In Memoriam: Barend Wegman

Onder grote belangstelling is vandaag Barend Jacob Wegman ter aarde besteld. De oud-rozenkweker die zijn bedrijf op de Hornweg had maar de laatste jaren in Kudelstaart woonde, werd 82 jaar.

Wegman stamde uit een geslacht van bestuurders. Zijn vader, Jan Wegman Bzn., maakte van 1956 tot 1972 deel uit van het bestuur van de toenmalige veiling Bloemenlust en werd na de fusie van de twee veilingen de eerste voorzitter van de toen nog geheten VBA. Barend heeft zich evenals zijn vader altijd bestuurlijk ingezet. In een interview met hem van 23 april 2003 noemde hij zich een vergaderdier en een bestuurder pur sang.                                                                                                                                                                                      

“Na een dag vergaderen ga ik vaak nog een randje zwavelen in de kas,” noteerden we toen een van zijn uitspraken, want kweker in hart en nieren was hij ook. Als hij na alle drukte van de verschillende vergaderingen en werkzaamheden op de kwekerij ook nog eens een verjaardag moest bezoeken, kwam het wel eens voor dat hij daar arriveerde met twee verschillende schoenen aan zijn voeten. Hij kon daar hartelijk om lachen want Barend Wegman stond vrolijk in het leven. 

De lijst van bestuursfuncties van Barend Wegman was lang. Zo maakte hij onder meer deel uit van de VOLTA, de vereniging van oudleerlingen van de tuinbouwshool Aalsmeer, zat hij in het bestuur van de regionale Nederlandse Tuinbouw Studieclubs, daarna in het landelijke hoofdbestuur waar hij al snel voorzitter werd van de sectie Bloemen en Planten. Hij maakte vele jaren deel uit van het Hornweg/Machinewegcomité van het bloemencorso. 

Vanuit het NTS-bestuur kwam hij al snel bij het Landbouwschap, afdeling bloementeelt en bij het toenmalige Produktschap voor Siergewassen.

Door zijn diverse bestuursfuncties ontkwam hij ook niet aan diverse fusies. 30 Jaar lang zat hij in het bestuur van de CTAV, later Agrifirm en weer later Horticoop. In 1993 was hij voorzitter van het Proefstation dat later fuseerde met het Proefstation in Naaldwijk. Eveneens zette hij zich in voor de Stivas, de Stichting ter Verbetering van de Agrarische Structuur Aalsmeer-De Meerlanden. 

Ook de politiek had zijn aandacht en dan met name de plaatselijke VVD waar hij als bestuurder 30 jaar lang deel van uitmaakte.

Hij was ook bestuurslid van Stichting De Bovenlanden, knapte met andere vrijwilligers vanuit het Comité Aalsmeer 2000 destijds de tuin op bij de Watertoren, had zitting in de bewonerscommissie van de eerste flats in Kudelstaart en was hij nog actief bij de OVAK.

Voor al zijn activiteiten mocht hij zich ereburger van Aalsmeer noemen en was hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Tekst: Leni Paul, foto familie Wegman

2 reacties

  1. Was jarenlang onze overbuurman heel veel sterkte voor de familie

  2. Zeker een markant mens. Ik heb vele jaren met dhr. Wegman mogen samenwerken toen hij voorzitter van de NTS was. Naast nuttig vergaderen ook altijd tijd voor fun, het dient wel leukt te zijn. Zijn familie wens ik sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin