Afgelopen maandag is in zijn woonplaats Amstelveen de oud-Aalsmeerse bloemenbinder Henk van Andel op 86-jarige leeftijd overleden. Van Andel speelde een belangrijke rol in de bloemenwereld. Nadrukkelijk noemde hij zich bloemenarrangeur en geen 'bloemschikker'. “Een bloemschikker stelt bossen bloemen samen, ik arrangeer bloemen in een tuin of in een bloemenstand,” placht Van Andel graag te beklemtonen.
Sinds de eerste Floriade in 1960 in Rotterdam werkte Van Andel mee aan nationale en internationale bloemententoonstellingen in diverse landen. In 1948 begon hij zijn bloemenwinkel in Amstelveen. Terwijl zijn vrouw die beheerde, trok Van Andel de wereld door.
Vanaf zijn eerste schreden in de bloemenwereld was Van Andel nauw betrokken bij het Aalsmeerse Bloemencorso. Graag vertelde hij, trots, dat zijn eerste opdracht was de auto van de penningmeester van het corso te versieren.
Gedreven verteller
Van Andel was een gedreven verteller die vaak terugkeek op zijn bloemrijk leven en op de gouden jaren waarin op tentoonstellingen kosten noch moeite werden gespaard om het fraaist mogelijke resultaat te behalen. “Opdrachtgevers lieten je vrij, er werd niet op geld gekeken. Het hoefde alleen maar mooi te zijn.”
Improviseren noemde hij in zijn vak het allerbelangrijkste. “Je wist vaak niet welke bloemen je kreeg toegestuurd als je in het Kremlin of in Lapland, om maar wat te noemen, aan het werk was.”
Tot op zijn 80ste
Op zijn 80ste was hij nog nauw betrokken bij het realiseren van de Bloemenvaktentoonstelling. In dat jaar vond dit jaarlijks in november gehouden evenement al enkele jaren niet meer plaats in de vertrouwde Aalsmeerse bloemenveiling, maar in de RAI in Amsterdam.
Kritiek op 'het vak' stak de tot het eind van zijn leven felle Van Andel niet onder stoelen of banken. In de bloemsierkunst nu en vroeger zag hij veel verschillen en veranderingen. “Ik rangschik mezelf onder de binders die graag bloemrijk werk maken, maar dat lijkt niet meer zo gewoon,” zei hij in een interview in 2008.
Veel bloemen gebruiken
“Ik vind, je werkt voor de promotie van bloemen en dan moet je ook veel bloemen gebruiken. En wat zie je nu vaak? Stukken hout, geverfde takken en dan nemen ze veel blad, veel groen en hier en daar wat bloemen. Mijn voorbeeld is de natuur. Alle kleuren kun je ook vinden in de natuur. Dan ga je toch niet met geverfde bloemen werken.”
Komende vrijdag om 15.00 uur is de uitvaartdienst in Uitvaartcentrum Bouwens in De Kwakel. Vanaf half 5 is er gelegenheid tot condoleren in het Rechthuis in Uithoorn.
Leni Paul