zuid is.

Onder Hofmans bezielende leiding is het bedrijf in de periode tussen 1985 en 1996 uitgegroeid tot een wereldwijd opererend concern. In 1992 verrees aan snelweg A1 in Naarden het complex van Pokon & Chrysal.

Blijvende betrokkenheid
Typerend voor Hofman was dat hij altijd nauw betrokken bleef bij de Aalsmeerse tuinbouw. Zelfs in zijn periode bij het productschap reed hij jarenlang uit zowel Den Haag als zijn latere woonplaats Laren iedere zaterdag naar Aalsmeer om zijn vader in de kassen een handje te helpen.

Naast zijn drukke werkkring was Hofman bestuurslid van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. Na een periode als vice-voorzitter was hij van 1979 tot 1983 voorzitter van de KMTP. Na zijn pensionering in 1996 bleef Hofman als commissaris en aandeelhouder nauw betrokken bij de bedrijfsvoering van Chrysal International.

Ongekend veel bloemen
Zo'n vierhonderd belangstellenden uit binnen- en buitenland waren eergisteren in de aula van crematorium Amersfoort aanwezig bij zijn crematie. Dat er een ongekende hoeveelheid bloemen was uitgestald, zal geen verwondering wekken.

Er waren veel speeches van kinderen en kleinkinderen. Volgens Niek Hofman jr was zijn vader gestorven op een manier die hij altijd had gehoopt. Huidig directeur Joep Wiegel van Chrysal prees het enthousiasme en de inzet van de overledene. Oud-hoofd voorlichting en onderzoek Pim Molenaar roemde de enorme gedrevenheid van Hofman, met wie hij regelmatig veel landen wereldwijd bezocht. Ook oud-medewerker Hans Kalfsterman prees zijn werklust en enthousiasme.

Leni Paul

Foto: Nic Hofman (foto Chrysal International)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel